A magyar csapat meghozta a lelátóra a hazai szurkolókat is, akik az előző versenynapon szinte teljesen hiányoztak. Ám az igazi hangulathoz jelentősen hozzájárultak a finnek és a svédek is, akik trombitákkal, kereplőkkel, énekkel és kántálással is biztatták a csapatukat.
A Sirha Budapest nemzetközi vendéglátóipari és gasztronómiai szakkiállítás keretében megrendezett Bocuse d’Or európai döntőjének első napján Lengyelország, Észtország, Dánia, Franciaország, Szlovákia, Svájc, Izland és Belgium csapatai versenyeztek.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2022/03/magyar-közönség-1024x592.jpg)
Csütörtökön Finnország, Spanyolország, Magyarország, Hollandia, Nagy-Britannia, Lettország, Norvégia, Törökország és Svédország versenyzői igyekeznek elbűvölni a zsűrit.
Dalnoki Bence, a magyar csapat chef-ét inkább képekben mutatjuk be, hiszen ki ne ismerné már idehaza!
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2022/03/magyar-1024x709.jpg)
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2022/03/magyar2-709x1024.jpg)
A spanyol csapat chef-je, Rubén Amro szülővárosában, Madridban a neves IES Hotel Escuela tanult neves chefektől. Jelenleg a Box Art Hotel vezető chefje. Az elmúlt években több spanyol versenyt is nyert. Ételeiben éreztetni kívánja a sokszínűséget, amely életében is jelen van a palesztin származású édesapja és a thai felesége okán.
A finn Johan Kurkela törzsvendégnek számít a főzőversenyeken. Ugyan még csak 25 éves, ám már több neves Michelin-csillagos étteremben is dolgozott Helsinkiben. Álma, hogy a finn gasztrokultúra népszerűvé és keresetté váljon a világban.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2022/03/finn_2-2-709x1024.jpg)
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2022/03/finn_4-709x1024.jpg)
A brit Ian Musgrave 2011-től a Ritz London chefje, és jelentősen hozzájárult az éttermük Michelin-csillagának megszerzéséhez. Elismert szakember a hazájában, 2018-ban a Brit Gasztronómiai Szövetség az év séfjének választotta.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2022/03/angol-1-1024x709.jpg)
A holland Kees Visser chefnek szinte szenvedélye lett, hogy ott legyen a Bocuse d’Or világversenyen, hiszen az ötödik próbálkozás után nyerte meg a holland versenyt és kapott lehetőséget az európai megmérettetésre. Vállalkozó szellemű is, hiszen nemcsak számos neves étteremben dolgozott, hanem saját éttermet is nyitott, a Bij Kees-t. Napjainkban pedig a zierikee-i Mondragon Hotel Cristo vezető chefje.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2022/03/holland2-1-1024x709.jpg)
A svéd Jimmi Eriksson rajong az újdonságokért. A pályája még iskolai gyakorlaton, Stockholmba indította a neves Fresgatan 12 étteremben. Később a Pontus Matsalen étteremhez igazolt. 1916-ban őt választották meg Svédországban az év szakácsának, és 2018-ban csapatával megnyerték a gasztronómiai világbajnokságot. Napjainkban a stockholmi Stadshurestauranger kreatív és gasztronómiai menedzsere.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2022/03/sved-1-1024x709.jpg)
A török Emre Inanir Isztambulban született, és ott indította a karrierjét 2000-ben. Együtt dolgozott ötcsillagos éttermek neves chefjeivel. Majd élt egy ideig Dél-Afrikában, ahol Michelin-csillagos éttermekben is dolgozott. Jelenleg az isztambuli Cirigan Palace Kempinski chefjeként nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy a török konyha elismertségét nemzetközi szintre emelje.
A norvég Filip August Bendi hosszú vendéglátós múltra visszatekintő család sarja. 2011-ben elnyerte a Bocuse de Boronze-t. Ezt követően dolgozott New Yorkban Daniel Bouluddal, majd visszatért hazájába, ahol az oslói Thon Hotel lánc gasztronómiai alkotások menedzsere lett.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2022/03/norveg-1024x709.jpg)
A lett Dinars Zvidrins karrierje kosárlabdázóként indult. 2012-óta vesz részt főzőversenyeken. 2020-ban történelmet írt hazájában, mert elsőként bejutott a lettek közül a Bocuse d’or európai döntőbe.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2022/03/lett_2-1024x709.jpg)
Hamarosan a többi csapat versenyműveit is közöljük! #