fbpx

Kávéházakban, cukrászdákban is egyre gyakrabban kérünk egy gazdag reggelit vagy egy könnyed ebédet. A tartalmas és egészséges reggelik egyik alapja a kovászos, rozsos kenyér.

Azt mondják, jó kenyeret leginkább akkor eszünk, ha saját magunk sütjük. Szerencsére ez már nem így van, mert a sok kézműves pékség mellett kaphatóak már a boltokban is a régi, retró, igazán szendvicsnek való puha kenyerek. A héja könnyen rágható, a bélzete puha és foszlós, de mégsem olyan laza, hogy átáztassa a sült bacon zsírja vagy a paradicsom szaftja. Nem is gondolnánk, milyen fontos a vendéglátóhelyeknek, hogy megtalálják pont azt a kenyértípust, ami minden elvárásnak megfelel. Tartalmas, nem tolakodó és látványos is egyben.

www.pixabay.com

Kenyéren mag bizalmat szavaz

A magvak nem csak esztétikusak a tányéron, a kenyérhéjon vagy a saláták tetején pirítva, hanem laktatóak is. Nem véletlenül, hiszen olajosak, az olajuk pedig vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, amiből legalább hetente egy marékkal érdemes elfogyasztani. A társadalomban a magvak fontossága már-már köztudott, így nem csak népszerű minden magvas étel, de az egészségtudatos életmód egyik ismérve, ha valami „magvas”. Ami kevésbé ismeretes tulajdonságuk, hogy a magvak csökkentik a stresszt, a magas vérnyomást, kalciumot tartalmaznak, ami a tejérzékenyeknek is kedvező, mivel nem fogyasztanak tejterméket. A legízesebb magvak a pisztácia, a dió és a tökmag, ami az ősz közeledtével csak még gyakoribb elem lesz a tányérunkon.

www.pixabay.com

A legjobb reggelik kenyérből

Azt gondolom, a hagyományos ételeink mellett a változatosság gyönyörködtet. A vendéglátóhelyeknek megvannak azon fogásaik, amikre a közönség visszajár, emlegeti vagy folyamatosan összehasonlítja a máshol kóstolttal. Ilyen egy Benedict tojás, a híres melegszendvicsek vagy az angol reggeli, aminél minden elem a legnagyobb gonddal volt elkészítve. Az alapja azonban elronthat mindent, azaz, ha a kenyér csupán „megúszós”. Például nem eléggé tartalmas, túl lágy, íztelen, akkor megsemmisül mellette a feltét is, esetleg a tányéron hagyják. Mivel az egyik alapélelmiszer, ezért rengeteg recept is íródott rá, amivel változatossá tehetjük a reggeli repertoárt.

A magvas formakenyér.

A kicsit savanykás, magvas kenyérből mennyei a szilvalekvárral töltött bundázott kenyér, amit a déli országokban fahéjas kristálycukorba forgatnak. A kolbászokkal töltött, feltekert kenyérszelet is a vendégek nagy kedvence, amit hot dogként mártogathatnak egy-egy sajtszószba. Az egyben sütött, sajtos-sonkás kenyérszeletek vagy a tojásos kenyérfelfújt is éppen olyan kapós a közönség számára, mint a klasszikus bundás kenyerünk, csak néha mindannyiunk vágyik az újdonságra.#

Címkék: ,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE