fbpx

A gasztronómiai élvezetek nagyban függenek az alapanyagoktól. Az egyik legősibb, és egyébként megfelelő ismeretek nélkül veszélyes finomság, a gomba. Rengeteg fajtája ismert, köztük vannak étkezésre alkalmasak és mérgezőek. Léteznek a természet közeli gyógyászatban és az ételeinkben is használatosak. Érdemes jó alaposan tanulmányozni, hogyan is gyűjtögessük őket.

A gombák

Egy- vagy többsejtű, általában telepes felépítésű, fotoszintetizáló pigmenteket nem tartalmazó, kitintartalmú sejtfallal rendelkező élőlények. Azt már általános iskolában is megtanultuk, hogy az élővilágban különleges szerepet töltenek be. Se nem növények, se nem állatok. A gombák többnyire a szárazföldi körülményekhez alkalmazkodtak, de minden környezeti körülmények között megtalálhatóak. A szerves anyagok lebontása révén igen fontos szerepet játszanak az ökoszisztémákban. Az emberiség ősidők óta fogyasztja őket, de jelentős szerepük van az erjesztési folyamatokban, a gyógyszeripar által előállított antibiotikumok elkészítésében.

A gombák természet, az erdő szerves részei, amiknek köszönhetően az erdő tovább élhet.

Fotó: Envato elements

A gombák csodálatos lények

A természet, az erdő szerves részei, amiknek köszönhetően az erdő tovább élhet. A fák a csemetéiket maguk alatt tartják, leesik a makk, lepotyog a termés. Viszont a földön ők nem jutnak napfényhez, nem tud asszimilálni, tehát nem tud táplálkozni. Ekkor az történik, hogy az anyafa segítséget kér a gombáktól. Mivel a gombák szimbióták, átvitt értelemben, de megetetik a kis facsemetét. A szülő fák tehát úgy vigyáznak a csemetéikre, mint anya a gyermekére. Ebben még az is benne van, ha egy fa azt tapasztalja, hogy a környezetében más fák csemetéi küszködnek, akkor is „szól” a gombáknak, hogy őket is táplálják. Különleges megoldása ez a természetnek, mely próbálja fenntartani az erdőket.

Az egész Kárpát-medence egy különleges hely, ha a gombászásról beszélünk.

Fotó: Envato elements

Hazánk a gombászás paradicsoma

Az egész Kárpát-medence egy különleges hely, ha a gombászásról beszélünk. Nem véletlen, hogy régen mi láttuk el Európát ezzel az alapanyaggal. Talán az egész világon nálunk találhatóak a legideálisabb körülmények. Az egyik legismertebb és a gasztronómiában is csodaszámba menő fajta a szarvasgomba, és annak még egyedibb változata, a fehér szarvasgomba is honos nálunk. Kincset érő természeti erőforrásunk, mind a táplálkozásban, mind pedig gazdaságilag. Amiről kevesen hallottak és még ennél is értékesebb a süngomba, ami szinte csak nálunk fordul elő, óriási kincs. Sajnos védetté nyilvánították a „nem hozzáértő” hatóságok. A gombánál a tenyésztestet kell védeni, ami évelő, a föld alatt van és akár több száz évig képes élni. A termőtestet pedig nyugodtan le lehet szedni. A másik a fehér szarvasgomba, ami nálunk nagy számban előfordul, és az egész világban keresett fajta és a mi erdeinkben teljesen egyedülálló populáció található. Elképesztő kincseket adott nekünk a hazánk, amit nem használunk ki. Ha az ember megérzi azt a lelki, szellemi közösséget, amit egy erdő tud nyújtani, az egy nagyon egészséges dolog.

Elsődleges, hogy tisztában legyünk a védett gombafajokkal, az időszakos gyűjtési korlátozásokkal, és felismerjük a veszélyes mérgező fajtákat.

Hogyan gyűjtsünk gombát

Alapvetően a természetbarátok számára kellemes időtöltés, hiszen az erdőn – mezőn sétálva, kutakodva rátalálhatunk a gombákra. Viszont, hogy a gombászat tényleg kellemes és hasznos időtöltéssé váljon, sikeres legyen, fontos betartani jó néhány alapvető szabályt. Elsődleges, hogy tisztában legyünk a védett gombafajokkal, az időszakos gyűjtési korlátozásokkal, és felismerjük a veszélyes mérgező fajtákat. A legfontosabb a kezdő gombagyűjtők számára, hogy csak olyat szedjen, amit már jól ismer. A begyűjtött gombákat érdemes már ott helyben az erdőben megtisztítani a szennyeződésektől (föld, avar) ügyelve arra, hogy az értékes részek sérülésmentesen kerüljenek a kosárba. Az is fontos, hogy minden esetben meg kell jegyezni a lelőhelyet, hiszen később még rendkívül jó lehet.

Gombát gyűjteni tulajdonképpen minden évszakban lehet. Megjelenésüket legfőképp az időjárás befolyásolja. A leginkább javasolt időszak a nyár vége, és az ősz. A törvényi szabályozásban viszont vannak értelmetlen, és teljesen indokolatlan feltételek.

A gombász közösség

A social média felületein rengeteg olyan közösséget lehet találni, akik magukba gyűjtik a gombászatra nyitott embereket. Tippeket, megoldásokat javasolnak, sőt szervezett gombászatokat hoznak létre. Fontos az is, hogy ezáltal a lelőhelyek ismerete bővül, könnyebben megtalálják és szedik fel az értékes gombákat az érdeklődők.

Akinek „papírja” van róla, hivatalos gombászként járhatja a vidéket, és szervezett formában, az erdészetek által meghatározott keretrendszer szerint teheti a dolgát.

Fotó: Envato elements

A gombászok között is van ranglétra

Aki ezt műveli, annak a gombagyűjtési szenvedély áthatja az egész életét. Egyre több helyen lehet gombász tanfolyamokon részt venni, de természetesen itt is vannak szintek. Alapfokú, középfokú, és felsőfokú képzésben lehet részt venni és ott beszerezni a megfelelő ismereteket. Akinek „papírja” van róla, hivatalos gombászként járhatja a vidéket, és szervezett formában, az erdészetek által meghatározott keretrendszer szerint teheti a dolgát.

Ha valaki hobbi szinten műveli a gyűjtögetést, és nem gombaszakértő, az soha ne készítsen el úgy gombás ételt, hogy előtte a gombákat nem ellenőriztette! Soha nem szabad csak úgy nyersen ízlelgetni, egyetlen kóstolási próba is súlyos mérgezéshez, akár halálhoz vezethet. Ha mégis megtörténik a baj, hasmenés, rosszullét, ájulás esetén azonnal orvoshoz kell fordulni!

A legfontosabb azt a gombát, amit nem ismerünk fel, ne szedjük le, sőt ne is érintsük meg. Használjunk gombász könyveket, gombahatározókat.

Fotó: Envato elements

Hol lehet gombát gyűjteni

Nem árt tisztában lenni a törvényileg előírt rendelkezésekkel, melyek a gombagyűjtés szabályait leírják. Ha ez megvan, akkor tulajdonképpen bárhol, mivel a gomba szinte mindenhol terem. Lomberdőben, fenyőerdőben, mezőn, legelőn, földön, kertekben, parkokban. A tölgy- és bükkfák alatt mindig érdemes keresgélni, ott rókagombát és vargányát is találhatunk. Minden gomba más- más növényzetet és élőhelyet kedvel, ezért nem ár már tudatosan felkészülve nekiindulni, akkor sokkal előbb sikeres lesz a gyűjtögetés. Mindig „nyitott szemmel” járjunk, főleg a kidőlt fák, korhadó tuskók és sűrű rothadó avar, kifejezetten sikeres lelőhelyek lehetnek.  Egy gombászás alatt maximum 2 kg-ot szabad összeszedni, ami megint csak elég faramuci törvényi környezet, mivel az „úgymond” nagy gombászok kapcsolatban állnak az erdészetekkel. Nekik érdekes módon, semmiféle korlátozó kritériumot nem kell figyelembe venni.

A legfontosabb azt a gombát, amit nem ismerünk fel, ne szedjük le, sőt ne is érintsük meg. Használjunk gombász könyveket, gombahatározókat. Ha bizonytalanok vagyunk a fajtában, akkor feltétlenül külön szelektálva gyűjtsük be, hogy ne érintkezzen a többivel. Semmiképp ne szedjük le a gyilkos galócát, fehér galócát, fenyves sisakgombát, a mérges pókhálósgombát, húsbarnás őzlábgombát…

A gombászok elengedhetetlen segítsége

Aki komolyan gondolja a gombász életmódot, annak kell egy kiképzett kutya. Ebből is kettő fajta létezik. Az egyik, ami alul szagol, mint például a labrador, tacskó, spániel, akik konkrétan megtalálják a gombát, még a föld alatt is. A másik, amelyik magasan szagol, mint a vizslák, akik, már messziről megérzik azt, hogy abban az erdőben van gomba. A franciáknál ugyan használnak disznót is, de a legtöbben a kutyákat részesítik előnyben.

A gombászáshoz legkézenfekvőbb a túra felszerelés. A magasszárú cipő, a zárt öltözet, a bozótosban jó szolgálatunkra válik.

Fotó: Envato elements

A gombász felszerelése

Készüljünk fel minden időjárási tényezőre, akár esik, akár fúj, jobb, ha megfelelő öltözékkel rendelkezünk. Mivel a gombászás közben keresztül -kasul járjuk a vidéket, ismeretlen terepet, letérve az erdei ösvényekről, nem árt, ha felkészülünk a tájékozódásra. Régebben térkép és iránytű, manapság egy mobiltelefon és egy megfelelő applikáció jól fog jönni. Ezek segítségével könnyedén bejelölhetjük az adott helyet a következő túránkra. Sűrűn előfordul gombászás közben, hogy elveszítjük időérzékünket. Egyszerűen csak azért, mert el vagyunk foglalva a természet szépségeivel, és a gombákkal, ezért mindig legyen nálunk zseblámpa. Persze van mobiltelefon is, de az könnyen lemerül. A gombásznak a legfontosabb eszköze egy éles kés, vagy bicska, amivel sérülésmentesen tudja leszedni a kincset érő termést.

Alapvető szabály, hogy soha nem fülledhet be a frissen szedett gomba, ne feledjük, nagyon érzékeny.

Fotó: Envato elements

Gombagyűjtés csakis kosárban

A fonott kosár elég retrónak hangzik, mégis a legjobb eszköz a gyűjtögetéshez. Ennek több oka is van. A kosár természetes anyagból készül, így nem érintkezik a gomba más vegyületekkel. Szellőzik, ami által megtarthatjuk a frissességet. Amit nem szabad használni, nejlon szatyor, műanyag doboz, papírdoboz, műanyag vödör. Ezekben a gomba könnyen összetörik, tönkremegy mire hazaérünk. Alapvető szabály, hogy soha nem fülledhet be a frissen szedett gomba, ne feledjük, nagyon érzékeny.

Fotó: Envato elements

Mikor befejeztük a gombászást

Az általunk begyűjtött gombákat legelőször vigyük el gombaszakértőhöz. Addig soha semmilyen ételt ne készítsünk belőle, míg a szakemberek által biztonságosnak nem ítéltetett! A megfelelő gombákat minél előbb tisztítsuk meg, és használjuk fel!

Mindenkinek sikeres gombászást kívánunk, de soha ne feledjük a fentiekben felsorolt szabályokat – a saját érdekünkben!

Tags: , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE