fbpx

A debreceni Leroy konyhája kiválóan mutatja be, hogyan lehet újszerűen és izgalmasan tálalni a jól ismert fogásokat, miközben maximalizálják az ízélményt. A séfek és a konyhai csapat nem titkolózik; szenvedélyük és szakértelmük megosztása éppolyan fontos számukra, mint az étel minősége. Az étterem koncepciója köré épülő filozófia nem csupán az ételkészítés művészetére, hanem a vendégek élményére is nagy hangsúlyt fektet.

Egyre kevésbé meglepő, ha egy női vezetőt szólaltathatunk meg a konyha élén, és így van ez a Leroy debreceni egységében is. Bökönyi Enikő közel egy évtizede csatlakozott a csapathoz a ragupálya élére, majd csakhamar konyhafőnökként is lehetőséget kapott a bizonyításra. Családjában amúgy sem volt újdonság a vendéglátás, hisz édesanyjának köszönhetően már kislányként betekintést nyerhetett a nagyüzemi konyhák világába. A későbbiekben dolgozóként is előnyére váltak az ott szerzett tapasztalatok: “Nem emlékszem arra, hogy valaha hátrány lett volna, hogy nő vagyok. Szerencsére mindig olyan feletteseim és kollégáim voltak, akikben fel sem merült, hogy emiatt máshogy bánjanak velem. Igaz, ehhez szükség van magabiztos fellépésre és egy alapvető talpraesettségre. Vezetőként viszont kifejezetten előnynek érzem, hogy képes vagyok megosztani a figyelmemet, továbbá a közös nevezőt is könnyen megtalálom a kollégákkal. Ha szükséges, adott esetben a munka közbeni nyomást is hamar tudom oldani” – mondja Enikő.

Kép: Leroy Debrecen

Hátrányból előnyt kovácsoltak

Mint megannyi étterem, a Leroy is igyekezett praktikusan kihasználni a Covid alatti kényszerű bezárásokat. A konyhát korszerűsítették, a vendégtér pedig teljesen új arculatot kapott. A korábbi exkluzív, kissé steril megjelenés barátságossá szelídült, mely határozottan beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és az újranyitást követően egy szélesebb réteget tudtak megszólítani. Ez természetesen hatással volt az étlapra is, hiszen a randevúra és üzleti vacsorára érkező vendégek mellett megjelentek a családok és a fiatalok is. “Sok egyéb más mellett ezért is szeretek itt dolgozni még sok év után is, hiszen annyiféle igénynek kell megfelelnünk, hogy mindig van lehetőség a megújulásra.” A mai trendekkel ellentétben itt egészen hosszú étlappal dolgoznak, de mint Enikő mondja, van is rá kereslet, pont az előbb említett okoknak köszönhetően. Azzal még mindig nem lehet melléfogni, ha egy étel rántva vagy töltve készül. Illetve egyre több a vega és vegán vendég, akire szintén figyelünk az étlapunk elkészítésekor. Emellett Debrecen egyetemváros, tehát nagyon sok a különböző nemzetiségű vendég, akik között kifejezetten népszerűek az olyan, magyarok által kevésbé ismert ételek, mint a jambalaya vagy a maláj tészta. Ettől függetlenül azt tapasztalom, hogy a hazai vendégek is egyre érdeklődőbbek, nyitottabbak az újdonságokra.”

Kép: Leroy Debrecen

“Ha csökken a minőség, azt a vendégek azonnal észreveszik”

Az iparosodásnak hála Debrecen városában is egyre nagyobb a vásárlóerő, amivel párhuzamosan egyre több a szolgáltató és az étterem is. Míg ezt sokan negatívumként élik meg, Enikő a jó oldalát látja a helyzetnek. “Én nem versenytársakként tekintek a többi étteremre, hanem inspirációként. Muszáj tartanunk a színvonalat és a sokszínűséget, mert ha csökken a minőség, a vendégek azonnal észreveszik és ha bőven akad alternatíva, nem kérdés, hogy legközelebb hova mennek majd vissza – és hova nem. De szerintem ez a fajta egészséges verseny inkább hasznos. Minden résztvevőt arra sarkall, hogy jobb és jobb legyen, a felszolgálóktól a konyhai dolgozókig.”

Kép: Leroy Debrecen

Az a jó beszállító, ami nem csak segíti, hanem meg is könnyíti munkát

A Leroy Debrecen készletének közel 90%-a Matusz-Vad terméke, a steakek pedig kizárólag cégüktől érkeznek hozzájuk. “A brazil, az argentin és az angus steak is mind népszerű nálunk, így nem köthetünk kompromisszumot a minőség tekintetében. Sok esetben már rénézésre látszik, ha az állat valóban gabonával etetett, vagy csak ráírták a csomagolásra, hogy drágábban lehessen eladni. A széles választék mellett az is nagyon jó, hogy minden megfelelő hőmérsékleten érkezik, ráadásul mivel kétnaponta érkezik áru, nem kell felhalmoznom semmit, ahogy attól sem kell tartanom, hogy valami a nyakamon ragad. A húsok szépen vannak tisztítva, ami gazdasági szempontból különösen fontos, hiszen minél kevesebb a leeső, annál kevesebb a veszteség. A legnagyobb segítséget pedig talán a desszertkínálat jelenti. Nekünk sajnos nincs kapacitásunk nincs saját cukrászüzemhez, illetve arra, hogy elkerüljük a keresztszennyeződést a mentes sütemények esetében. Szuper, hogy ha kell, egy helyről tud érkezni a paleolit szilvás desszert a és a nyers vegán flódni is.”

Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE