fbpx

A legtöbben szeretik az édességet, a süteményeket. Egyszerűen azért, mert finom, és boldog pillanatokat okoz a számunkra. Akadnak olyanok is, akik valamilyen érzékenység kapcsán viszont többnyire nélkülözni kénytelenek ezt az élmény. A MATUSZ – Vad kínálatában erre is van megoldás.

Fotó: Envatoelements

Mit jelent a gluténérzékenység?

A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője. Két csoportját különböztetjük meg, a glutenint és gliadint. A lisztérzékenység vagy más néven gluténérzékenység, a búzában (sikérben), árpában, rozsban, zabban lévő gliadin fehérjére való túlérzékenységet jelenti. Előfordulhat, hogy hosszú ideig észre sem vesszük, viszont, ha későn ismerjük fel a problémát, komoly felszívódási zavarokat hozhat létre. Amennyiben valakinél ez kialakul, nem tudnak optimálisan felszívódni a tápanyagok, így azok megfelelő módon hasznosulni sem tudnak, ezért nem árt fokozottan odafigyelni. Ettől függetlenül nem kell nélkülözni, és megvonni magunktól a legjobb falatokat, mivel léteznek már olyan alapanyagok, termékek, amik ettől az érzékenységtől függetlenül nyugodtan fogyaszthatóak. Ilyen például a gluténmentes csokoládészuflé.

Egyszerűen fogalmazva egy felfújt sütemény. Leginkább a francia konyhához kötik, egy elegáns desszert, melynek keletkezése körülbelül a 18. század elejére tehető.

Fotó: Envatoelements

Mi az a szuflé

Egyszerűen fogalmazva egy felfújt sütemény. Leginkább a francia konyhához kötik, egy elegáns desszert, melynek keletkezése körülbelül a 18. század elejére tehető. A soufflé szó francia jelentése annyit tesz „fúj”, „felfújni”, „felpuffad”. Első ismert említése Vincent La Chapelle francia szakácsmesternek tulajdonítható, A szufla (szuflé) kifejezés elterjedése Marie-Antoine Carême francia séfnek köszönhető. Szép, elegáns desszert, mely megállja a helyét bármelyik étterem desszert kínálatában, és otthon is kedveskedhetünk vele szeretteinknek.

A szufla (szuflé) kifejezés elterjedése Marie-Antoine Carême francia séfnek köszönhető. Szép, elegáns desszert, mely megállja a helyét bármelyik étterem desszert kínálatában.

Fotó: Envatoelements

Amilyen könnyű elkészíteni, olyan könnyű elrontani is

A csokoládészuflé lényege nem más, mint a levegő. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hogy a masszánk könnyű legyen és sütésközben kiemelkedjen a formából. Persze ha ilyen egyszerű lenne, mindenki el tudná készíteni. A tökéletes tojáshab tehát az alapja az egésznek. Érdemes szobahőmérsékletű, sárgájától tökéletesen elválasztott tojásfehérjét használni. A legjobb a kézi habverő használata. Ha robotgéppel készítjük, ügyeljünk arra, hogy a teljes hab át legyen mozgatva, ami az emelkedése miatt géppel nehezen megoldható. Olyan keménynek kell lenni, hogy akár még egy tojás is megmaradjon a tetején anélkül, hogy belesüppedne. Ennek elérése érdekében pár csepp citromot, pici ecetet, csipet cukrot vagy sót sem árt hozzátenni.

Az alapmassza tej, tejszín, vaj, valamint az ízesítéstő függő alapanyag és a sűrítő alapanyag. Ezeket homogénre keverjük, és lassan forraljuk, sűrítjük. Megvárjuk míg kihűl és mehet hozzá a tojássárgája. Miután megvagyunk, a tojáshabot is hozzátesszük. Ideális, hogy ha nem egyszerre, hanem fokozatosan 1/3 majd 2/3 részben keverjük hozzá. Ügyelni kell, hogy ne törjük meg, mivel akkor kikeverjük belőle a levegőt.

Jöhet az adagolás és a formákba helyezés. A formákat érdemes előre kivajazni és hűtőben tárolni a felhasználásig. Miután megtöltöttük, mehet az előmelegített sütőbe. Ha mindent tökéletesen csináltunk, már csak figyelni kell, ahogy szépen megemelkedik.

Óriási segítség lehet éttermeknek, alkalmas menüztető helyeknek, és roppant kézenfekvő megoldás akár még a szállodák számára is. Az egyszerűsége és állandó minősége miatt ideális választás.

Fotó: Envatoelements

Van megoldás, ami nem macerás

A szuflé elkészítése tehát elég időigényes. Ennek okán nem egy tipikus otthoni sütemény. Ettől függetlenül, ha már elkészíti valaki a tésztát, viszonylag gyorsan süthető. Akik viszont nem gyakorlottak, azoknak könnyen összeesik, és távolról sem fog úgy kinézni, mint egy -egy recept által közölt képen. Szerencsére már léteznek kész termékek, amik elkészítése egyszerű. A MATUSZ -Vad kínálatában is megtalálható a kiváló minőségű fagyasztott csokoládészuflé, ami vegán-, glutén-, és laktózmentes. Óriási segítség lehet éttermeknek, alkalmas menüztető helyeknek, és roppant kézenfekvő megoldás akár még a szállodák számára is. Az egyszerűsége és állandó minősége miatt ideális választás.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE