fbpx

Budapest központjában található a FELIX Kitchen & Bar, amely több mint egy étterem; egy kortárs művészeti tér, ahol a hagyomány találkozik a modernitással. A FELIX Kitchen & Bar filozófiája a harmónián és a szabadságon alapul, tökéletesen tükrözve az étterem névadójának, Félixnek a szellemét. 

A FELIX Kitchen & Bar menüje a minőségi kompromisszumok nélküli elkötelezettség bizonyítéka, klasszikus kedvenceket és egyedi alapanyagokat kínálva. Az étlapon egyaránt megtalálhatóak hagyományos magyar klasszikusok, de a széles nemzetközi vendégkör is találhat ismerős fogásokat. Az alapanyagokat a legmagasabb minőséget képviselő beszállítóktól szerzik be, a helyi kistermelőktől a tengeri beszállítókig. Az egyedülálló ételeket körülbelül 200 különböző spirittel és több mint 450 féle borral kiegészült bár teszi teljessé. A FELIX borászati igazgatója, Czinki Tamás, az első magyar Master Sommelier, aki történelmet írt a bor-, pezsgő- és champagne-választékával. Díjnyertes borlapjuk az amerikai WINE Spectator két poharas kitüntetését is elnyerte. 

Fotó: Felix Kitchen & Bar

Egységben az erő

A FELIX gasztronómiai küldetésében a csapatmunka kiemelt szerepet kap. A konyha élén álló executive séf, Katona Dániel, Franciaországban képezte magát, onnan hazatérve a Sofitelben helyezkedett el, majd hat évet töltött Spanyolországban, ebből három évet a hat Michelin-csillagos Jordi Cruz mellett, ám a 2020-as zárások miatt hazatért. Ezt követően foglalkozott tanácsadással, privát rendezvényekkel, és nem sokkal később csatlakozott a FELIX csapatához. Mint mondja, azok a sikerek, amiknek most örülhetnek nem tudna megvalósulni csapatmunka nélkül, így kiemeli két helyettesét Rácz Csabát és Carlo Frusciante-t. “Ha nem vagyok itt Carlo a szemem és Csabi a kezem”.  

Fotó: Felix Kitchen & Bar

Carlo Kairóból érkezett Budapestre és az adminisztratív feladatok mellett a desszertek egy részéért, a házi tésztákért felel, valamint az újoncok betanításából is kiveszi a részét. Igazi vendéglátós családból érkezik, szülei és nagyszülei is pékek voltak, ő maga pedig az egyszerűség és a hagyományok híve.  

Csaba 3 éve erősíti a csapatot, a húspályán kezdett, de tehetségének hála hamar helyettesi pozícióba került, így ma már a konyha zökkenőmentes működése is az ő feladata. Szeret játszani a különböző színekkel és textúrákkal, a mindig szaftos steakek mellett a séfajánlat fogásainak nagyrészét is neki köszönhetik a vendégek.  

Nemzetközi színvonal a legjobb alapanyagokból

Az 5 évvel ezelőtt nyílt étterem sokáig útkeresésben volt, de már kiforrott koncepció mentén készülnek az ételek, de ettől függetlenül a mai napig különösen nagy hangsúlyt fektetnek a vendég visszajelzésekre. Az á la carte egy évben 3 nagy változáson megy át, emellett pedig séfajánlatukat is minden hónapban megújítják. “Egy évben körülbelül 100-150 étel fordul meg étlapjainkon, célunk pedig, hogy a nagyszámban érkező külföldi vendégek igényeit is szinte minden téren ki tudjuk elégíteni.

A magyar és francia alapok mellett Dániel konyhája a mediterrán ízvilágot is magába foglalja, így rántott borjú bécsi mellett jól megfér az Acquerello rizottó, a burrata vagy a francia stílusú marha tatár. A rendszeres monitorozásnak hála a különböző fogások viszonylagos egyensúlyban fogynak, de természetesen minden szekcióban megvannak a kedvencek. Az előételek között a legnagyobb népszerűségnek a csípős lazac örvend, melyet ropogós rizzsel és ponzu szósszal kínálnak. A magyar néplélek természetesen mindent örömmel fogyaszt, ami ki van rántva, míg a desszertek közül az aranygaluska már signature ételnek számít.  

Fotó: Felix Kitchen & Bar

“Tisztelettel kell bánni az alapanyagokkal”

Dániel a konyhában az egyszerűségben és az alapanyagok tiszteletében hisz. “Összesen 20-25 beszállítóval dolgozunk, hiszen nagyon sok a speciális alapanyag és mindenhonnan a legjobbat szeretnénk. Nagyon nem mindegy honnan érkezik a kaviár, az osztriga vagy a libamáj, hiszen jó étel csak jó alapanyagból készülhet és csak a jó alapanyag tudja a legjobb arcát mutatni.” Cégünk többek között a Josper grillen készült A5-ös besorolású japán wagyut, az új-zélandi bárányt, a gyöngytyúkot és kacsát is szállít számukra. A karácsonyi szezonra készültek egy párolt marhapofával, amihez szintén nagy reményeket fűznek. “Amit mindenképp kiemelnék a Matusszal való közös munkával kapcsolatban, azok a kedvező egyedi árak és a szombati kiszállítás. Egy olyan magas színvonalú hely számára, mint amilyen a FELIX Kitchen & Bar ezek nagyon fontos előnyök. Szeretem továbbá a könnyen kezelhető webshopot és, hogy van lehetőség a helyettesítő termék kérésére.”  

Fotó: Felix Kitchen & Bar

A Felix Kitchen a hely, ahol mindent egy helyen élvezhetünk 

A lélegzetelállítóan szép környezet és enteriőr mellett, úgy vélik, hogy ami megkülönbözteti őket a konkurenciától, hogy olyan szolgáltatást nyújtanak, mely reggeltől estig, a lehető legmagasabb színvonalon szolgálja ki a vendégeket. A tavaszi-nyári szezonban a terasszal együtt ebédidőben akár 300 ember is megfordul. Ami az arányokat illeti szinte kezdettől a 60-40%-os arány figyelhető meg a külföldiek javára. Dániel derülátó a hazai szektor egészét illetően, bár mindig van hova fejlődni.

“Egyre jobb a magyar vendéglátás, egyre több magas minőségű hely nyit. Ezáltal egyre több vendéget vonz be, de a magyarok sajnos még mindig nagyon merevek. Nem szeretnek kísérletezni, kevésbé nyitottak az ismeretlen fűszerekre vagy alapanyagokra a külföldiekhez képest. Viszont a sharing koncepció kezd elterjedni, aminek nagyon örülünk. Mi is igyekeztünk inkább úgy megalkotni az étlapot, hogy meglehessen osztani az ételeket.” Emellett büszkék rá, hogy brunch-tól a komoly üzleti ebéden át, a laza ebédig minden igényt képesek kielégíteni úgy, hogy a törzsvendégeknek is mindig legyen okuk a visszatérésre. Az épület ezzel együtt kortárs kiállító – és közösségi térként is működik. A korábban az Ybl Budai Kreatív Ház kiállítótereként működő kazánházban, mely az AQVA nevet kapta, jelenleg a hatodik képzőművészeti kiállítás zajlik.

Cím: 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.  

Tags: , , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE