fbpx

Nem csak egyszeri kulináris élvezetről van szó, hanem egy igazi, hazai gyökereken alapuló gasztronómiai élményről, mellyel nem lehet melléfogni! Élmény a javából, ízorgia és tökéletesség, de csak akkor, ha jó az alapanyag, és jól is van elkészítve. Márpedig nekünk megvan rá a tudásunk.

Fotó: Pixabay

A császár új ruhája

Mindenki ismerheti a mesét, legalábbis azok, akik még a 2000-es évek előtt születtek. Aki nem tudná, volt egy császár, roppant pöffeteg hasa volt, nagy és kerek. Szép ruhában akart a nép elé vonulni, szabókat kért fel remekművet alkotni. Elhitte, hogy egy ruha, amelyet nem lehetett látni, jól áll neki, s emígyen lett nevetség a nép előtt, akinek tetszeni akart. Pórul járt, s megérdemelte, mert a császár a szalonna helyett mezítelen lépett a világgal kegybe. Jobban járt volna a pára, ha tömi magát és rágondol a hasaszalonnára. Ruházata jobban járt volna, ha szalonna, s bár puccos fajta volt, nevéhez híven császárból csüngött volna rajta.

Persze ez csak a történet és a humor része, mivel a hasaszalonnából készül az egyik legínycsiklandozóbb finomság, a császárhús. A sertés szalonnája, mely húsrétegeket is tartalmaz, így az ebből készült ételt nevezzük füstölt szalonnának.

Fotó: Pixabay

Császárhús, hasaalja, dagadó

A hasaalja és a dagadó a sertés azon része, amelyet érthetetlen okokból viszonylag ritkán fogyasztunk. Furcsa, mert isteni eledel! Alapvetően akkor találkozunk vele, amikor valamilyen ételt készítünk és rácuppanunk a csomag baconra. Pedig a sertés hátsó részének és a hasa aljának nem csak a minőségi szalonna a lényege, hanem egy sokféleképp felhasználható, rendkívül finom alapanyag, amely kiváló ételek elkészítésére alkalmas. Miért? Mert süthetjük, főzhetjük, tölthetjük, feltekerhetjük, és szinte semmit nem kell hozzátenni az általa adott ízélményhez.

Fotó: Pixabay

A császárhús, azaz hasalja, igazán sokoldalúan felhasználható húsrész. Amennyiben találkozunk olyan alapanyaggal, ami már adott, vagy olyan hentessel, aki bravúros kézzel a hasaaljából „kikanyarít”, egy elképesztően lenyűgöző húsrészt tudunk megszerezni. Nemes egyszerűséggel úgy hívjuk, hogy császárhús.

A császárhús nem csak a miénk

Mielőtt azt hinnénk, hogy a mi találmányunk, gyorsan hozzá kell fűzni, a hasaalja, vagyis a belőle elkészített császárhús nem hazai találmány. A világban rengeteg helyen bontják így szét a sertést, és használják fel különböző ételekhez. Hogy mi minden készíthető ezen értékes finomságból, a séfek is jól tudják. Nem is véletlen, hogy roppant kelendő alapanyag. Számtalan elkészítési módja ismeretes. Sütve, főzve, vagy mindkettő, grillezve, pirítva, akárhogyan is!

Fotó: MATUSZVAD

Hogyan készíthetjük? Bárhogyan!

Ha az oldalasból nagyobb rész lesz, akkor császárhús. Amennyiben ez kisebb,  hasaalja szalonna néven emlegetjük.

Kezdjük azzal, hogy a sült császárhús már magában is kifejezetten finom harapnivaló. Ha reggeliben, vacsorában gondolkodunk, csak úgy megállja a helyét. Alkalmasint hidegtálakhoz tökéletes, és a friss, omlósan ropogós kenyérrel, némi roppanós paprikával, hagymával, paradicsommal tálaljuk, ellenállhatatlan eledel. Ha ezekhez még egy kis sajtot is prezentálunk, bárki szívét megdobogtató ételt tehetünk az asztalra. Sokféle hagyományos és extra töltelékkel is elkészíthető. Igazából tényleg csak a fantázia szabhat határt a lehetőségeknek. Főételként, királyi (bocsánat, császári) lakomát készíthetünk belőle. A császárszalonnának az is fantasztikusan jól áll, ha grillezzük, pláne, ha füstre tesszük és hagyjuk magában pihenni. A húst akár zsírban abálhatjuk, konfitálhatjuk is. Ha így készítjük, hosszabb időt fog igénybe venni, de a végeredmény kifogástalanul és garantáltan isteni eledel lesz.#

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE