fbpx

Növény, zöldség és egyben gyümölcs is, ami fán terem, többnyire Mexikóban, Brazíliában, Dél-Afrikában és az USA-ban sok más hely mellett – ez az avokádó.

Tudtad, hogy leszedésük után még 1-2 hétig érni hagyják őket, mivel éretlenül mérgező, viszont a napi fogyasztása csodákat művel a szervezettel. Az avokádó a létező legzsírosabb növényi étel, ezek a zsírok, olajok viszont hasznosak. Napi 100 g elfogyasztása a vitaminkészletünk közel 15 százalékát meg is oldja. Az olajok és vitaminok mellett nagyon gazdag rostokban és hatalmas antioxidáns forrásunk.

pixabay.com

Milyen jótékony hatásai vannak?

Gyulladáscsökkentő a hasznos zsírjai miatt, a magas koleszterinre is kiváló, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, ami ma az egyik leggyakrabban halált okozó egészségügyi problémák közé tartozik, a kettő pedig szorosan összefüggésben van egymással. A diétázók is szívesen fogyasztják az avokádót az említett rostgazdagsága miatt, ami az emésztést serkenti és csökkenti a vércukorszintet.

A legjobb receptek avokádóval

Az avokádót nyersen érdemes fogyasztani. Hő hatására akár kesernyéssé is válhat, valamint a vitaminjait is roncsolja. Krémes, puha és viszonylag semleges, ezért sós és édes ételben egyaránt alkalmazzák. A termesztők többségében lime-mal ízesítik, sóval, borssal és egy csepp olívaolajjal. E mellett a guacamole a kedvenc avokádóimádók receptje, és ne feledkezzünk meg az avokádó alapú brownie-ról sem.

pixabay.com

Vegánok, figyelem!

Az avokádó krémessége sok esetben szolgál a vegánok krémjeként, ami kiváló tésztákra, kencék alapjaként, de eszméletlenül finom csokoládékrém is készülhet belőle egy kis agave sziruppal és holland kakaóporral. Az avokádót érdemes becsempészni az étkezéseinkbe, hogy minél több kerüljön a szervezetünkbe, főként nyersen.

pixabay.com

Tags: , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE