fbpx

Egyszerűnek tűnik egy piskótalap elkészítése, mégis úgy el lehet rontani, hogy rá sem ismerünk az édességre. Az alaptésztán túl pedig kakaós és magvas variációk is léteznek, ami zseniális alapja lehet a süteményeknek.

A piskótalap vagy piskótatészta a magyar cukrászatok egyik leggyakoribb alapanyaga. Imádjuk a klasszikus piskótatekercset különböző töltelékekkel, díszítésekkel, a könnyű töltött tortákat vagy a somlóit, aminek szintén piskóta az alapja. Nagyon egyszerűen hangzik a 3 hozzávalóból álló tészta elkészítése, de a gyakorlatban bizony sok buktatója lehet. Nem szabad, hogy lapos legyen, nagyon száraz, íztelen vagy túl morzsás. És ez még csak a kezdet, hiszen, ha valaki el tud készíteni egy jó citromos-vaníliás piskótatésztát, az még nem elég az üdvösséghez. Létezik kakaós verzióban, sőt a nagyon ügyes cukrászok magvakkal is gazdagítják a nélkül, hogy összeesne a piskótalap.

www.pixabay.com

Tudtad? A piskótatésztát Japánban és Olaszországban ugyanúgy imádják és használják, mint Magyarországon. A közös pont az, hogy minél légiesebb a tészta, annál nagyobb dicséret jár érte.

A piskótatésztát eredetileg nem is így hívták

Szerintem egy hihetetlen izgalmas játék a nagy klasszikusaink eredetének felfedezése. Ilyen a piskótatészta is, amit általában inkább a villánkra tűzünk, mint sem elemeznénk a „honnanjöttét”. Pedig eredetileg ez egy portugál recept. Nagyon sok finomság érkezett a portugál zárdákból, az apácáktól, akik sokat sürögtek-forogtak a konyhába és igyekeztek gazdaságos, de finom ételek receptjét kikísérletezni és azt megőrizni. Fő jellemzőjük a sok tojás felhasználása volt, abból is a tojássárgája, mert a fehérjét a ruháik keményítésére használták. A tojások sárgáját úgy használták fel, hogy különböző édességeket és édességkrémeket találtak ki. Éppen ezért, aki ebben az országban jár, a mai napig találkozik a sűrű vaníliakrémes, cukros, fahéjas süteményekkel minden kis kávézóban. A portugál tengerészek a 16.században azonban Kínába vitték a receptet, akik szintén magukévá tették és elnevezték Kasuterának. Eljutott Franciaországba, Olaszországba, akik Pao de Lo – nak keresztelték, nálunk pedig piskóta néven ismerjük ismert. Az eredeti recept viszont legalább 15 tojással indul és sok tojássárgájával, de ezen már minden ország finomított kicsit. A lényeg azonban, hogy könnyed legyen, szép sárga, tartalmas, enyhén – de nem túlzottan – édeskés, illatos és természetesen tölthető.

Magvas, kakaós piskótalap

A könnyed piskótalap készülhet gluténmentesen, más-más lisztekből és kakaóval is. A kakaó egy rész lisztmennyiséget vált ki a tésztából és egy kicsit karakteresebb is lesz tőle az íze. Nagyobb rutint és odafigyelést igényel, de még tovább variálható. A piskótalap, ha ügyesen bánunk vele, rejthet aszalt gyümölcsöket, magvakat, de ezekből is a könnyebb verziókat és nem nagy darabokban. Miután elkészültünk, vagy beszereztünk egy magvas, kakaós piskótalapot, már csak egy jó sűrű málna- vagy csokoládékrém receptjére van szükségünk ahhoz, hogy tökéletes desszertünk legyen.

Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE