fbpx

Ebben a cikkben nem csak felsoroljuk a világ legritkább és legdrágább sóit, amelyek bármely ételt feldobnak, de reméljük arra inspirálnak, hogy többet kísérletezz és új, komplex ízeket vezess be az alkotásaidba. 

Az “ötödik elemnek” is nevezett só nem csak az élet számára szükséges, de világszerte használatos és elengedhetetlen része bármely ételnek. A híres séf, Ferran Adrià szavaival élve, “a só az egyetlen termék, ami megváltoztatja az étkezést”. Jelenleg nagy érdeklődés övezi a sót, és a séfek mindenhol kísérleteznek az artisanális fajtákkal, amelyek szerte a világon megtalálhatóak. Ha eddig csak kétfajta sót használtál – az asztali – és a tengeri sót, akkor talán ideje, hogy egy kicsit fejleszd magad a témában! Bár az árak néha érthetetlenül magasnak tűnhetnek, érdemes figyelembe venni, hogy a legtöbbet “finishing salt” -ként használják. Tehát az étel tetejére szórják, mielőtt felszolgálnák, egy kis mennyiség hosszú távon is elegendő és a só nem jár lejárati idővel. 

1. Amethyst Bamboo 9x Korean Sea Salt Ár: 153 $/100 g

Ez a magasan értékelt só durva, szürke tengeri sóként kezdi az életét. Bambuszhengerekbe és sárga agyagba helyezik, majd kb. 800 °C hőmérsékleten, fenyőfával fűtött kemencében készül. Ezután a bambuszt és az agyagot elégetik és csak a só marad. Ez a bonyolult sütési folyamat 9-szer ismétlődik, amíg a só rózsaszínűvé válik, a kemencében pedig az égett bambusz, agyag vasjellegű ízeket ölt. Intenzív és összetett íze miatt a főzésben, valamint az étel tetejére szórva egyaránt használják, és erős gyógyhatásai vannak.  

2. Koreai Osztriga Bambusz Ár: 83 $/100 g

Ez a sötét, bíboros-fekete tengeri só hasonlóan munkaigényes folyamaton megy keresztül, mint az ametiszt bambusz só, és akár 45 napig is tart az érlelési folyamat. Ez az oka annak, hogy a koreai bambusz só az egyik legdrágább a világon. Nemcsak az ízéért fizetsz, hanem minden lépésért, ami a termelésébe kerül. Bár csak Koreában készül, egész Ázsiában nagyra értékelik, nem csak mint gasztronómiai összetevőt, hanem állítólagos gyógyító tulajdonságai miatt is szeretik. A legtöbb más sóhoz képest gazdag vasban, káliumban és kalciumban. 

3. Hana Flake japán tengeri só Ár: 50 $/100 g

Ez a gyönyörű, jégszínű só lapos piramis alakban kapható, finom pelyhekkel, amelyek úgy csillognak a napsütésben, mintha csak prémvörös sarkvidéki hópelyhek lennének. A Hana Flake-et számos japán étel ízesítéséhez használják, de tökéletesen kiegészíti a salátákat és a párolt zöldségeket is, sőt, lenyűgöző díszítésként szolgál koktélokhoz. Itthon kizárólag külföldi webshopokon keresztül juthatunk hozzá, de csak egy exkluzív, prémium tengeri sókészlet részeként. Nem kell mondanunk, hogy a tengeri só készlet messze nem olcsó. 

4. Kamebishi Szójasó Ár: 45 $/100 g

A szójasó, amely sokkal modernebb, mint a többszáz éves hagyományos sók. Ízében sokkal összetettebb, Japánban mindenféle ételhez használják, beleértve a halat, a zöldségeket és a tojást is, elsősorban az íz érdekessé tétele végett. A rajongók „tengeri fűszeresnek”, élesztősnek írják le, erős umami -hatással. A Kamebishi szójasót hagyományosan egy 254 éves családi japán sörfőzdében gyártják, a folyékony szójaból készült pehely ötletét pedig olyan japán séfek álmodták meg, akik elsősorban a francia és az olasz konyhára „szakosodtak”. 

5. Sáfránysó Ár: 44 $/100 g

Körülbelül 12 milliós kilónkénti árával a tiszta sáfrány valódi luxus és a világ legdrágább fűszere. Az ár nem meglepő, tekintve a ritka krokuszvirágok bibéinek kézi aratásával járó munkaigényes folyamatát. Amikor pedig ezt gondosan előállított tengeri sóval kombinálják, hogy egy gazdaságosabb terméket hozzanak létre, az így kapott sáfrányos só még így sem lesz olcsó mulatság. Azonban a rajongók állítják, hogy ha egyszer kipróbálják, többé semmi sem pótolhatja a csodálatos, illatos aroma eleganciáját, amivel megajándékozza az ételeket. Amellett, hogy minden tagineben készült étel nélkülözhetetlen része, izgalmasabbá teszi a halat, a rizst, a tojást, a zöldségeket, a bárányt, a csirkét és még a Bloody Maryt is. Annak érdekében, hogy biztosan az eredeti terméket kapj, mindenképp ellenőrizd az összetevőket. A jó minőségű mix kizárólag tengeri sót és aromás sáfrányt tartalmaz, míg az olcsóbb keverékhez kurkumát, hogy jellegzetes színt adjanak neki, miközben csökkentik a termelés költségeit.  

Forrás 

Tags: , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE