fbpx

Badhanna néven nyílt újhullámos ázsiai bárétterem a belváros szívében, ami minden tekintetben búcsút int a konvencióknak. Ha keresztül-kasul beutaznád Ázsiát anélkül, hogy elhagynád a várost, itt a helyed!

A megboldogult Trafiq és Zeller helyén nyílt Badhanna egy igazi szerelemprojekt, aminek alapgondolatai már a COVID alatt megfogalmazódtak a több ikonikus budapesti vendéglátó egységben is társtulajdonos, Vajda Marci és a Socially csapatának fejében. Régóta motoszkált egy ázsiai utazásokból és élmények által ihletett hely, melynek fő szempontja az volt, hogy ezek az érzések és gondolatok materializálódjanak, ez pedig mostanra állt össze. Korábbi projektjeihez hasonlóan (Mazel Tov, Tereza) ezúttal is azt tartotta szem előtt, hogy egy őszinte, minőségi és szerethető helyet alkossanak, ami új értéket tud adni és teremteni a budapesti gasztronómiai és kulturális térben. Hogy mitől különleges? «Az a célunk, hogy túlmutasson azon, amit egy étterem és gasztronómiai tér hordoz általában. Ennek az útnak az elején járunk még, de a hosszútávú víziónk, hogy olyan kultikus eleme legyen a magyar kultúrtérnek és vendéglátásnak, ami meghatározó, irányadó, és trendszetter» – mondja.

Fotó: Csengery Máté/ Socially

Most jött el a Badhanna ideje

Ha figyelembe vesszük a jelenlegi alapanyag- és energiaárakat, most tűnik a legkevésbé ideálisnak egy új nyitás, de nem akartak tovább várni. «Az ember mindig a legmegfelelőbb időszakot keresi, de valójában soha nincs pont tökéletes időpont. Megszületett bennünk az elhatározás, hogy megcsináljuk, a sok munkának köszönhetően pedig minden adott volt a nyitásra, úgyhogy belevágtunk.» A sikert részben abban látja, hogy elég „cool” tud-e lenni a közönségnek, akit megcéloz, valamint, hogy ezt hosszútávon és hitelesen fenn tudja-e tartani.

Ami a dizájnt illeti, a Socially gasztromarketing csapatának most is sikerült olyat alkotnia, amihez hasonlót még nem nagyon láttunk. Ők fémjelzik többek között a Home of Solinfo, a Madame Pho és a Meraki arculatát is. Bár a Badhanna egyértelműen csapatmunka volt, a mindenre kiterjedő, magával ragadó arculatot Csontos Eszter art director álmodta meg. Kívülről sajnos semmi nem utal erre, de bent egy valóságos kis oázis vár minket nyitott tetővel, ahol 80 embert tudnak kényelmesen leültetni. A hely egyszerre zegzugos és tág, így minden alkalomra megfelelő búvóhely.

Fotó: Kiss Bálint/Socially

Étterem, bisztró és bár

Minden alkalom alatt pedig azt értem, hogy valóban sikerült a Badhannat olyannak megalkotni, hogy ide egyedül is bármikor fesztelenül betérhessen az ember egy italra és/vagy pár falatra. És ha már az italoknál tartunk… Az elmúlt években szerencsére rengeteget fejlődött a hazai koktélkultúra, egy korrekt hely ma már elképzelhetetlen tudatosan összerakott itallap és signature koktél nélkül. Természetesen itt ezen a fronton is a távol-keleti ízvilág köszön vissza. Rengeteg fűszerrel és egzotikus alapanyaggal dolgoznak. Használnak yuzut, sakét, japán vodkát és gint, valamint nagyon sokféle teát. Az én kedvencem egyértelműen a Sunset addict signature volt, amiben a gin mellett elfér egy kis rum, vadbarack, füstös ananász és egy kevés vérnarancs (a képen balra).

Fotó: Kiss Bálint/Socially

Sharing is caring

Az étlap megalkotásával az AUM-ból már jól ismert Varga Dánielt bízták meg, aki a kezdetektől extravagáns megoldásairól és kreatív tálalásáról is híres. Mivel több évet is élt Ázsiában, a fejtörést nem az jelentette számára, hogy mi kerüljön az étlapra, hanem, hogy mi ne. Mivel abszolút semmilyen skatulyába nem akarta beszorítani sem magát, sem az éttermet, ezért egy meglehetősen eklektikus menü lett a végeredmény – jó értelemben.

Ázsiai tálalva!

Ugyanúgy vannak thai ihletésű ételek, mint japán, vagy akár a kínai konyhát megidéző fogások. Egy dolog azonban az egészre jellemző, mégpedig, hogy mindenkit kiszolgál. Se laktóz-, se gluténérzékeny, se vega innen éhesen távozni nem fog! A fogások nagyon jól variálhatók, így garantáltan senki nem nézi majd bánatosan a másik tányérját. A vörös húsok mellett ugyanúgy megférnek a szárnyasok és a halak is, a köretek pedig perfekt kiegészítői az egyes ételeknek, azzal együtt, hogy szabad köztük az átjárás. Emellett különös figyelmet fordítottak a csípősség-sósság-édesség arányaira, vagyis itt bizony semmi sem a véletlen műve!

A koncepció másik fontos része volt, hogy a fogások inkább kis és közepes méretűek legyenek a mediterrán konyhában méltán népszerű sharing is caring jegyében.

Fotó: Socially

CAULIFLOWER POP

Előételek közül mindjárt kettőt is kóstoltam, mert egyszerűen képtelen voltam választani a burgonya churros és a sült karfiol között. Igaz, ekkor még nem tudtam a vendégváró falat érkezéséről, ami egy helyben készült, puha kis fánkocska, eredeti nevén bao. Ehhez kimchis kókuszvaj érkezik, ami tökéletes kísérője a bao viszonylag semleges ízének. Nagyon okosan, fejenként egy darabot kap mindenki, ami azért klassz, mert valószínűleg bármennyi lecsúszna. Nagyon sok mindent készítenek egyébként helyben, a fermentálástól a liofiliuzálásig, a kötelező kimchiig, ami tovább emeli a hely nívóját.

Fotó: Kiss Bálint/Socially

YAO TIAO

A Yao Tiao egy burgonya churrost takar, amit avokádóhabbal tálalnak. A hab kifejezés nem túlzás, tényleg álomkönnyű, lágy íze jól kompenzálja a churros kicsit erőteljesebb fűszerezését. Összességében egy nagyon ízletes, ropogós finomság.

A cauliflower pop szintén egy olajban sült crunchy történet, a frissességért pedig az újhagyma zöldje felel. A kettő közül nekem a churros ízlett jobban, de ezt mindenki döntse el maga, az pedig senkit ne tántorítson el, hogy ki vannak rántva, mert tényleg csak ízelítők, annak viszont nagyon jók, így nem fognak kellemetlenül eltelíteni.

HOI

Az abszolút és vitathatatlan kedvencem ez az étel volt. Már eleve ott kezdődik, hogy házi készítésű udon tésztával dolgoznak. A pastáról üvölt, hogy friss, annyira ruganyos, egyszerűen zseni. Erre kerül egy szuper krémes, egyszerre kellemesen lágy, mégis kicsit csípős sárga curryszósz. Ebben eléggé dominál a kókusztej, de mégsem tolakodó, a többi fűszer is jól érvényesül. Majd ezt az egészet vastag húsú fekete kagylóval fejelik meg. Másnapig tudtam volna enni, így ezt különösen ajánlom, főleg annak, aki szereti a pikáns ízeket, viszont még csak ismerkedik az ázsiai konyhával.

Fotó: Kiss Bálint/Socially

Szezámgolyó, maracuja és dohányos madártej

Mivel én egyáltalán nem vagyok édesszájú, így magamtól bizony sosem kértem volna desszertet, de hát vannak szomorú kötelességek az életben… Viccet félretéve, nagyon örültem, hogy megkóstoltam, mert brutál finom! Az öntet valóban a madártejre hajaz, bár annál sűrűbb, enyhén vaníliás ízjegyekkel dolgozik. Ebben nagyon jól tetten érhető a korábban említett komplexitás, hiszen a krém édeskés, a szezámtól kicsit sós, a gránátalmától pedig fanyar, vagyis ilyen egy tökéletes nyári desszert.

Fotó: Bercely Judit

A Badhanna összességében egy nagyon extra, ezzel együtt abszolút megfizethető színfolt az ázsiai éttermek felhozatalában. Aki nem éri be a konvenciókkal kreativitás helyett, annak kihagyhatatlan állomás!

Cím: 1051 Budapest, Hercegprímás utca 18.

Tags: , , , , , , , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE