fbpx

A gyöngytyúk lassan az elfelejtett szárnyasaink közé tartozik, pedig évezredek óta létezik és hihetetlenül egészséges. Jótékony hatásai, elkészítése és tárolása cikkünkben olvasható!

Bátortalanul nyúlunk az ismeretlen húsokhoz, ahogy a gyöngytyúkhoz is. Jobbára szeretjük a sertésből a combot, karajt, tarját, a szárnyasokból a csirkét, a pulykát és végül jöhet a marha is egy-egy alkalommal. Nem vagyunk az a tipikus kísérletező nemzet, akik egy vasárnapi nagy ebédnél szívesen kipróbálnának egy új halreceptet vagy gyöngytyúkkal megfőzni az aznapi húslevest. Öreg hiba, mert ezek bizony a régi, jól bevált receptjeink sok száz évre visszamenőleg, csak kikoptak a receptes könyveinkből.

www.pixabay.com

Mi a különbség a gyöngytyúk és a tyúk között?

A gyöngytyúk alapvetően egy vadmadár, amit háziasítottak. Igen nagy változás ezután sem történt, de már a Római Birodalomban is felfedezhetőek voltak a nyomai, hogy tartották őket. Magyarországra a 13. században került, először díszállatként, szép tollazata és díszes feje miatt. Később a parasztságnál, a 19. században már főzésre használták. Színe és húsa is különbözik egy kissé az ismert baromfinál, a tyúknál. A fehérje-összetételét tekintve a gyöngytyúk húsa sokkal telítettebb, mint más háziasított madaraké, ami azt jelenti, hogy kb 95% aminosavat tartalmaz. Kisebbek, mint a mi megszokott házi tyúkjaink, a gyöngytyúk többségében csak 1 kilogramm körül van. Íze, színe hasonlít a fácánéhoz. Kevesebb zsírt és vizet tartalmaz. Sokakat pedig riaszt a barnás színe a bőr alatt, de ez csupán azt jelzi, hogy valóban kevesebb a zsírréteg rajta.

A gyöngytyúk húsa kismamák, idősek és gyermekek vitaminja

A gyöngytyúk a már említett felépítése miatt igen magas aminosav-tartalommal rendelkezik. Korábban „cézár húsnak” is nevezték, hiszen a szervezetet táplálta, gyógyította. Manapság ezért is főzik bele levesekbe, merészebbek pörköltet is készítenek belőle, hogy a várandós hölgyek, a fejlődő gyermekek és az idős betegek napirendjeként is szolgáljon. Az ásványi anyagai és vízoldható vitaminjai megkönnyítik az emésztőrendszerünk munkáját, így a fehérjék is könnyebben felszívódhatnak.

Gyöngytyúk tisztítva: www.pixabay.com

Gyöngytyúk a fine dining-ban

A tyúkok és a kakasok nem sokban térnek el, talán picit a súlyukban, de az is elenyésző, így mindkettőt használják. A vidéki élet egyik meghatározó baromfija, mert minden bogarat felcsipeget az udvarban, ezért igen hasznos. Emellett viszont nagyon hangos, így nem éppen szomszédbarát. A húsát viszont szeretik, így jobbára ünnepekkor tesznek egyet a levesbe és jó sokáig főzik. A fine dining konyhában is találkozhatunk vele olykor-olykor, inkább filéként, a csontról levéve és préselve, hogy igazán érezni tudjuk a tiszta ízét. Tavaly egy Michelin-csillagos étterem séfjei állították össze az Air France-járatok prémiumosztályú menüit, amiben a „business class” menüsorában bizony megtalálható volt a gyöngytyúk is.  A borjú, a tőkehal, a süllő és a marhabélszín mellett a gyöngytyúkból készült étel így hangzott: kávéban sült gyöngytyúk párolt őszi zöldségekkel és konfitált zellerrel.

Tehát hölgyeim és uraim, a gyöngytyúk újra korszakát éli!

Címkék: ,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE