fbpx

Itt a grillszezon közepén a klasszikus kolbászkák, pácolt húsok és zöldségek mellett imádjuk a grillezett sajtokat is. Melyik az a sajt, ami nem olvad túl, nem ég meg és egyszerűen elkészíthető.

Mi az a halloumi sajt?

A sajt eredetileg juh- és kecsketejből készülő keménysajt, amit rétegesen tesznek el, ezért általában szögletes formában árulják. Nagyon magas az olvadási pontja, ezért később kezd el olvadni nagyobb hő hatására, ezért lehet grillezni.  Eredetileg Ciprusról származik, de nagyon népszerű Görögországban és Törökországban is. Nagyon üdítő, könnyű állaga van, ezért gyakran fogyasztják gyümölcsökkel is a natúr sajtot, többek között görögdinnyével.

www.pixabay.com

Hol kapható az eredeti?

Az eredeti sajtot nagyon nehéz már Magyarországon beszerezni, főként, ami Ciprusról származik. Többségében tehéntejből készülnek nálunk, de vannak lelőhelyek, ahol juhtejből, kecsketejből készült halloumi sajtokat kaphatunk. A grillezés mellett sokan szeretik rántva a sajtot, ami nem okoz fojtó, nyúlós érzetet. A halloumi típusú ennél könnyebb, mivel az állaga egy kissé ruganyos, gumis, de mégis könnyed, és egyben marad akkor is, ha kockákban húzzuk nyársra zöldségekkel vegyesen.

A halloumi íze erőteljesen sós, kemény és félkemény állag közötti sajt, ami nyersen is nagyon ízletes. Érlelés nélkül készül, viszont hő hatására még több íz szabadul fel benne, amiért nagyon kedvelt.

www.matusz-vad.hu

A vegák imádják a halloumi sajtot

A gyors, serpenyős ételek egyik sztárja, amit a vegetáriánusok is nagyon gyakran alkalmaznak, a grillsajt. Főleg nyáron, amikor a friss cukkinivel, padlizsánnal, paradicsomokkal egy ragut pillanatok alatt összedobnak belőle. Ritkán, de reszelve is szokták a receptekben alkalmazni, amivel enyhén sós, krémes, sűrű szaftállag keletkezik sok fűszerrel, paradicsompürével. Többnyire tortillába tekerik zöldségekkel, vagy kenyérre kennek melegszendvicskrémként.

Tudtad? A halloumi sajt sósságát lágyítják egy kis mentával. A zöld fűszernövénnyel általában megtűzdelik, így nem csak ízesebb, de üdítőbb is lesz a ciprusi sajt tőle.

www.pixabay.com

A halloumi sajt grillezése lépésről, lépésre

Először is leszűrjük a levét, majd szárazra töröljük papírtörlővel minden oldalát éppen úgy, ahogy a húsoknál, zöldségeknél. Amennyiben grillen sütjük, úgy a sajt mindkét felét megkenjük olajjal, így helyezzük a forró rácsra. A serpenyős sütésnél elég, ha egyenesen a forró olajba tesszük, így sütjük meg.
Azért fontos, hogy forró legyen a lap, amin sütjük a sajtjainkat, mert így nem olvad meg, hanem azonnal kéreg kezd el sülni rajta. Mindkét felét 3-4 percig sütjük magas hőfokon. Amennyiben kombinálnánk valami más hozzávalóval, figyeljünk rá, hogy a sülési idejük hasonló legyen!

Tags: , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE