fbpx

Ízletes és nagyon szaftos, laktató és klasszikus. A tradicionálisan elkészítve a legjobb, de valójában nehéz ezzel az ételnél mellé nyúlni. A csülökpörkölt igazi nehézsúlyú fogás. Egyáltalán nem diétázóknak, avagy kifejezetten fitt táplálkozásra specializálódott embereknek való, de az biztos, hogy laktató!

Pixabay

Jó étel, csak jó alapanyagból készülhet

Szerencsére nincs szezonja a pörköltnek, de azért nyáron bográcsba feldobva mégiscsak feelingesebb. Lehetne sorolni minimum ezer receptet, készítési formát, mert ahány ház, annyi szokás, de a lényeg itt is a jó alapanyag. Mindegy, hogy szabad tűzön, vagy zárt konyhában készül, biztosan elnyeri majd az asztaltársaság minden tagjának elismerését. Valójában akkor az igazi, ha minden van benne! Persze mindenki másként csinálja, és más fűszereket használ, de alapvetően a „kevesebb az több” elve itt is érvényes.

Ha magyaros ételt rakunk az asztalra

Nem a szakmai elismerés, a vendégelégedettség a cél

Mikor megszokásainkhoz híven az évek alatt tapasztalt ízek köszönnek vissza az asztalra rakott ételekbe, nem hibázhatunk. A magyaros ételek nem csak az étkezést, hanem az életünket is jelentik. Olyan berögződésekkel, ízekkel vagyunk felszerelve, melyeket bármikor, bármilyen formában szívesen fogyasztunk. Ezek közé tartozik a pörkölt, hát még a csülökpörkölt.

Fotó: Pixabay

Füstölt csülökpörkölt

Füstölt csülökpörkölt –  az ünnepi ebédek, és a vasárnapi étkezések kelléke. Hosszú évszázadok óta készítjük. Eleink természetesen bográcsban hajtották végre az étel elkészítését, és ekkor még mindig friss alapanyagokból készült. A csülökpörkölt egy megunhatatlan étel, egy klasszikus, amivel az egész családot el lehet varázsolni, és jól lehet lakatni.

Hozzávalók

Elkészítés

Az elkészítés a hús feldolgozásával indul. A húst csontozzuk, de ha vásárlás közben már tudjuk, mit szeretnénk, érdemes kicsontozva kérni. Némi időt és munkát megspórolhatunk. Attól függően, hogy ki hogyan szokta, a bőrével több mindent csinálhatunk. Felkockázhatjuk ugyanúgy, mint a színhúst, vagy eltávolíthatjuk és felhasználhatjuk máshoz.

A bőrét érdemes úgy is elkészíteni, hogy csíkokra vágjuk, majd zsíron ropogósra sütjük úgy, hogy kissé odakapjon, ropogós füstös legyen. Később ezt a bőrkét belefőzhetjük a pörköltbe, ami pikáns füstös ízt fog kölcsönözni neki.

A húsunkat felkockázzuk, körülbelül 2×2-es vagy 3×3-as méretűre, és mély tálba tesszük. A tálat feltöltjük olajjal, és sót, borsot teszünk hozzá, úgy mintha pácolnánk. Addig hadd ázzon csak, míg a többi alapanyagot előkészítjük. Puhább, ízesebb lesz tőle a hús.

Az első, amivel foglalkozni kell, a hagyma. Ez is ízlés dolga, de jó, ha bőségesen használjuk. Szépen felaprítjuk. Van, aki csak kockázza, van olyan is, hogy nagyon apróra szecskázzuk. Előkészítjük a lábost, egy kis zsírt hevítünk az aljára, és az sem árt, ha körkörös mozdulatokkal az edényünk falára is kerül. Beleöntjük a hagymát, és először nagy lángon folyamatosan kevergetve hevítjük, sütjük, majd levesszük alaplángra. Közben a paradicsomot, a 2 fej paprikát ugyancsak felaprítjuk, és hozzátesszük a hagymához. Megint felvehetjük a lángot, mivel a paradicsom vizet tartalmaz, így nem égetjük oda. Persze innentől folyamatosan kevergetni kell addig, míg a hagyma szép üveges nem lesz.

Mikor kész van az alapunk, és az illata már nem a friss zöldségekre hasonlít, jöhet bele a már előre elkészített hús. Öntsük le a levéről és mehet bele a lábasba. Ekkor megint csak fontos, hogy folyamatosan kevergessük. A húskockáknak feltétlenül ki kell fehéredni, minden oldalról át kell érniük úgy, hogy eltűnjön a vöröses árnyalatú hússzín.

Pixabay

Sütés

Néhány percig süssük, keverjük, majd jöhetnek hozzá a fűszerek. Só, bors, pirospaprika. Ezekkel is szépen összekeverjük, majd az egészet felöntjük hideg vízzel úgy, hogy pont ellepje az elegyet. Újra kis lángra kell állítani a sütőalkalmatosságunkat, és fedő alatt elkezdődhet a főzés. Mikor már a hús eléggé megpuhult, jöhet hozzá a frissen őrölt bors, a 2 gerezd fokhagyma, illetve még ízlés szerint tehetünk hozzá fűszereket. Van, aki szójaszószt, Piros Aranyat is hozzátesz, de ha csípősre szeretnénk elkészíteni, akkor itt az ideje a csípős paprikának. A csípős paprikát beletehetjük egészben, de felaprítva is.

Ekkor megint fel kell venni magasabb lángra, és jó alaposan átkavarni az egészet, körülbelül 10-15 percig. Ha valaki még mindig turbózni szeretné, most jöhet bele a megpirított bőrke, vagy ha úgy van, az előre megpirított szalonna. Újra felöntjük, pótolva az elpárolgott vizet, majd lassú lángra hagyva fedő alatt továbbfőzzük. Az elkészítés ideje két, két és fél óra – mindenestül. Jó étvágyat! #

Fotó: Pixabya

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE