fbpx

Gyermekkorom hajnalán úgy képzeltem, hogy van a kenyér és kész. A kifli is kenyér, csak vicces alakú, a zsömle is kenyér, csak bele lehet tenni a párizsit. Jóval később eszméltem rá, hogy a más külalak gyakran más tésztát is rejt. Mikor ezen végre túltettem magam, akkor jöttek csak a külföldi gyönyörűségek, a croissant, a ciabatta, a hamburgerzsömle, és a lyukas finomság, a bagel.

A történelem először 1610-ben, Krakkóban tesz említést a bajgielről, egészen pontosan azt állítva egy „Közösségi szabályok” című gyűjteményben, hogy ezt a péksüteményt szokás adni ajándékba a gyermeket szülő nőknek. A gasztrotörténészek közül többen viszont azt állítják, hogy ez a kerek finomság az arab ka’ak vagy kahqa leszármazottja lehet és a felmenőit egészen a XIII. századig vezetik vissza. Utánaolvastam a ka’aknak, az alajka hasonló, de a bélzet ott keményre sült, míg a bagelnél puha marad.

A kelttésztából készült, kézzel formázott péksütemény Lengyelország zsidó közösségeinek köréből származik, és ott, majd később az Egyesült Államokban is elsősorban azokban a nagyvárosokban terjedt el, amelyben nagy számú zsidó közösség élt.

Ezek a péksütik természetesen fogyaszthatók önmagukban is, de tökéletes szendvicsalapot jelentenek, számtalan ízkombinációban kaphatók. A legeslegklasszikusabb new york-i verzió a sajtkrémes-lazacos. A területi változatok nem csak a töltelékre vonatkoznak, hanem az elkészítés módjára is. Általában elmondható, hogy mindegyik fajtát forró vízbe teszik sütés előtt egy kis időre, de New York-ban sós vízbe, Montrealban pedig mézzel édesítettbe. A legtöbb helyen élesztővel készül, de az USA keleti partján – a világon körülbelül egyedülálló módon – kovásszal. Szuper infografikákat lehetne készíteni a bagelről, annyiféle osztályozási és elkészítési módozat van. Hogy még egy érdekességet kiemeljek: a világon mindenhol vízszintesen vágják félbe a töltéshez (bevallom, nekem ez tűnik logikusnak), de St. Louisban függőlegesen… Már itthon is több helyen kapható, de szerintem akkor a legfinomabb – már ha nem állunk neki pepecselni a sütéssel -, ha fagyasztva vesszük, és otthon megsütjük. Sajtkrém talán akad otthon, már csak lazacot kell szerezni, és máris a lehető legautentikusabb élményben lehet részünk.

Tags: , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE