fbpx

A vendégélmény meghatározza egy étterem mindennapjait, vagyis olyan impressziókat kell adni, mely emlékezetessé teszi az étteremben töltött időt. Ez manapság egyre nehezebbé válik, hiszen a gazdasági tényezők roppant mértékben befolyásolják a kínálatot. A vendéglátóhelyeknek tehát olyan megoldásokkal kell előrukkolniuk, amik az egység fenntarthatóságát, és a vendégek igényeit is egyaránt kiszolgálják.

Nem újdonság, és mégis menő

Biztosan sokan tudják milyen is a svédasztal. Arra is, hogy az egy tálon szervírozott megannyi finomság milyen élménnyel látja el az embert. A maga egyszerűségében kitálalt ételek, a bőségszaruként jelennek meg, hiszen a látvány megannyi formával, étellel és ízkavalkáddal párosul. Ezt, mint mindent, tovább is lehet fejleszteni, amit úgy hívnak egytál élmény. A vendégek garantáltan élvezik, a vendéglátóhelyek pedig jó előre kigondolhatják, és elkészíthetik. Az úgynevezett bowl-stílus amolyan win-win megoldás.

Fotó: Flickr

Az egytál élmény eredete

Az irányzat a nyers halból készült hawaii poké, vagyis „piszkáló tálakból” ered, ami ott nemzeti ételnek számít. Florian Hartmann a kitüntetett profi séf, aki bejárta a fél világot szakmai pályafutása során, már régóta dédelgette a tálélmény koncepcióját, amely meghozta számára a sikert. Mivel sok helyen megfordult és kipróbálhatta ezt a megoldást a Michelin-csillagos helyektől a szállodákig, egyértelművé vált számára, hogy ez lehet a jövő.

Fotó: Flickr

Az egytálak sokoldalú kulináris élménye

Hanni Rützler trendkutató a közelmúltban kiemelte a 2023-ra vonatkozó élelmiszer jelentésében, hogy a „Tegye vegetáriánussá az ételét” gondolatiság lesz valószínűleg a legszembetűnőbb tendencia. Ez azért is mérvadó, mert ma már sok olyan jó étel található a piacon, amiről elsőre már nem lehet megállapítani, hogy húsról van-e szó, vagy beyond termékről. Bár még mindig a kisebbség étkezik vegán módon, az emberek nagyobb figyelmet fordítanak az egészségesebb táplálkozásra, és a bio élelmiszerekre. Ebben benne van a fenntarthatóságra és a klímavédelemre való törekvés, amely komolyan befolyásolja a táplálkozást. Tehát a második trend a jövőre nézve az, ha már húst fogyasztunk, akkor az lehetőség szerint legyen bio minősítésű, és lokálisan beszerezhető. Ehhez tette hozzá Florian Hatman, hogy „A tálalás stílusa, melyet az úgynevezett egytálak, a bowl stílus tesznek lehetővé, tökéletesen illeszkednek ezekhez a trendekhez”.

Fotó: Flickr

A tálak egészségessé és boldoggá tesznek

A bowl élmény egy terjedőben lévő megoldás az étkezésre. Laktató és egészséges fogás. Nem egytálétel, nem is saláta, hanem friss, ropogós alapanyagok, egy tálban való prezentálása. Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő poké bowl, manapság már talán nem is tűnik annyira ismeretlennek. A superfood előbb a tengerentúlon hódított, később nyugat-európai nagyvárosokban lett népszerű, hazánkba pedig 2019. környékén érkezett. Eredetileg a poké bowl nevét arról a vágástechnikáról kapta, amivel a halat feldarabolják. Alapvetően három hozzávalót használtak – rizst, hagymát, és vörös tonhalat, manapság viszont már rengeteg fajtája létezik. Valójában minden nemzet konyhája hozzátette a saját kedvelt alapanyagait, így ez az egytál élmény még gyorsabban teret hódított. A rizs alap mellé tetszőlegesen választhatunk hozzávalókat. Halat, csirkét, friss zöldségeket, babot, különféle szószokat, és egészséges magokkal megszórhatjuk. Általában használatos a mandula, a mogyoró, a kesudió, de akár a dió, a szezámmag, és a tökmag.

Florian Hartmann: „Személy szerint vendéglősként havonta kétszer kínálnék tálakat. Minden koncepcióhoz meg lehet alkotni a megfelelőt, fő, hogy legalább öt-hat komponensnek kell benne lennie. Viszont minden esetben tartalmaznia kell a krémes, ropogós, valamint savanyú, édes és fűszeres összetevőket” 

Fotó: Flickr

A bowl előnye

Ami nagyon fontos, hogy valójában bármilyen népszerű alapanyag felhasználható hozzá. Ez a trend nem új, de kifejezetten bevált, és roppant megbízható. Előnye, hogy a nap minden szakaszában fogyasztható, beillik reggelinek, ebédnek és vacsorának is. Minden étterem hozzá tudja illeszteni a koncepciójához, amivel friss színfoltot vihet fel az étlapjára. Sokoldalúságában szinte verhetetlen megoldást jelentenek, nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek.

A bowl élményszerűsége, népszerűsége kétségtelen. A jövő vezető trendje lehet a vendéglátásban, mely beleilleszkedik a jelen gazdasági helyzetbe is. Lehetővé teszi a változatosságot és kényelmes megoldást biztosíthat a mindennapi táplálkozásban.

Forrás: https://www.ktchnrebel.com/bowls-and-food-trends-2023/

Tags: , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE