fbpx

A megfelelő tányérszín és a felszolgált étel párosításának artisztikája nagyban emelni tudja az étkezés élményét. A szemet gyönyörködtető szerviz befolyásolni tudja még az ízek megtapasztalását is. Egy tökéletesen elkészített étel, mely a séf remekműve, magában még nem elég. Pontosan olyan jól is kell kinéznie, amilyen bravúros ízek vannak megjelenítve az adott fogásban. Akkor is óriási jelentősége van, ha magáról az ételről csak képet látunk, hiszen érdeklődést generálhatunk vele. A kifogástalanul kivitelezett tálalás lelkesítő lehet, de ne feledjük, amennyiben nem megfelelő, az ellenkezőjét is elérhetjük vele.

Miért kell alaposan átgondolni a tányérhasználatot?

A tányér az alapteríték elengedhetetlen része. Mindenki otthonában és a vendéglátóhelyen nélkülözhetetlen a lapostányér, csemegetányér és mélytányér, hiszen az ételek elfogyasztásához és tálalásához ezek szükségesek. Legyen szó tálról, csészéről, tányérról vagy tálcáról, az ételeink feltálalásához használt edények sokféle stílusúak, anyagúak, méretűek és formájúak lehetnek. Ezeket a jellemzőket önmagukban is figyelembe kell venni. Ha azonban az étel bemutatásának művészetéről van szó, sokkal átfogóbban kell szemlélni. Nem minden ételnek, alapanyagnak áll jól a fehér vagy éppen a színes tányér, figyelni kell a formára. A jól megválasztott tálalóeszköz változást hozhat az étel megjelenésében, sőt még ízében is.

Az igazán megfelelő tányért leginkább egy festményhez hasonlítják.

Fotó: Envató elements

A Culinary Pro hitvallása

Az igazán megfelelő tányért leginkább egy festményhez hasonlítják. Lényege, hogy a textúrák és a színek egyensúlyán keresztül az étkező minden érzékét magával tudja ragadni. Ennek az egyensúlynak megalkotása, ahogy a festőnek a megfelelő vászon, a séfnek a tányér kiválasztása. Négy elemre bontják: a főétel, a mellékelemek, a szószok és a köretek. A legegyszerűbb kivitelezésű készletektől, egészen a kézzel festett változatokig, formákig, rendkívül széles paletta áll az éttermek rendelkezésére.

A színek ételek ízére gyakorolt ​​​​hatása mögött meghúzódó tudomány, a pszichológián alapszik.

Fotó: Envató elements

Mi az a szinesztézia?

A színek ételek ízére gyakorolt ​​​​hatása mögött meghúzódó tudomány, a pszichológián alapszik. Egy étel zamatainak észlelése nem csak az étel ízén múlik, mivel a szín-indukált íz és a tényleges íz közötti különbség az emberi nyelv vagy inkább elme számára megkülönböztethetetlen. The Culinary Pro szerint azokat az ételeket, amelyek színe erősen elüt a tányértól, ízesebbnek tartják, emiatt a fehér tányérokat általában előnyben részesítik, hiszen az ételek színeit élénkebbé teszik.

Az öt érzékszerv sokkal többet befolyásol a mindennapi életben, mint gondolnánk. A látásunkra hagyatkozunk, hogy értelmezzük a környezetünkből származó információkat. A szaglásra hagyatkozunk, hogy megakadályozzuk, a számunkra kellemetlen, vagy egészségtelen élelmiszereket. Különböző érzékszervek, amelyekről sokan nem feltételezik, összekapcsolódnak egymással. Léteznek emberek, akik még színszagot vagy a hang ízét is képesek érezni, ezt a jelenséget szinesztéziának nevezik. Kutatások szerint egy olyan neurológiai állapot, amely körülbelül 27 egyénből egyet érint valamilyen formában.

Az emberi agy játéka megtévesztheti az aromák értékelését.

Fotó: Envató elements

A szín befolyásolhatja az ízérzékelést

Dinners in the Dark néven ismert New York-i étterem tulajdonosa rájött, hogy egy hatásszín vagy annak hiánya mennyire befolyásolja az ízt. Észrevette, hogy a látásukat elvesztett vendégek sejtették, hogy kukoricalevesük vajtök, vagy édesburgonya. Mindkettő narancssárga palettáról származik. Az emberi agy játéka megtévesztheti az aromák értékelését. Léteznek berögződések, amik asszociációkhoz vezetnek. Kipróbálták, hogy szakavatott borkóstolók fehér borába, vörös ételfestéket csempésztek, és ez az árnyalatváltozás, teljes mértékben felborította az ízlelést.

Sok olyan eset létezik, amikor a feket, vagy sötét tónusú, de akár színes tányér előnyösebb lehet. Persze alapvetőnek hangzik, hogy a világos színű ételek feketén, a sötétebbeket a fehéren jelenítsük meg. Viszont vannak kivételek!

Fotó: Envató elements

Fekete, fehér, föld tónusú és színes tányérok

Sok olyan eset létezik, amikor a feket, vagy sötét tónusú, de akár színes tányér előnyösebb lehet. Persze alapvetőnek hangzik, hogy a világos színű ételek feketén, a sötétebbeket a fehéren jelenítsük meg. Kutatások azt is bebizonyították, hogy a fekete tányérok sós, míg a fehér tányérok édesebb jegyeket sugallanak nekünk. Nem véletlen, hogy a desszerteket a legtöbb esetben fehéren tálalják. A színes tányérok azonban ütközhetnek az étel színeivel, ezért óvatosan kell használni. Tálaláskor egyes színek kifejezetten nem előnyösek, ilyenek a piros és a kék, mivel teljesen eltérnek a természetességet sugalló színektől. Viszont a föld tónusú, mint például a barna, meleg szürke, és a zöld tányérok – kifejezetten jól használhatóak a színes ételek tálalásához.

A színes étkészletek egyértelműen vidámságot és jó érzést csempésznek az étkezésbe, amivel felkelthetjük a gyermekek érdeklődését, és nagyobb kedvvel fognak falatozni. A klasszikus és elegáns stílussal ünnepi hangulatot teremthetünk, ha pedig egyedi design tányérokat használunk, akkor a különlegesség érzésével tudjuk felruházni az ételeket. Hazánkban is már rengetegféle étkészlet áll rendelkezésre, de ha igazán szeretnénk megtapasztalni ennek a varázsát, a csúcséttermekben már tudatosan alkalmazzák a tálalás művészetét. Odafigyelnek a formák, a színek harmóniájára, megdöbbentő megoldásokalt ékesítik az étkezést, hogy az minden szinten élményt adjon az összes érzékszervünknek.

Forrás: 

Tags: , , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE