fbpx

Biztos mindenki tud mondani olyan éttermet a szűkebb vagy tágabb környezetében, amit úgy látszik, hogy nem tud kikezdeni az idő vasfoga. A több, mint két évtizeddel ezelőtt nyílt Anno Taverna századvégi berendezéssel és magyar klasszikusokkal várja vendégeit. 

A Fő út melletti étterem jelenlegi tulajdonosai évekig törzsvendégek voltak, majd annyira megszerették, hogy úgy döntöttek átveszik az üzemeltetését. Zitának ugyan vendéglátós végzettsége van, de éttermi környezetben korábban nem próbálta ki magát. Az Anno Tavernába a párja szeretett bele, aki vállalkozóként meglátta benne a potenciált, így együtt vágtak bele, hogy új életet leheljenek a vendéglőbe. Míg Zita az étterem, a gördülékeny mindennapok felelőse, párja a marketingfeladatokból veszi ki a részét.

Fotó: Horváth-Szekeres Anna

Békebeli vendéglátás, ahogyan azt megszokhattuk

A Taverna semmihez sem fogható hangulatát egyértelműen a békebeli berendezésnek köszönheti, így ehhez nem is nyúltak. A falakon egymás után sorakoznak a fekete-fehér képek, a polcokon kávéőrlők és csatos üvegek váltják egymást. Az asztalok és a belső terek kialakítása is egyértelműen a századvéget idézik, így valóságos időutazásban lehet itt részünk. Mivel az étterem a környéken egyedülálló módon egész évben nyitva áll, így a fedett és az erkélyes részt is úgy alakították ki, hogy az ünnepelni érkező családok és a romantikus vacsorára vágyó párok egyaránt jól érezzék magukat. Az antik külső azonban senkit ne tévesszen meg. A konyhai részleg pár évvel ezelőtt teljes felújításon esett át, és azóta is igyekeznek folyamatosan korszerűsíteni a háttérfolyamatokat.

Az Anno Taverna Balatonszárszó biztos pontja

Szerencsés lokációjuknak köszönhetően nagyon vegyes a vendégkörük. Az Anno Taverna szinte megkerülhetetlen a város vérkeringéségében, így rengeteg biciklis és motoros áll meg náluk, sokan a strandról hazafele térnek be hozzájuk, megint mások egy hosszú út végén pihennek. Erejük azonban a törzsvendégekben rejlik. Olyannyira, hogy a szezonközi étlapváltások ellenére sokan ragaszkodnak a már megszokott fogásokhoz. Ezeket Zitáék akkor is szívesen elkészítik, ha az már esetleg lekerült a menüről. Bár a forgalmat ezen a nyáron gyengébbnek érzik, hétvégenként így is megtelik a terasz. Öröm az ürömben, hogy mivel egész évben nyitva tartanak, a szektort érintő munkaerőhiány őket kevésbé érintette. Stabil csapattal dolgoznak és sikerük titkát is ebben látják. A vészterhes idők ellenére mindig jókedvű személyzet várja a vendégeket, ami a nosztalgikus környezettel párosítva olyan érzést kelt az emberben, mintha csak a nagymamájához térne be ebédelni.

Fotó: Horváth-Szekeres Anna

Finom ételek, izgalmas borok és pompás pálinkák

Az összetett vendégkör miatt étlapjukat is úgy alakították, hogy a magyar és a külföldről érkező turisták is megtalálhassák a kedvükre valót. A hazai vendégek körében örök kedvenc a cigánypecsenye, a marhapörkölt és a mandulás csirke, de jól megfér mellettük a mediterrán paradicsomleves, a citromfüves mártással készült lazacsteak, vagy a konfitált kacsacomb. Mivel az étterem eltérő igényeket szolgál ki, de nem szerettek volna túl sok céggel együtt dolgozni, így jelenleg a Matusz-Vad a legnagyobb beszállítójuk. Zita a közös munka előnyeként egyértelműen a megbízható szállítási rendszert, a konstans minőséget és az üzletkötők rugalmasságát emelte ki. Italok tekintetében a régió kincseire helyezik a hangsúlyt, így igen széles náluk a Balaton környékéről származó borok választéka, valamint nagyon büszkék pálinkakínálatukra, mely elsősorban a Zamárdiban működő Zimek Pálinka Manufaktúrától érkezik. Értő és minőségi pálinkafogyasztóknak ezt mindenképpen ajánlom, ugyanis 1997-es alapításuk óta számos szakmai elismerésben részesültek, valamint több alkalommal is az ország legjobb pálinkafőző műhelyének választották őket.

Fotó: Horváth-Szekeres Anna

Aki valóban békebeli vendéglátásra vágyik, családias hangulatra és persze a jól ismert ízekre, az Anno Tavernában nem fog csalódni!#

Cím: 8624 Balatonszárszó, Szóládi út 1.

Tags: , , , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE