fbpx

Soha nem gondoltuk volna, hogy a tengerentúlon világsztárok fogják falni a mi ételeinket, de ez is valósággá vált. A Spago tehetséges fiatal séfje, Szántó István megvalósította ezt. Ő az első magyar séf, aki az Oscar-gála séfjei között dolgozhatott. Csirkepaprikás, vadas, Eszterházy-torta és somlói galuska volt a menü. A világ legismertebb filmcsillagai falatoztak magyar ételekből egy magyar séftől.

Büszkék lehetünk a séf úr vadasára

A hazai gasztronómia az elmúlt években sikert sikerre halmoz a világban. Elértük azt, hogy már számolnak velünk és a kulinária berkein belül tudják, kik vagyunk. Különféle nemzetközi versenyeken veszünk részt, a világ legprominensebb szakácsversenyének európai döntőjét nyerjük, és már második ízben rendeztük meg a Bocuse d’Or európai döntőjét. Az viszont, hogy a világ legnagyobb filmünnepén, ahol a világsztárok parádéznak és milliók követik az eseményeket, most először történt, hogy magyar séf magyar ételekkel kápráztatja el az embereket. Sokkal nagyobb dolog, hogy Samuel L. Jackson repetát kért, mint Will Smith elhíresült pofon esete Chris Rockkal.

Szántó István séf

Szántó István séf nevét eddig leginkább csak a szakmai berkeken belül ismerték. Eredetileg műszaki pályán kezdte, majd később kezdett el cukrásznak tanulni. Miután itthon elvégezte tanulmányait, ösztöndíjjal Franciaországban egy hároméves képzésben vett rész, ahol francia cukrász diplomát szerzett. Később több munkahelyen is megfordult, majd szakács, és mára séf lett belőle. Séfhelyettesként dolgozott a Parlamentben, cateringgel és díszvacsorák lebonyolításával foglakozott. Dolgozott a Városliget Cafe-ban, majd ez után a Costes Downtownban a fine dining világába csöppent. Itt három évig dolgozott séfhelyettes pozícióban, majd séfként. Innen került jelenlegi munkahelyére, a Matild Palace-ba a Spago konyhafőnöki posztjára.

Szántó István: „Hogy én először a cukrász szakmában tevékenykedtem, kialakult bennem egy olyasfajta precizitás, amit a mai napig hordok magammal. Ennek séfként a mai napig hasznát látom, illetve fontos, hogy konyhafőnökként van rálátásom a cukrász világra is.”

A Matild Palace-ból az Oscar-gálára

Az Oscar-díj átadását követő partin, ahol a legmenőbb színészek koccintottak az átvett díjakra, azok, akiket tátott szájjal nézünk a filmvásznon át, most magyar ételeket kóstoltak. A Matild Palace-ban működő Spago séfje óriási lehetőséget kapott. Wolfgang Puck, az étterem tulajdonosa felkérésére az Oscar-gálán főzhetett a világsztároknak. Erre úgy kerülhetett sor, hogy Wolfgang Puck immáron 25 éve főz csapatával a gálán, és most egy új koncepció révén a világ ételeit szerették volna megmutatni, feltálalni a hírességeknek. Szántó István séfet kérték fel erre a megtisztelő feladatra, aki remek fogásokkal lepte meg a világsztárokat. 1500 főre főzött, persze nem egyedül. Több mint 100 szakács készített legalább százfajta ételt a 600 négyzetméteres konyhán, és 400 felszolgáló sürgött-forgott a partin.

Az ételek, amelyek a filmcsillagokat is elkápráztatták

Az ikonikus magyar fogások ízlettek a hollywoodi hírességeknek. Fontos volt, hogy komfort ételeket, falatkákat készítsenek.

A vadas vitte a prímet, ami jól idomult az amerikai ízlésvilághoz. A főtt marhahús, az édeskés szósz – bár ismeretlen étel volt a számukra – igencsak elnyerte a sztárok tetszését, akik hosszú sorokban álltak sorba érte. Kóstolták még a hortobágyi palacsinta jelleggel frappánsan megalkotott csirkepaprikást, ami egy ropogós tésztakéregben készült. Az Eszterházy-torta hagyományos külsővel kétségtelen nagy sikert aratott, csak úgy, mint a somlói galuska, amit dióformájú csokoládéban tálaltak fel.

Fotó: Matild Palace

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE