A hagymát általában mindenki szereti. Legyen az húsos étel, vagy vega fogás, kétségtelenül egy olyan alapanyag, ami kifejezetten feldobja az ételt. Magától értetődő, hogy a magyar konyha meghatározója, mely megadja sok -sok étel esszenciáját.

A hagyma eredete
Döbbenetes, de 1250 fajával a növények egyik legnagyobb fajszámú nemzetsége. Évelő, hagymás növények, amik sajátos ízt, illatot adó vegyületeket termelnek. Számos fajtáját termesztik fogyasztásra. Jellegzetes csípős ízét és illatát az allilszulfid nevű vegyület adja. Közép-Ázsiából került Magyarországra, ősrégi konyhai fűszerünk, ételeink legkedveltebb ízesítője. Nagyon sok fajtája van, a makói vöröshagyma kellemes aromája miatt a legkedveltebbek alapanyagok egyike. Hazánkban elterjedt fajtái a csípős sárga, közepes fehér és az édes vörös.

Fotó: Envato elements
A hagyma az egészségünk megőrzője
Fontos illóolajat, B-vitamint, C-vitamint, pektint és guvertint is tartalmaz Az allilszulfidnak -a hatóanyagnak – baktériumölő hatása van, ezért meghűléses időben a fertőzések megelőzésére is használták. Előnyös hatásai miatt bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, sőt még a vércukor csökkentésére is használják. Légúti fertőzésekre, köhögés csillapítására is alkalmas. Mivel elriasztja az élősködőket világszerte gyakori felhasználása volt, hogy a hagyma levét rovarcsípések megelőzésére használják. A vöröshagyma leggyakoribb flavonoidja, fenoljaival megelőzik a csontritkulást, asztmát, vírusos, gyulladásos betegségeket. Jelentős az antioxidáns hatása.
Hagyma nélkül nem élet az élet. Az ecetes hagyma sok országban nagyon népszerű, de Magyarországon kétségtelenül alapélelmiszer. Mi lenne velünk a hagymás alap, a hagymás krumpli, a hagymaleves nélkül.

Fotó: Envato elements
Miért könnyezünk a hagymától?
A hagyma vágásnál óhatatlan, hogy a szemünk könnybe lábad. Ez azért van, mert a szem megpróbál megszabadulni a kénsavtól. Mivel ez illékony, vízben oldódó molekula, szemünk megmosásával könnyedén eltávolítható. A másik módszer, hogy hagymaszeletelés előtt 10-15 percre fagyasztóba tesszük, így elkerülhető a könnyezés.
A hagyma spirituális üzenete
A hagymát több vallásban is említik. Ez annak köszönhető, hogy a hagymarétegek az életet szimbolizálják. Ahogy a rétegeket meghámozzuk, úgy egyre közelebb kerülhetünk a létezés lényegéhez. A rétegek azokat a feladatokat jelentik, amin ha túl vagyunk, megvilágosodáshoz juthatunk. A hagyma egy alázatos zöldség, melynek üzenete van. Lehetővé teszi a tisztaságot és a kiegyensúlyozottságot.

Fotó: Envato elements
A hagymát nem bírják a háziállatok
Kifejezetten árthatnak a kutyáknak, ezért kerülni kell a hagymával, hagymás ételekkel való etetést. Mivel a hagyma megöli a vörösvértesteket, náluk rendszeresen ne használjuk, mert veszélyes vérszegénységet okozhat.
Egyiptomban szent volt a hagyma
Már az ókori Egyiptomban termesztették, és ez volt az egyik fő tápanyag. Még a rabszolgák is hagymát kaptak a piramisok építése során. Az egyiptomiak imádták az örök életet jelképező gyűrűi miatt. Úgy hitték, hogy az erős illata képes visszahozni az embereket a halálból.
Francia hagymaleves
Karamellizált hagyma, borjúhúsleves alapja. Sütőben készítették, kerámia ramequinben. Modern változat a 17. századi Franciaországból származik, és a 60-as években ismét népszerűvé vált, köszönhetően az amerikaiak érdeklődésének a francia konyha iránt.

Fotó: Envato elements
Ókori erőnövelő
Az ókori Rómában a gladiátorok a hagymát erőnlétük fokozására használták. Aprították, pépesítették, és kenőcsként kenték be vele a bőrüket, hogy izmaikat, teljesítőképességét emeljék. Az ókori Görögországban a sportolók rendszeresen fogyasztották, mivel hitték, hogy erősebbek, gyorsabbak lesznek tőle.

Fotó: Envato elements
Fizetőeszközként is használták
A középkorban a legtöbb ember a szegényebb rétegekhez tartozott. Nagy volt az éhínség, és a természetes gyógymódokkal próbáltak úrrá lenni a betegségeken, mivel a hagyma csillapította az éhséget, és gyógyhatásai miatt is használták. Mivel értékesnek számított, sokszor használták bérezés gyanánt, vagy a munka ellentételezéseként, mint fizetség. Használták lakbér fizetésére is, sőt, ha valaki hagymát ajándékozott, az megtisztelő volt.

Fotó: Envato elements
A hagymaszag
Sokan nem szeretik a hagymafogyasztás okozta rossz leheletet. Szerencsére vannak ellene megoldások, amik segítenek megelőzni ezt. Egy kanál mustár, petrezselyem, menta, kávémag, majd egy pohár tej, szegfűszeg, ánizsmag, kardamom, vagy egy kis kenyér, sajt elfogyasztása is csillapítani tudja. A hagymaszag kezünkről való eltávolítása egyszerű, meg kell mosni hideg vízben szappannal és kávéval vagy citrommal bedörzsölni. Ha az ételnek túlzó hagyma aromája van, a sárgarépa segíthet annak csökkentésében.