fbpx

A legtöbb friss hal recept friss fűszernövényeket kíván, kivéve talán a szárított cajenne borsot, paprikát vagy chilit. Hogy miért van ez így? A friss fűszernövények olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek a szárított változataikkal szemben, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy harmonikusabban kölcsönhatásba lépjenek a friss hal húsával.  

De mi ennek az oka?

Bár a szárított fűszernövények kétségkívül kényelmesebbek, aromájukban kevésbé intenzívek. A szárítási folyamat során ugyanis elveszítik az illóolajok nagy részét, amelyek erős illatukat adják, és ez a veszteség a tárolás során is folytatódik. Ennek eredményeként a fűszernövények mentesek a friss, élénk jegyektől, amelyekre azért van szükségünk, hogy kiegészítsék – vagy néha enyhítsék – a friss hal sós, markáns illatát. A nedvességhiányából adódóan ráadásul nehezebb az ízüket és aromájukat beépíteni a halhúsba. Ezzel szemben friss fűszernövények erős aromáikkal és finom textúráikkal sokkal jobban harmonizálnak a friss hallal. Ráadásul élénk színükkel frissítő megjelenést kölcsönöznek bármelyik halételnek. Minden sokkal szebben fest a tányéron egy csipetnyi élénkzöld petrezselyemmel vagy illatos bazsalikomlevéllel. 

Kép: www.shuttertock.com

Természetesen nem bűn szárított fűszernövényeket használni. Ezek nagyon hasznosak lehetnek, amikor konkrét ízprofilra van szükség, vagy egyszerűen nincs kéznél a szükséges friss fűszernövény. Azonban, ha van választási lehetőség, válassz friss petrezselymet, kaprot, rozmaringot, és meg fogod látni milyen hatalmas különbséget jelentenek. 

Kép: www.shuttertock.com

Forrás

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE