fbpx

Honnan tudjuk, hogy jó-e a hús? A legjobb természetesen, ha olyan helyről vásároljuk, amelyben megbízunk, amely már bizonyított. Azonban érdemes megtanulni néhány alapvető dolgot.

1. Szín

A hús színe az alapanyag fajtájától és az állat életkorától is függ. A fiatalabb állatok húsa általában világosabb, mint az idősebbeké. A friss marhahús sötétvörös, enyhén márványozott. A bárány világospiros, szintén márványmintás. A disznóhús rózsaszínesen fénylik, a szarvashúst pedig könnyű megkülönböztetni a többitől, mert szinte barna. A szárnyasok húsának színe pedig nagymértékben függ az állat táplálékától, ha például kukoricán élt az illető, akkor sárgás színezetet kap.

2. A felület

A hús felületének hibátlannak kell lennie, szép simának. Ha szárnyasról beszélünk és van lehetőségünk megnyomkodni, tüstént kezdjünk gyanakodni, ha a nyomás helyén nem simul vissza, miután elvettük onnan az ujjunkat.

3. Márványozottság

A hajszálvékony zsírerekkel márványozott hús mindig ízletesebb, omlósabb, mint a teljesen sovány, mert a zsírban sok olyan ízanyag tárolódik, amely csak főzéskor vagy sütéskor jön elő.

4. A húslé

Vásárláskor mindig érdemes megnézni a vágott felületet. Semmiképp sem nyerő, ha a hús a saját levében ázik, akár előrecsomagoltról, akár pultból kaphatóról beszélünk.

5. Az illat

A friss, jó minőségű húsnak vagy nincs, vagy nagyon enyhe az illata. Bármi mást tapasztalunk, édes illatot vagy kellemetlen szagot, mindenképp gyanakodjunk.

6. A csomagolás

Nagyon fontos, hogy csak sértetlen csomagolású árut vásároljunk, vagy csak azt vegyük át. A vákuumcsomagolt húsok pedig legyenek szinte szárazak. Ha apró csöppeket látunk odabenn, ez azt jelentheti, hogy a hús meglevesedett, aztán megfagyott, a jégkristályok roncsolták a rostszerkezetet és így a minősége már nem kifogástalan.

7. Tárolás, hűtés

Főleg nyáron, de amúgy is nagyon fontos odafigyelnünk, hogy milyen hűtési körülmények közül érkezik hozzánk a hús. Amint kézhez kapjuk, minél gyorsabban tegyük a hűtőbe. Mindenképp 7 Celsius foknál hűvösebb hely kell neki, a legjobban 2-4 Celsius fok között érzi magát. Ha csak később szeretnénk felhasználni, betehetjük a fagyasztóba is, de azért minél hamarabb fogyasszuk el.

A jó minőségű hús értékes, ennélfogva természetesen az ára is magasabb, azonban nem érdemes rosszat vásárolni, mert a silány húsnak nem csak az élvezeti értéke kisebb, de komoly betegségeket is beszerezhetünk ilyen módon. Inkább vegyünk kicsit kevesebbet, jobban átgondolva, mint rosszat. Hosszú távon ez a jó befektetés.

(forrás: fairfood4you.com)

Tags:

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE