fbpx

Az Európai Bizottság javasolta a Digitális Zöldkártya bevezetését, hogy helyreálljon az Európán belüli szabad mozgás. A papíralapú vagy digitális igazolvány bizonyítja a tulajdonos immunitását, negatív lett a COVID-19 tesztje, vagy megkapta a védőoltást. A polgárok adatainak védelme érdekében QR-kódot is tartalmaz majd.

Miután az Európai Parlament március 25-én megszavazta a Digitális Zöldkártya gyorsított bevezetését, az uniós egészségügyi bizonyítvány várhatóan 2021 júniusának végére válik működőképessé. A Digitális Zöld Igazolásként is ismert úti okmány lehetővé teszi majd az uniós polgárok számára, hogy a COVID-19 világjárvány idején biztonságosan mozoghassanak az Európai Unión belül.

Ursula von der Leyen, az EU Bizottságának elnöke szerint az EU a „Digitális Zöldkártya bevezetésével megerősíti a régió koronavírus elleni válaszlépéseit az EU-n belüli szabad és biztonságos mozgáshoz”.

ZÖLD ÚTLEVÉL A BIZTONSÁGOS UTAZÁSÉRT

Von der Leyen márciusban a közösségi médiában osztotta meg, hogy a Digitális Zöldkártyára vonatkozó jogalkotási javaslat igazolja, hogy valaki megkapta a védőoltást. Ugyanakkor azok is megkaphatják majd, akiknek negatív lett a COVID-19 tesztje vagy akik a fertőzést követően immunitást szereztek.

Az elnök továbbá azt mondta, hogy ez az oltási útlevél megkönnyítené az utazást. A cél az, hogy „fokozatosan lehetővé tegyék a polgárok számára, hogy biztonságosan mozoghassanak az Európai Unióban vagy külföldön”.

A világjárvány idején az EU-ba és az EU-n belülre történő utazás kizárólag az alapvető fontosságú utazásokra korlátozódott. A zöld útlevél helyreállítaná a szabad mozgást Európában.

MI AZ A DIGITÁLIS ZÖLDKÁRTYA?

A tanúsítvány igazolja majd, hogy az illető személyt beoltották a koronavírus ellen, negatív PCR-teszt eredményt kapott vagy meggyógyult a COVID-19 vírusból.

Ez az európai koronavírus-tanúsítvány újjáélesztheti a régión belüli utazást, mivel:

– hozzáférhető és biztonságos

– megkülönböztetésmentes

– kizárólag a lényeges információk és a biztonságos személyes adatok tárolására és kezelésére szolgál.

A Zöldkártya három típusú tanúsítványra terjed ki:

– oltás

– COVID-19 tesztek, mint például NAAT és PCR, vagy gyors antigénvizsgálat

– COVID-19-ből felépült személyek igazolásai

INGYENES LESZ

Minden uniós állampolgár és lakos ingyenesen kapja meg a zöldkártyát. Papíron és digitális formában is elérhető lesz. A csalások elkerülése érdekében az igazolvány QR-kóddal lesz ellátva.

MIKOR KERÜL BEVEZETÉSRE?

Március 25-én az Európai Parlament sürgősségi eljárás keretében megszavazta a digitális zöld igazolvány gyorsított bevezetését. Vajon ez azt jelenti, hogy az európai polgárok már most hozzájuthatnak az uniós zöldkártyához? Nem. Ez a felgyorsított ütemterv valójában azt jelzi, hogy az uniós Zöldkártya várhatóan 2021. június végére válik működőképessé.

Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa április 13-án az Állampolgári Jogi Bizottságban biztosította az európai parlamenti képviselőket arról, hogy a Zöldkártya technikai háttere 2021. június végére elkészül.

Április 14-én az uniós tagállamok hivatalosan is megállapodtak a Zöldkártya elindításáról. A nemzeti megbízottak által kiadott dokumentum szerint mind a 27 ország „hangsúlyozta elkötelezettségét amellett, hogy a keretrendszer 2021 nyarára elkészül”.

AZ EU ZÖLDKÁRTYA ÁTJÁRHATÓSÁGA FEJLŐDŐ ORSZÁGOKKAL

Egyes uniós országok, amelyek újra szeretnék indítani a turizmust és az üzleti utazásokat, kiemelten fontosnak tartják a Digitális Zöldkártya Európán túli érvényességét és átjárhatóságát.

Miközben az olyan uniós tagállamok, mint Spanyolország és Görögország kétoldalú találkozókat szerveznek a fejlődő országokkal a járvány előtti turizmus visszaállítása érdekében, Ursula von der Leyen április 25-én bejelentette, hogy az oltott amerikai utazók idén nyáron jogosultak lehetnek Európába látogatni.

AJÁNLÁSOK A ZÖLDKÁRTYA FOGYASZTÓBARÁTABBÁ TÉTELÉHEZ

Az Európai Unió által közösen alapított regionális szervezet, az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) ajánlások sorát tette közzé a Zöldkártya végfelhasználói szempontból történő további javítása érdekében.

A javaslatok hét kulcsfontosságú területet tartalmaztak:

– Az európai COVID-kártyának „naprakész tájékoztatást kell nyújtania az egyes tagállamokba való belépéshez vagy áthaladáshoz szükséges követelményekről”.

– Az Európai Bizottságnak létre kell hoznia az elismert, érvényes COVID-tesztek listáját.

– Meg kell állapodni arról, hogy a COVID-kártyával való utazáshoz milyen tesztek szükségesek.

– A tesztelésnek „ingyenesnek” kell lennie mindaddig, amíg a védőoltás nem áll minden állampolgár rendelkezésére.

– A Zöldkártya használatakor érvényesíteni kell a megkülönböztetésmentesség elvét.

– A COVID bizonyítványokon szereplő személyes adatokhoz csak az utazás céljából lehet hozzáférni, azokat feldolgozni és ellenőrizni.

– Az EU-nak egyértelművé kell tennie a Digitális Zöldkártya és a jelenlegi utasazonosító űrlapok közötti kapcsolatot.

A PCR-TESZTEK ÉS A KARANTÉNINTÉZKEDÉSEK FOLYTATÓDNAK

Bár az Európai Bizottság jóváhagyta a zöld útlevélre vonatkozó határozattervezetet, néhány hónapba telik, mire az uniós tagállamok végre tudják hajtani azt.

Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa szerint a bizonyítvány a COVID-19 világjárvány végéig lesz érvényes, míg a PCR-tesztek és a karanténintézkedések Európában folytatódnak, hogy a lakosság szabad mozgását lehetővé tegyék. Más szóval, a vakcina nem előfeltétele a szabad mozgásnak.

VAKCINAÚTLEVÉL AZ UTAZÁSI ÁGAZAT SEGÍTSÉGÉRE

A világjárvány káros hatással volt az uniós üzleti utakra és a turizmusra. A Zöldkártya hozzájárulhat az utazás fellendítéséhez.

Az európai turizmus 27 millió munkahelyet biztosított és az EU GDP-jének 10%-át adta.

Egyes uniós partnerek, például Németország, fenntartásokkal kezelik a vakcinaútlevél előírását. Eközben a turizmustól nagymértékben függő országok, mint Spanyolország, Olaszország és Görögország támogatták a zöld útlevél jóváhagyását.

Görögországnak már van egy olyan megállapodása, hogy szívesen látja az izraeli állampolgárokat, ha azok rendelkeznek oltási útlevéllel.

Ciprus május 1-jétől fogadja a brit állampolgárokat, de nekik két adag, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinával kell rendelkezniük.

HOGYAN FOGJA A ZÖLDKÁRTYA FELLENDÍTENI AZ UTAZÁST?

A Zöldkártya, vagy ahogy egyesek nevezik, a vakcinaútlevél elsősorban egy igazolás a védőoltásról és a koronavírus-tesztről. Bizonyítékként szolgál, hogy az illető megkapta a védőoltást vagy a tesztet, és nem terjeszti a vírust.

Ez azt jelenti, hogy a Zöldkártya birtokosa biztonságosan utazhat és látogathat turisztikai látványosságokat, fesztiválokat, éttermeket vagy bárokat.

AZ VAKCINAÚTLEVÉLLEL KAPCSOLATOS AGGÁLYOK

A Zöldkártya gyors bevezetése mögött álló motivációk elsősorban azért fontos, hogy Európa-szerte a lehető leggyorsabban újrainduljon az utazás és a turizmus, de a gyorsabb ütemezés melletti határozott szavazás ellenére a javaslat aggodalmakat váltott ki az Európai Parlament egyes képviselői körében.

A legfontosabb aggályok a következők:

– Az illetékes parlamenti bizottságok és az európai parlamenti képviselők szerepe csökken a felgyorsított eljárás miatt.

– Az uniós polgárok adatainak védelme.

– Inkluzivitás és diszkrimináció.

Az adatvédelemmel kapcsolatban Didier Reynders kijelentette, hogy nem lesz uniós szintű központi adatbázis a polgárok Zöldkártyáiról.

A Zöldkártya-rendszer tervezői számára elsődleges fontosságú, hogy a vakcinaútlevelek az EU adatvédelmi és magánélet védelmére vonatkozó jogszabályainak megfelelő, magas szintű biztonsági előírásokkal rendelkezzenek.

Egyesek azzal érvelnek, hogy a vakcinaútlevél nem inkluzív. Elválasztja azokat, akik megkapják a vakcinát, azoktól, akik nem. Másrészt az EU Digitális Zöldkártya támogatói azzal érvelnek, hogy az utazók koronavírusmentességét igazoló háromféle módszer azt mutatja, hogy a rendszer nem diszkriminatív azokkal szemben, akik nem kaptak védőoltást. Reynders kijelentette, hogy a megkülönböztetésmentes politikák és az uniós adatvédelmi stratégiák továbbra is létfontosságúak a Bizottság számára.

A Digitális Zöldkártya várhatóan visszahozza a szabad mozgást az EU-n belül, valamint segít újraéleszteni a turizmust a schengeni térségben a közegészségügy veszélyeztetése nélkül.

forrás: www.etiasvisa.com

Tags:

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE