fbpx

A legtöbben szeretik az édességet, a süteményeket. Egyszerűen azért, mert finom, és boldog pillanatokat okoz a számunkra. Akadnak olyanok is, akik valamilyen érzékenység kapcsán viszont többnyire nélkülözni kénytelenek ezt az élmény. A MATUSZ – Vad kínálatában erre is van megoldás.

Fotó: Envatoelements

Mit jelent a gluténérzékenység?

A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője. Két csoportját különböztetjük meg, a glutenint és gliadint. A lisztérzékenység vagy más néven gluténérzékenység, a búzában (sikérben), árpában, rozsban, zabban lévő gliadin fehérjére való túlérzékenységet jelenti. Előfordulhat, hogy hosszú ideig észre sem vesszük, viszont, ha későn ismerjük fel a problémát, komoly felszívódási zavarokat hozhat létre. Amennyiben valakinél ez kialakul, nem tudnak optimálisan felszívódni a tápanyagok, így azok megfelelő módon hasznosulni sem tudnak, ezért nem árt fokozottan odafigyelni. Ettől függetlenül nem kell nélkülözni, és megvonni magunktól a legjobb falatokat, mivel léteznek már olyan alapanyagok, termékek, amik ettől az érzékenységtől függetlenül nyugodtan fogyaszthatóak. Ilyen például a gluténmentes csokoládészuflé.

Egyszerűen fogalmazva egy felfújt sütemény. Leginkább a francia konyhához kötik, egy elegáns desszert, melynek keletkezése körülbelül a 18. század elejére tehető.

Fotó: Envatoelements

Mi az a szuflé

Egyszerűen fogalmazva egy felfújt sütemény. Leginkább a francia konyhához kötik, egy elegáns desszert, melynek keletkezése körülbelül a 18. század elejére tehető. A soufflé szó francia jelentése annyit tesz „fúj”, „felfújni”, „felpuffad”. Első ismert említése Vincent La Chapelle francia szakácsmesternek tulajdonítható, A szufla (szuflé) kifejezés elterjedése Marie-Antoine Carême francia séfnek köszönhető. Szép, elegáns desszert, mely megállja a helyét bármelyik étterem desszert kínálatában, és otthon is kedveskedhetünk vele szeretteinknek.

A szufla (szuflé) kifejezés elterjedése Marie-Antoine Carême francia séfnek köszönhető. Szép, elegáns desszert, mely megállja a helyét bármelyik étterem desszert kínálatában.

Fotó: Envatoelements

Amilyen könnyű elkészíteni, olyan könnyű elrontani is

A csokoládészuflé lényege nem más, mint a levegő. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hogy a masszánk könnyű legyen és sütésközben kiemelkedjen a formából. Persze ha ilyen egyszerű lenne, mindenki el tudná készíteni. A tökéletes tojáshab tehát az alapja az egésznek. Érdemes szobahőmérsékletű, sárgájától tökéletesen elválasztott tojásfehérjét használni. A legjobb a kézi habverő használata. Ha robotgéppel készítjük, ügyeljünk arra, hogy a teljes hab át legyen mozgatva, ami az emelkedése miatt géppel nehezen megoldható. Olyan keménynek kell lenni, hogy akár még egy tojás is megmaradjon a tetején anélkül, hogy belesüppedne. Ennek elérése érdekében pár csepp citromot, pici ecetet, csipet cukrot vagy sót sem árt hozzátenni.

Az alapmassza tej, tejszín, vaj, valamint az ízesítéstő függő alapanyag és a sűrítő alapanyag. Ezeket homogénre keverjük, és lassan forraljuk, sűrítjük. Megvárjuk míg kihűl és mehet hozzá a tojássárgája. Miután megvagyunk, a tojáshabot is hozzátesszük. Ideális, hogy ha nem egyszerre, hanem fokozatosan 1/3 majd 2/3 részben keverjük hozzá. Ügyelni kell, hogy ne törjük meg, mivel akkor kikeverjük belőle a levegőt.

Jöhet az adagolás és a formákba helyezés. A formákat érdemes előre kivajazni és hűtőben tárolni a felhasználásig. Miután megtöltöttük, mehet az előmelegített sütőbe. Ha mindent tökéletesen csináltunk, már csak figyelni kell, ahogy szépen megemelkedik.

Óriási segítség lehet éttermeknek, alkalmas menüztető helyeknek, és roppant kézenfekvő megoldás akár még a szállodák számára is. Az egyszerűsége és állandó minősége miatt ideális választás.

Fotó: Envatoelements

Van megoldás, ami nem macerás

A szuflé elkészítése tehát elég időigényes. Ennek okán nem egy tipikus otthoni sütemény. Ettől függetlenül, ha már elkészíti valaki a tésztát, viszonylag gyorsan süthető. Akik viszont nem gyakorlottak, azoknak könnyen összeesik, és távolról sem fog úgy kinézni, mint egy -egy recept által közölt képen. Szerencsére már léteznek kész termékek, amik elkészítése egyszerű. A MATUSZ -Vad kínálatában is megtalálható a kiváló minőségű fagyasztott csokoládészuflé, ami vegán-, glutén-, és laktózmentes. Óriási segítség lehet éttermeknek, alkalmas menüztető helyeknek, és roppant kézenfekvő megoldás akár még a szállodák számára is. Az egyszerűsége és állandó minősége miatt ideális választás.

Címkék: ,,,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE