A ketogén diétáról köteteket lehetne írni, de itt legyen elég annyi, hogy a lényege a szénhidrátbevitel drasztikus csökkentése és a zsírbevitel emelése. Ez rákényszeríti a testet, hogy elsősorban zsírból nyerjen energiát a glükóz helyett. A pontos adatokat internetes makrokalkulátorokkal simán megpróbálhatjuk magunknak kiszámolni.
Igen, a ketogén diéta során van néhány alapanyag, amelyről le kell mondani, viszont az engedélyezett, sőt, javasolt hozzávalók sokfélék és remekül variálhatók. Íme, a hat legfontosabb alapanyag:
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2021/01/kyle-mackie-Xedxbjx7MFg-unsplash-960x640.jpg.webp)
1. Hús
Bármilyen hús fogyasztása kitűnő a szárnyasoktól a bárányhúson át egészen a marháig. Lehetőleg feldolgozatlan húst vásároljunk, az sokkal egészségesebb. Ne feledjük, a keto diéta lényege a magas zsírbevitel és a mérsékelt fehérjebevitel. Mivel a hús fehérjetartalma viszonylag magas, nem kell túltolni a mennyiséget.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2021/01/ratapan-anantawat-VItYKuJ0Mng-unsplash-960x1280.jpg.webp)
2. Halak, tengeri herkentyűk
Kiváló tápanyagforrások, különösen a zsírosabb halak, mint például a lazac. Aki esetleg aggódna a higany vagy egyéb toxinok esetleges jelenléte miatt, olyan halakat válasszon, amelyek kicsit lejjebb úszkálnak a tápláléklánc képzeletbeli vonalán, mint például a szardínia, a makréla és a hering.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2021/01/eggplant-935715_1920-1024x683.jpg)
3. Alacsony szénhidráttartalmú zöldségek
Sok ember jár úgy, hogy a ketogén diéta során több zöldséget eszik, mint előtte, mert az addig fogyasztott tésztát, rizst, burgonyát és egyéb ételeket ezekre cseréli. Igyekezzünk minél alacsonyabb keményítőtartalmú zöldségeket fogyasztani, ilyen például az articsóka, a spárga, a répafélék, a zeller és a padlizsán. Fagyasztottal és frissel egyaránt könnyű dolgozni.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2021/01/cheese-tray-1433504_1920-1024x683.jpg)
4. Sajt
A sajtimádók most bizonyára ujjonganak, mert lévén a sajt zsíros, kevés szénhidráttal, remekül illeszkedik a keto étrendbe. Túró, krémsajtok, feta, kecskesajt, mozzarella, parmezán, sorolhatnám a végtelenségig az ínycsiklandó lehetőségeket.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2021/01/Eggs-960x508.jpg.webp)
5. Tojás
A tojás antioxidánsban, B-vitaminban, fehérjében és ásványi anyagokban gazdag, ráadásul aktiválja azt a hormont, amelyik a jóllakottság érzésért felelős, és még a vércukorszintet is stabilizálja! Hogy összekössem ezt az első pontunkkal, egy tatárbifsztek tojássárgájával a lehető legketóbb étel, és még finom is.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2021/01/maksim-shutov-pUa1On18Jno-unsplash-960x640.jpg.webp)
6. Diófélék, magvak
Telis-tele vannak rosttal, zsírral és fehérjével, de szénhidrátban szegények. Az olajok közül elsősorban az olívaolajat és a kókuszolajat ajánlják a ketogén étrend szerelmeseinek.
(forrás: chefspencil.com)