fbpx

A gyros utcai kaja. Ki ne evett volna már gyrost! Ilyet is, olyat is… Mondjuk birkahúsból „eredetit” nem könnyű találni, viszont csirkehúsos változatokból egész finomakkal is találkozni. Street food létére az elkészítése viszont eléggé körülményes. De ez a gyrosváltozat gyors és könnyen elkészíthető.

Lássunk neki!

… mert a kölyök nemsokára hazaér a suliból. Jó minőségű csirkemell kell hozzá, apróra vágott/tépett zöldségek és saláták. A hús joghurtos pácolását megspóroljuk, viszont a fűszerezés annál alaposabb lesz. A sütési technológia pedig sajátos, mivel nem fogjuk nyársra húzni, de erről kicsit később.

Előkészítés

Talán a legfontosabb a csirkemellfilé feldolgozása. Először elfektetem a mellet, kettévágom, hogy ne legyen túl vastag, mire hosszában felcsíkozom. Ha megvannak a kb. 2×2 centi átmérőjű csíkok, azokat feldarabolom. Így kisujjnagyságúak lesznek. Jöhetnek a fűszerek a mozsárba, ami gyros fűszerkeverék, szárított chilipehely, kevés koriandermag, szerecsendió, római kömény, só. Csak nagyjából töröm át, hogy a „száraz sütésnél” csak pörkölődjön a húson és ne égjen meg. Ezzel a fűszerkeverékkel alaposan bedörzsölöm a csirkefalatkákat.

Száraz sütés

Alaposan felhevítek egy teflonos serpenyőt és a bedörzsölt falatkákat nagy sistergés közepette teszem rá. A csirkemellben van annyi víz, hogy nem fog megégni. A sok fűszer ellenére is látszik, hogy a hús kezd kifehéredni. Ekkor kezdem csak forgatni, hogy minden oldalán képződjön pörzsanyag. Eddig teljesen zsiradék nélkül sütöttünk, viszont mielőtt megégne, egy kevés extra szűz olívaolajat öntünk. Isteni lesz a hirtelen megcsapó illat, a sistergéstől nem kell megijedni. Ekkor már félig sült, vagy annál is tovább. Egy fakanál segítségével hosszában továbbvágjuk a falatkákat. Igen, ott a serpenyőben, amolyan profiként.

Ez a művelet könnyen kell, hogy menjen, így győződhetünk meg egyszerűen arról, hol tart a sülés, valamint a kellő textúrát így érjük el. Amint megvagyunk a művelettel, jöhet rá a görög stílusú, viszonylag semleges joghurt. Ahogy beforr és már nem tocsog, kész is a husink… A kölyök épp ekkor toppan be az ajtón.

Tálalás

Mint említettem, ez egy spéci gyros sok frissítéssel. Így egészségesebb is, simán elhagyjuk a sült krumplis gyrostál-univerzumot. Persze! Nem csak zöldségekkel (sárgarépa, lila káposzta, zellergumó, angol zeller) és salátalevelekkel kínálom, nem is pitában… Ta-dam! Tortillalapban szépen feltekerve, amit akár kézben is ehetünk.

Ízlés szerint feltekerés előtt adhatunk még hozzá joghurtot, vagy csípős paprikakrémet. Majd elfelejtettem: érdemes a tortillalapot átmelegíteni, akár pirítani is, de csak annyira, hogy ne száradjon ki, tudjuk tekerni.

Ez a gyros gyorsan, házilag, könnyen. Próbálják meg, jó étvágyat!

-Pupa-

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE