fbpx

Mindannyian szeretjük frissen főzött kávét, a specialty kávé megjelenésével pedig elmúlt évek során egyre inkább elvárjuk a magas színvonalat a kávészemek minőségében, pörkölésben és természetesen a főzési folyamatban is. A kávé iránti ‘sznobizmus’ mára már a fogyasztók alap elvárása lett, különösen a nyugati világban. Az instant kávé azonban most sem egy ördögtől való dolog, sőt! Ha ügyesen használod, extra csavart adhatsz klasszikus recepteknek.

Ennek ellenére a világ nagyobb része instant kávén él, vagyis a fagyasztva szárított granulátumokon, amelyeket forró vízzel, néha tejjel, néha sűrített tejjel és cukorral kevernek össze. Ahelyett, hogy fintorgunk rajta, talán itt az ideje újraértékelni az instant kávét, mint italt, hiszen ez az, amit a legtöbben közölünk felnőttként ittunk, tehát van egyfajta nosztalgia értéke. Az instant kávé emellett egy sokoldalú és érdekes hozzávaló lehet, hogy kávé ízt adjon a desszertekhez és keserűséget a sós ételekhez. Íme néhány ötlet, hogyan főzhetsz instant kávéval!  

Szárazpác

Ez a szárazpác isteni, földes, keserű-csípős ízt fog adni a steaknek, anélkül, hogy elnyomná a hús természetes ízét. Keverj össze egy evőkanál instant kávét egy-egy evőkanál Maldon sóval, fokhagymaporral, füstölt paprikával, fekete borssal, korianderrel, hagymaporral, chiliporral és cajennel. Dörzsöld be vele a steaket, és hagyd állni néhány órán át, mielőtt elkészíted. Magas hőmérsékleten süsd grillen vagy serpenyőben, hagyd egy kicsit pihenni, majd tálalhatod is! A szárazpác szépen megkaramellizálódik, és kellemes ízmélységet ad a steaknek. 

Kép: www.envato.com

Kávés pite

Nehéz felülmúlni egy vastag szelet kávés süteményt, amelyet egy forró csésze teával vagy kávéval tálalnak. Ebben a kávés sütemény receptben használj instant kávét a frissen főzött, szemes kávé helyett. A vajkrémben a fahéjat instant kávéra cserélheted teljesebb kávéízért.  

Kép: www.envato.com

Paradicsomos ragu

Ne mond el az olasz kollégádnak, de a ragu főzése közben egy evőkanál instant kávé csodálatosan tudja ellensúlyozni a paradicsom édességét. A ragu jó esetben hosszú ideig fog fő, és az umamit, amit a marhahús, a hagymák (Worcester vagy szójaszósz) és a paradicsomok adnak, az instant kávé még egy fokkal emelheti. Próbáld ki ezt a ragureceptet alapként, és adj új mélységet az ételednek.  

Kép: www.envato.com

Chili

Egy igazán gazdag mexikói chilihez szintén jól jöhet egy evőkanál instant kávé. A sok különböző íz mellett a kávé egy enyhén keserű elemet ad az ételhez, ami jól ellensúlyozhatja a többi hozzáadott ízt, mint például a csokoládét, likőrt, ananászt, vagy amit a recept kíván. Lassan és alacsony hőmérsékleten főzve éred el a legjobb eredményt.  

Kép: www.envato.com

Tiramisu

A felsorolásból természetsen nem maradhat ki az olaszok egyik legjobb találmánya, a tiramisu. Bár a legtöbb recept eszpresszó kávét javasol a piskóták áztatásához, próbáld ki nyugodtan instant kávéval, vagy ha erősebb hatást szeretnél keverheted Kahluával. Ha sok a vendég, tehát nagyobb adagban készítesz tiramisut és szűkös az idő, az instant kávéval értékes perceket spórolhatsz meg, a különbséget pedig senki nem fogja észre venni. Tekintve, hogy a tiramisu az egyik legnépszerűbb desszert, hosszútávon rengeteg időt nyerhetsz ezzel a módszerrel.  

Piece of traditional Italian dessert tiramisu on dark background

Forrás

Tags: , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE