fbpx

Vannak olyan ételek, amik csak nekünk magyaroknak egyértelműek és vannak olyan szokások, amik a külföldiek számára érthetetlenek. A hazai konyha olyan ételeket is rejt magában, amelyek mások számára nem annyira étvágygerjesztőek, sőt inkább elborzadnak tőle. Csokorba is szedtük mindazokat az ételkülönlegességeket, amelyek viszolygást keltenek más nemzetekben.

Fotó: Pixabay

A magyaros alapanyagok túlzásai

El kell fogadnunk azt a tényt, hogy minden népnek megvannak a maga gasztronómiai szokásai, amit a határokon túl egyáltalán nem szeretnek. Vannak olyan ételek, ami az egyik országban ínyencségnek számítanak, a másikban meg furcsállják, hogy miként lehet ezt megenni. Nem árt tudni azt, ha külföldi vendégeink vannak, mivel ne kínáljuk meg őket, hiszen megrökönyödést válthatunk ki. Persze az is kétségtelen, hogy akadnak olyan ételek is, amit még a magyarok közül sem kultiválnak sokan. Külföldi szemmel jó pár olyan magyar fogás és alapanyaga van, ami valóban meglepőnek számít. Például csodálkoznak rajta, hogy nálunk a raguk, a pörköltek, a levesek, és az egytálételek nagy része zsiradékkal és hagymával indul. Nem értik sem a paprika mániánkat, se a tejfölmániánkat, nem beszélve arról, hogy a nálunk megszokott tejfölt sehol nem is lehet kapni, csak hasonlót, mint a sour cream.

Fotó: Pixabay

Ami számunkra teljesen kézenfekvő étel, mint pl. a körömpörkölt és társai, a külföldieknek meglepő. Akár egy főétel előtt felszolgált gyümölcsleves, mellyel riadt tekinteteket tudunk kiváltani vacsoravendégeinkből.

Amire a külföldi ismerőseink fanyalogva néznek

A zsír evés, a legtöbb külföldi számára teljesen érthetetlen. Zsírral főzni elfogadott, de nem értik miként lehet kenyérre kenni, a majdnem szilárd zsiradékot. Azt meg pláne furcsaság, hogy megszórjuk pirospaprikával, vagy éppen hagymát teszünk a tetejére, és csak úgy magában elfogyasztjuk, sőt egy teljes étkezést jelent számunkra.

Fotó: Pixabay

Aki nem ide született, majdhogynem elborzadva nézi, hogy a disznóvágás alkalmával milyen szokásaink vannak. Kezdve a pálinkával, melyet igazán csak mi bírunk. A klasszikus reggelit egy kis hagymával kisütött friss disznóvért, ami teljesen megdöbbentő a külföldiek számára. A vérevés bár ízre és állagra hasonlít a májhoz, mégis viszolygást vált ki belőlük. Ez után jön a véreshurka, a sült disznófül, a vesevelő és a kocsonya.

Fotó: Pixabay

A belsőségek, fogyasztása nem újkeletű a világ gasztronómiájában, sőt komoly hagyományai vannak, de nem a jellemző fogások közé tartoznak. Magyarországon mi szinte mindent megeszünk. Velő, szív, májpacalzúza, vagy akár kakashere is kerülhet az ételbe. Ezek már alapvetően itthon is megosztó ételek. A leginkább különös a külföldiek számára a körömpörkölt, a körmösbab, a sült sertésláb, vagy a töltött sertésköröm, ide tartozik a vesevelő is. Ami pedig biztosan kiveri a biztosítékot, az a szarvasmarha kérődzéshez használt előgyomrából készülő étel alapanyag, a pacal. Bár nem annyira megosztó, de a világon hazánkon kívül elég kevés helyen készítenek ételeket tüdőből. Nálunk a receptek száma megszámlálhatatlan, viszont, ha más országból érkeznek hozzánk vendégek, ne az ilyen ételekkel hozakodjunk elő elsőre.

Fotó: Pixabay

A külföldiek nem értik ezeket az ételeket

A főzelékek

Teljesen szokatlanok a számukra. Érdeklődve nézik a tányérban, és nem tudják hova tenni a dolgot. Mivel se nem leves, se nem főétel.  Pláne, hogy kanállal eszünk, teljesen furcsa a számukra. A főzelékekkel teljesen zavarba lehet ejteni a külföldi vendégeket, ha pedig teszünk mellé egy fasírtot, tükörtojást, vagy csak a nálunk ismert bundázott párizsit, biztosan megrökönyödnek tőle.

Fotó: Pixabay

A mák

Fogyasztása megdöbbentő lehet. Mivel a legtöbb külföldi országban a mák összefonódik a tudatmódosító szerekkel, számukra elképzelhetetlen, hogy a mákot mi csak úgy tésztára szórjuk, vagy éppen süteménybe sütjük. Ne a mákos bejgli legyen az első sütemény, amivel külföldi barátunkat megkínáljuk.

A túró

Fogyasztás tipikus magyar szokás. Főleg a nálunk megszokott darabosabb állagú lehet megosztó a külföldiek számára. Bár nem csak nálunk fogyasztják, viszont itthon elég sok ételbe belekerül. A leginkább meglepő a számukra a cukros, csokis kombináció, mint például a túró rudi, amit az orosz szirok alapján kezdték el Magyarországon gyártani, az 1960 -ban. Minden esetre ilyen tényleg nincs sehol.

Édes tészták,

Nem szokásosak. A legtöbb tésztás nemzet el sem tudja képzelni, miért teszünk a tésztára cukrot, diót, mákot, lekvárt.

A gyümölcsleves

Nem ismeretlen a külföldiek számára, viszont nekik ez desszert. Ha viszont az étkezés elején tesszük eléjük az édes hideg gyümölcsös ételt, nem fogják érteni miért történik.

Fotó: Pixabay

A tésztás egytálételek

A tojásos nokedli, vagy a krumplis tészta, ugyancsak felfoghatatlan a határon túliak számára. Ez azért van, mert nem értik, hogy a köretet miért esszük magában. A leginkább érdekes számukra a nokedli, ami csak nálunk megszokott tészta, ezért hazánkon kívül nem is nagyon lehet sehol kapni nokedliszaggatót.

Két érdekesség van még a külföldiek számára, akik hazánk gasztronómiáját fedezik fel. Az egyik, hogy mi miért eszünk mindenhez kenyeret, akár még a tészták mellé is, a másik, ami számukra teljesen értelmezhetetlen, az a tejbegríz! Ha valakihez külföldi vendég érkezik és meg akarja lepni, készítsen neki!

Tags: , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE