fbpx

Réges-régen, a maihoz mérten, elég gyér volt a hazai halválaszték. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy nem vagyunk egy kifejezetten nagy halfogyasztó nemzet, de azért már ezen a téren is tapasztalható fejlődés. Aki szereti a halat, manapság a kínálatban elég széles választékkal találkozhat, mely sok esetben a bőség zavarával szembesíti az embert. Vannak viszont olyan igencsak mennyei, és könnyen elkészíthető halak, amivel valójában senki nem tud félrenyúlni. Ilyen a branzino is.

Fotó: Flickr

Mi is valójában a branzino

A branzino egy tengeri sügér. Úgyhogy, ha magyarul szeretnénk beszélni és főzni, könnyebben használhatjuk a sügér kifejezést. Ahogy minden tengeri hal, bővelkedik szervezetünk számára fontos anyagokban. Teljes értékű fehérjékben, telítetlen zsírsavakban gazdag, és számos vitamint is tartalmaz. Arról nem is beszélve, hogy a halak szervezetünk számára könnyen emészthetőek, így nem terhelik a gyomrot.

Érdekessége a tengeri sügérnek, hogy megjelenését a tudomány már egészen az oligocén földtörténeti kor elejére teszi. Ez körülbelül 34 millió évvel ezelőtt volt. Persze elterjedése ennek köszönhető és számos alfaja létezik a mai napra.

fotó: Flickr

A branzino mindenhol kedvenc fogás

A hal branzino (olasz), brancin, robalo (portugál), lubina, franciául pedig bar commun vagy loup néven is ismert. A konyhanyelvben német nyelvterületen loup de mernek is hívják, franciául azonban a foltos tengeri farkast és a csíkos tengeri farkast, vagy a tengeri farkasok családját. A „tengeri farkas” népszerű hal Ausztria tányérjain. A helyi menükben gyakran branzino néven jelenik meg. Akár tenyésztett, akár vadon élő halról beszélünk, kiváló kulináris élményt biztosíthat a számunkra.

Fotó: Flickr

Grillen készítés

Az grillszezon egyértelműen jót tesz a branzinónak. Az alaposan megtisztított halat simogassuk át alaposan olívaolajjal, majd ízlés szerint egy kis lime levével (ezt nem muszáj). Melegítsük elő a grillt, ügyelve arra, hogy már ne lángon legyen, hanem forró parázs adja a megfelelő hőfokot. Mielőtt az előkészített branzinot a rácsra dobnánk, a farokrészét érdemes fóliával betekerni, így az nem fog elégni, hanem éppen csak ropogósra sül. Ez után már csak a rácsra kell helyeznünk, de semmiképp ne hagyjuk magára. A sütési idő függ a hal méretétől, húsának vastagságától, ami persze nem nagy különbségeket mutat, viszont nem egyformán sül. Jó tanács, próbáljunk meg egyforma méretű halakkal dolgozni. Maga a sütés megfelelő hőmérsékleten nem tart sokáig, 6-9 perc átlagosan. A sütés közben természetesen forgatni kell, a másik felénél már rövidebb időt vesz igénybe. Akkor készült el, mikor mind a két fele szép barnára sült!

Ha tovább hagyjuk és túlzottan odapirul, veszíteni fog az ízértékéből is, ezért semmiféleképp ne hagyjuk túlmenni a sütést!

Fotó: Flickr

Sütőben is elkészíthetjük

A sütőben készítésnél már bőségesen variálhatjuk a branzinot. Süthetjük magában szinte a grillezéssel megegyező módon, de meg is tölthetjük. Dobhatunk mellé burgonyát, és kenegethetjük különféle házi készítésű szószokkal sütés közben.

A legegyszerűbb megoldás, ha készítünk egy finom fűszervajas öntetet. Nem is kell hozzá más, csak vaj, fokhagyma, petrezselyem, némi só és természetesen bors. Mindezt jó alaposan keverjük össze, ehhez nagy segítség lehet egy robotgép, de kézzel is boldogulhatunk, csak tovább tart. ?

Készítsünk elő friss zöldségeket. Itt ugyancsak ízlés válogatja. Pároljuk meg alaposan, majd tegyük félre.

Készítsünk elő citromot, lime-ot, amit karikára vágunk.

Természetesen a branzinot is elő kell készíteni, megtisztítani, majd a már elkészült kellemes fűszervajunkkal dörzsöljük át alaposan kívül-belül. Helyezzük bele a megpárolt zöldségeket, és hústűvel fogjuk össze. Miután „tele a hasa” a halunknak, óvatosan metsszük meg az oldalát, és óvatosan helyezzük bele a citromkarikákat.

Már csak a tepsi előkészítése van hátra. Olívaolajjal vagy vajjal kenjük ki, és helyezzük be az előmelegített sütőbe. Itt fél perc sem kell, hogy megmutassa magát, ha még kell, tegyünk hozzá. Ekkor helyezhetünk hozzá egy kis burgonyát megágyazva a branzinonak, és már mehet is a tetejére. A sütési hőfok 150-170 Celsius-fok és körülbelül 20-25 percet vesz igénybe. Sütés közben se hagyjuk magára a halacskát, a tepsiben keletkező ízes vajas (olajos) zöldséges, citromos lével locsolgassuk meg néha.

Ha elkészült, már csak tálalni kell! Jó étvágyat! #

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE