fbpx

A málna valódi csodaszer, amivel már nagyanyáink is gyógyítottak. A kamra polcain nem véletlenül álltak belőle sorban a befőttek, különböző receptúrákkal.

www.pixabay.com

A málna, szerintem, a piros gyümölcsök különce. Nem igazán savanykás, valójában nem is piros és nem is mézédes, hanem valami egészen más. Értékes, mert valahogy mindig kevés van belőle, legalábbis kevesebb, mint amennyit meg tudnánk enni egy ültő helyünkben. Frissen nagyon drága, és azt is többnyire dekára mérik. Idén mi úgy döntöttünk, hogy ültetünk málnabokrokat, hiszen alapvetően a málnatő úgy terjed, mint a gaz, ha az embernek van rá helye. Rengeteg lesz belőle pár éven belül, és ha szerencsénk van, akkor termés is sok lesz rajta. Mivel az ötlet, ahogy említettem, idei, ezért még mindig nagyon kevés málnánk van, azaz naponta 5 szem. Minden este kisétálva a kertbe, megosztozunk azon az 5 szemen, aztán várjuk a következő napot, adagot. aztán kíváncsian vártuk, mi lesz a málnabokrunkból. Szemünk előtt már halomban álló málnahegyek jelentek meg, kamrában sorakozó lekvárok a nagyi ezeréves befőttes üvegeiben, na és persze a papus jól eldugott málnapálinkája. Csakhogy mindezekből, a málnahegyből, a lekvárból, a pálinkából nem lett semmi, ezért kellett egy jó málnabeszerző hely.

Sosem találnád ki, mire jó még a málna

Az egy-egy adag, vagy szem málna arra is tökéletes, hogy fűszerezzünk és elmélyítsük az ízeket. Szenzációs a fűszeres, borsos mártásokba, ahogy a híres Cumberland mártásban is. A Cumberland mártás már több száz évvel ezelőtt is a receptárunkban volt, és Mátyás király is hasonló mártásokat készítettet az asztalára – a fennmaradt írásaink szerint. No, persze ez csak egy volt a sok közül, hiszen köztudottan Mátyás asztalán legalább 40 mártás volt egy lakoma során. Visszatérve a Cumberland titkára, ami a piros gyümölcs – abból is a málna – bravúros párosítása a borral, naranccsal, borssal és a vajjal. Már főzés közben is összefut a nyál a szájban az illatoktól, hát még a sültekkel összekóstolva. A málnát használják még húspácokba, és a fűszeres italokba is kedvelt alapanyag.

www.pixabay.com

Mennyit ehetünk málnából egy nap?

Nem lehet túlzásba vinni, de az ajánlott mennyiség napi 10-15 deka, amit jó, ha nyersen fogyasztunk. Szokásosan, mint a többi piros gyümölcs, erősíti az immunrendszert, serkenti a véráramlást, tisztítja is a vért, és még a vesére is jó hatással van. Ami viszont ritkább, hogy különösen jó a várandós hölgyeknek, vagy a babát tervezőknek. A népi gyógyászatban régóta használták és fogyasztották áldott állapotban, ráadásul nem csak a gyümölcsét, de a levelét is teának lefőzve.

Most elárulom az új és merész szokásunkat


Eszméletlen ötlet és ízkavalkád, amire rászoktunk az elmúlt időkben. Semmi illegális, de gyanítom, hogy függőséget okoz. A málnaszeretetünk miatt próbáltunk nagy mennyiségben jófajta málnát vásárolni, amiből reggeli ivólevelet készítek. Nem akármilyen párja van viszont hozzá, hiszen zellerszárral turmixolom le, vízzel, egy csipet sóval. Beteszem este a hűtőbe, és reggel, éhgyomorra valami eszméletlen doppingszer és ízélmény. Az ihlet a keleti konyhából érkezett, hiszen a forró nyáron különböző hűsítő italokat találnak ki, és fogyasztják generációk óta. Könnyed, gyümölcsös joghurtital zöldfűszerrel, vagy a különböző gyümölcslevelekkel, mentával, mézzel. Nekem a málna és a zeller tűnt valami egészen jó párosításnak, már csak az élettani hatásuk miatt is, de annál sokkal többet kaptunk. A vendégeknek pedig „welcome drink”-ként, esetleg desszertként szenzációs ötlet lehet.#

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE