fbpx

A legenda szerint, amikor egyszer pestisjárvány támadta meg Yogyakarta városát Jáva szigetén, a szultán megparancsolta az alattvalóinak, hogy főzzenek sayur lodeh-t és maradjanak otthon 49 napig. A járvány pedig elmúlt. Mi is ez?

A sayur lodeh egy sima, zöldségekből készült curry, kókusztej-alappal és hét fő összetevővel. A táplálkozástudomány szakértői megvizsgálták az ételt és megállapították, hogy ez a szezonális, könnyen elérhető alapanyagokból készült fogás valóban tökéletes karantén idejére.

Tudomány ide vagy oda, az egészben az a legfontosabb, hogy a szultán szolidaritást kért a népétől. Egy egész város ugyanazt az ételt főzte és ez igazi összetartozás-érzést ébresztett minden emberben.

„A jávai hitrendszer tulajdonképpen a szerencsétlenség elkerülésén alapszik”, mondta Revianto Budi Santoso mérnök, tanár és néprajzkutató-hallgató. „A rossz dolgok elkerülése sokkal fontosabb a személyes célok elérésénél. A jávaiak úgy gondolkodnak, hogy ha nincs semmiféle akadály, akkor az élet gondot visel saját magára.”

A jávai gasztronómiában fontos szerepet játszanak a szimbólumok. Az összetevők száma, színe, formája mind jelentőséggel bír.

„Külön érdekesség, hogy a sayur lodeh nem kezdeményezés, hanem inkább válasz”, magyarázza Santoso. „Reakció egy olyan bajra, amely úgy tűnik, mindenkit legyőz. Próbálja enyhíteni, kikerülni azt, amit talán egyáltalán nem lehet.”

Egy külföldi számára az lehet a legmisztikusabb ebben a sayur lodeh-történetben, hogy egyáltalán nem misztikus. A hozzávalók csupa olyasmik, amihez egy átlagos jávai földműves könnyedén hozzájut. Az étel elkészítése meg még ennél is egyszerűbb: pakoljunk bele mindent egy lábosba és kezdjük el főzni. Régebben még szükség volt hozzá lándzsára és – lehetőleg – Mohamed próféta sírjából származó anyagból készült zászlóra is, de szerintem enélkül is könnyedén elkészíthető.

Yogyakarta, mint oly sok város azon a környéken, jelentős változásokon ment keresztül az utóbbi évtizedekben. Bevásárlóközpontok, szállodák nőttek ki a földből, a fast food is megtalálta őket, de az emberek belül lassabban változnak. Még mindig kellenek a szertartások és néha összefonódik a régi és az új. A koronavírusjárvány kitörésekor állítólag ugyanis a jelenleg regnáló szultán WhatsApp üzenetet küldött a lakosoknak, amelyben kérte, maradjanak otthon és főzzenek sayur lodeh-t.

Az üzenet eredetében sokan kételkedtek, de sokan megfogadták. Otthon maradtak, főztek és az ételt megosztották a szomszédaikkal. A szultán szóvivője cáfolta a helyi lapban, hogy küldtek volna effajta üzenetet. Yogyakarta egy autonóm királyság az Indonéz köztársaságon belül, ahol a szultán nagyon igyekszik modernnek tűnni, és pont ezért távol tartja magát az efféle hiedelmektől és nagyon nem szeretné, ha a világ úgy tekintene rá, hogy egyetlen recepttel óhajt csak védekezni a pandémia ellen.

Ha valami segít, mindegy, hogy honnan jön. Főzzünk, és maradjunk otthon!

(forrás: bbc.com)

Tags: , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE