fbpx

Divat, egészséges életmód vagy hitvallás a vegetarianizmus, esetleg a vegánság? Sok kérdésre választ kaptam, rengeteg ötlet és tipp hangzott el azok számára, akik nem értik a népszerű vegetarianizmus okát, viszont nyitottak és szívesen hozzák be étlapjukra is az újdonságot. 

Tudtad? Árvai Anita, azaz ’Veganeeta’, jogászként végzett és praktizált, mikor szakmát váltva, szakácsként megnyitotta húsmentes éttermét Balatonalmádiban és főzőműsoraival, szakírásaival, mozgalmaival azóta is népszerűsíti életmódját. Korábban húsfogyasztó volt, de életét az életmódváltás mentette meg, aminek csupán egy része a  vegán étkezés.

Vegán pecsenyezsír. Fotó: www.veganeeta.com

Milyen egy vega étterem, kik járnak hozzád és mit ehetünk Nálad?

Imádom a magyar konyhát, ezért rengeteg magyaros étel van a Veganeeta Home étlapján, úgy, mint a vegán gulyás, vegán hortobágyi palacsinta, vegán fasírt. Ugyanúgy fűszerezünk, mint a húsos ételeknél, a fogások szaftosak, krémesek és nagyon, nagyon ízesek. Éppen csak a húst helyettesítem például seitannal*, hüvelyesekkel, zöldségekkel. E mellett a keleti, közel-keleti, vagy az olasz konyha remekeit is szívesen készítem, fogyasztom. Viszont, mindig van nálunk tápláló saláta, teljes értékű gabonákkal, krémlevesekkel és persze saját készítésű, házi sütemény és péksütemény is. 

*Seitan: gluténből, a búza fő fehérjéből készült étel, másnéven búzahús. Bármilyen formában elkészíthető, a vegetáriánusok a húst helyettesítik vele. 

Veganeeta Home étterem. Fotó: www.veganeeta.com

Miért váltunk egyre többen vegetáriánus életmódra?

Én az egészségem miatt indultam el ezen az úton, de az oka különböző lehet a vegánságunknak. Sokan kíváncsiságból, van, aki pedig etikai okokból. Azt gondolom, hogy nagyfokú nyitottság kell hozzá és önazonosság, hogy kiválasszuk azt a fajta életmódot, hitvallást és elköteleződést, ami valójában mi vagyunk. Nem kell elhagynunk a húst, ha nem, vagy még nem vagyunk készen rá, felesleges húst ennünk, ha nem esik jól vagy nem kívánjuk, vagy ütközik az elveinkkel. Igen, a vegetáriánus és vegán életmódot manapság egyre többen választanak. Ettől függetlenül viszont az én gondolkodásom csupán egy része az étkezés, ami sokkal több annál, hogy nem eszem állati eredetű élelmiszereket.

Vegán fasírt sült krumplival. Fotó: www.veganeeta.com

Többen arra hivatkoznak, hogy nem lehet jól lakni csak zöldségekkel, gabonával. Van ebben némi igazság?

Szerintem ez csupán egy ürügy és kifogás. Manapság a húsmentes ételek tápláló összetétele legalább annyira fontos nekünk, mint maga az étel íze. Tökéletes fehérjeforrásaink vannak, gabonáink, gabonahelyettesítők, idényzöldségek frissen és grillezve, valamint a fűszerek jótékony hatásairól sem feledkezünk meg. Igen, laktatóak tudnak lenni. Hihetetlenül színes és változatos életmód ez, mert csak a fantázia szab határt annak, hogy épp milyen tésztát, főzeléket, leveseket, salátákat, színes tálakat, ragukat és lepényeket, egytál ételeket főzzünk vagy süssünk aznap. A férfiak gyakran a sztereotípiák miatt választanak steaket ebédre, hiszen azt mondjuk : „az férfias”, pedig egyáltalán nem gondolom, hogy minden nap steaket enni érdekes és egészséges volna. A változatosság, kreativitás és a rugalmasság talán a legfontosabb, ahogy az étkezésben, úgy az életünkben is. A legjobb módszer, ha teszünk erre egy próbát.

Árvai Anita: Veganeeta.

Az éttermed, műsoraid és együttműködéseid viszont nem csupán a főzésről szólnak. Mit jelent a gasztronómia az életedben?

Valójában egy kézzelfogható eszköz az emberi kapcsolatokhoz. Jó ételekkel, jó beszélgetésekkel, jó környezetben és együtt, valójában egy kölcsönös lélekápolás veszi kezdetét. A veganizmus ellen felesleges lázadni, bírálni vagy kategorizálni, egyszerűen ezt is csupán el kell fogadni és nyitni felé. A vendéglátásban, ha a közönség igényt tart rá, érdemes odafigyelni rájuk. Nálunk nincs semmi állati, de más éttermekben amennyiben húst kívánnak, azt rendelnek, de ha az étterem módjában áll, legyen lehetőségünk zöldségesen étkezni is. Az emberekkel való kapcsolódás, életszeretet egyfajta nyitott gondolkodást kíván, aminek igen gyorsan megvan a gyümölcse. A Veganeeta Home-ban én közösségeket hozok létre, ahol találkozunk, beszélgetünk, segítjük egymást és közben jókat eszünk. Élményt nem csupán egy látványelemmel, színes étellel szerezhetünk, hanem egy közösség létrejöttével is, ahova szívesen járunk, visszajárunk és feltöltődünk. Nálunk ezt jelenti a vendégek fogadása, ellátása úgy, hogy közben nem ártunk. 

Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE