fbpx

Ez a halfaj nem véletlenül kapta a nevét Grönlandról. Leginkább ott halásszák, sőt a grönlandi Hellefisk-fjordot erről a halról nevezték el. Ízletes és roppant egészséges halfajta, ami sok embernek ad megélhetési forrást. Az északi népek régebben halászatából tartották fenn magukat. Az élet elképzelhetetlen volt nélküle, ami a mai napig is így van. A legfontosabb iparág Grönlandon, az északi garnélarák után ez a második legfontosabb faj.

Fotó: Flickr

A grönlandi laposhal

Hidegvízi faj, leginkább a 13-14 fokos vizet kedveli, de jól érzi magát ennél hidegebben is, nem véletlen, hogy előfordulási helyei északon találhatóak. Élőhelyük az Atlanti-óceán, a Csendes-óceán, a Japán-tenger északi része, leginkább pedig Észak-Norvégia, Feröer-szigetek, Izland és Kelet-Grönland keleti része, Új-Fundland, Grönland északnyugati része. Mikor ivaréretté válnak, tömegesen együtt vándorolnak. A hidegebb vizekben 100 -200 méteren halászhatóak, szeretik a tengerfenék adta környezetet, de délebbre akár 1000 -1500 méter mélyre is lemennek. Az 1970-es évekig populációja a túlhalászás miatt csökkent, viszont 1980-as évek óta összességében enyhe növekedés tapasztalható, nem veszélyeztetett faj. 2010-ben a Greenpeace International felvette a grönlandi laposhalat a tenger gyümölcseinek vörös listájára, de halászata ettől függetlenül fenntartható.

Fotó: Flickr

1999-ben fogták ki a legnagyobb mennyiséget Grönlandon és Norvégiában. Ahol még relatív nagy mennyiségben halásszák az Kanada, Izland és Oroszország. Ezek a nemzetek teszik ki a grönlandi laposhal fogásának 75% -át.

Fotó: Flickr

Az egyik legegészségesebb hal

Rendkívül gazdag olajban, de alacsonyabb, mint az atlanti óriás laposhalé és az európai rombuszhalé. Természetes élőhelyein sokkal tisztábbak az óceánok és tengerek, azért húsa roppant egészséges. Ahogy már mindenki tudja, a tengeri halak magas omega-3 zsírsav tartalommal rendelkeznek, ami az emberi szervezet számára kiemelten fontos. Szerepet játszik a fejlődésben, és nagyon sok betegségtől meg tud óvni minket. Leginkább akkor fejti ki a jótékony hatását, ha a halat frissen fogyasztjuk. Azoknál a nemzeteknél, ahol magas a halfogyasztás, sokkal kisebb arányban tapasztaltható szív- és érrendszeri betegség. Az omega-3-nak nagy szerepe van a mára egyre inkább ismert és tömegesen előforduló stroke, demenciák, akár az Alzheimer-kór megelőzésében. A grönlandi laposhal húsa minimális koleszterint tartalmaz, elengedhetetlen nyomelemekkel láthatja el szervezetünket. Nagy mennyiségben tartalmaz vasat, káliumot, kalciumot, foszfort.

Vitamintartalma sem elhanyagolható. A – vitamin tartalma segíti a növekedést, támogatja az immunrendszert. A benne található D – vitamin a napfény erejét kölcsönzi, óriási szereppel bír a gyulladásokra, illetve a krónikus betegségek megelőzésére. A B – vitaminok fontos szerepet játszanak az immunrendszer energiatermelő anyagcsere-folyamataiban (B1, B2, B3, B5, B6, B12), hozzájárulnak az idegrendszer épségéhez (B2, B3, B12) és a bőrünk egészségéhez (B2, B3), illetve segítenek elűzni a fáradtságot is.

Fotó: Flickr

Érdekességek

Kelet-Ázsiában csemegének tekintik, nyersen vagy minimálisan átsütve is fogyasztják.

Grönlandon a halászatból fennmaradt maradványokat nem dobják ki, hanem összegyűjtik, és a kutyáknak adják. Régen ez volt a szánhúzók alapvető eledele.

A laposhal nálunk elsősorban fagyasztott állapotban kapható. A megfelelő beszerzési forrást megtalálva érdemes beépíteni az étrendünkbe. Húsa viszonylag szálkamentes, de filéként is értékesítik.

A laposhalat nem kell túl ízesíteni. Elegendő hozzá pici só, bors, citrom, ízlés szerint némi fokhagyma. Tökéletes roston sütve, grillezve. Viszont nem szereti túlzottan az olajban sütést.

Az laposhalnak szép, fehér, ízletes húsa van, mely nagyon jó fehérjeforrás. Kifejezetten ajánlott diétához, elkészítése pedig nem jelent kihívást, még azok számára sem, akik nem gyakorlottak a konyhában. A grönlandi laposhal nem csak az északi népeknek ér kincset, hanem nekünk is fontos lehet. Az éttermek számára kiváló, különlegességként felkeltheti a vendégek kíváncsiságát.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE