fbpx

A tojás talán az egyik legsokoldalúbban elkészíthető alapanyag, olyannyira, hogy még a szakemberek sem ismerik az összes elkészítési módot. Meglepő receptekre, megoldásokra bukkantunk, itt vannak a legizgalmasabb tojásételek!

Miért pont a tojás?

A tojás tápláló reggeli, amely tele van D-vitaminnal, fehérjével és zsírral. Túlnyomórészt csirketojást fogyasztunk, de más típusú, kacsa- és fürjtojások is rendelkezésre állnak. A relatív alacsony költsége és sokoldalúsága miatt kifejezetten előnyös alapanyag. Az emelkedő élelmiszeráraktól függetlenül, még mindig jó megoldást jelent, akár az éttermek, akár a háztartások palettáján.

Bár a legtöbben a rántottát, a tükörtojást, és a főtt tojást ismerik, a vendéglátás szempontjából fontos megjegyezni, hogy a tojás készítés lehetőségeiben egész világ rejlik. A különböző kultúrák elkészítési módszerei szinte végtelenített repertoárja található meg. A tojás sokkal több lehet, mint egy unalmas rántotta a tányéron, valójában igazi kulináris eszközzé válhat.

Fotó: Envatoelements

Íme néhány módja a tojáskészítésnek – a világ különböző kultúráiban

Datemaki (Japán)

Ez egy szokatlan alakú tojásos omlett, amelyet Japánban találtak ki. Édes, puha, sült omlett-tekercs, amit általában újévkor szolgálnak fel. Ízét a halkalácstól, haltortától kapta, ami reszelt japán hegyi yamból, szurimied alaszkai pollockból, sóból és hínáralapléből (kombu – dashi -ból) készül. A szójaszósztól és az édeskés fűszerektől, a méztől és a mirintől édeskésebb. Miután a hozzávalókat turmixgépbe raktuk, az omlettet megsütjük, és egy bambusz szőnyegbe forgatjuk. Ha a datemaki kihűlt, kis szeletekre vághatjuk a tálaláshoz.

A datemaki hagyományos japán tojásétel
Fotó:123rf.com

Perico (Kolumbia és Venezuela)

Elterjedt rántotta étel, amely spanyolul nagyjából „papagájt” jelent. Az étel a papagáj tollára emlékeztető színes paprikáról, tojásról és hagymáról kapta a nevét. Általában főtt paradicsomot tartalmaz az íz fokozása érdekében, mogyoróhagymát és hagyományos sárga hagymát tesznek hozzá az íz és textúra feldobása érdekében. Babbal, valamint cojita sajt körettel szolgálják fel.

Shakshuka (Izrael)

A Shakshuka egy izraeli tojás étel, amelyet jellemzően öntöttvas serpenyőben készítenek és szolgálnak fel. Bár a shakshuka gyökerei Észak-Afrikában vannak, azóta Izraelben a reggeli alapélelmiszernek tartják. Ez a tojásétel ötvözi a kömény, a kaliforniai paprika, a hagyma, a paprika, a szömörce, a fahéj és a koriander ízét a sült paradicsomszószban buggyantott tojással. A tojássárgája folyós marad, míg a fehérje belemerül a szósz savasságába és fűszerességébe. A Shakshuka tálalható reggeli húsokhoz, például kolbászhoz és szalonnához, előnye, hogy ez az étel vegetáriánus.

Fotó: pexels.com

Az ördögtojás (Olaszország)

Mint megannyi finom fogást, ezt is olaszoknak köszönhetjük! Az ördögtojás kemény tojássárgájából készül. Miután a sárgákat összetörtük, majonézt és mustárt adunk hozzá kötőanyagként. A sárgájához csípős szószt, ízesített mustárt vagy ecetet is kevernek az íz beállításához. Ezután a sárgáját fűszerezzük olyan összetevőkkel, mint a kapor, a koriander vagy a tört bors, mielőtt visszakanalazzuk vagy visszacsavarjuk a tojásfehérjébe.

Tojássaláta (Egyesült Államok)

A tojássaláta némi hasonlóságot mutat az ördögtojással, de ahelyett, hogy csak a sárgáját aprítanák össze más összetevőkkel, az egész tojást összekeverik majonézzel, mustárral és a fűszerekkel. A tojássaláta receptekben gyakran előforduló összetevők közé tartozik az almaecet, a dijoni mustár, a zeller darabok vagy a kapor. A tojássalátát tálalhatjuk hidegen, vagy egy szendvics belsejébe. Kiváló ropogós jégsalátával, paradicsommal vagy zöldségkörettel párosítva.

Skót tojás (Egyesült Királyság)

Ezeket a keménytojásokat általában az Egyesült Királyság kocsmáiban szolgálják fel. Általában sertéskolbász és zsemlemorzsa keverékébe forgatják és rántva vagy sütve készítik el. Ezeket a tojásokat általában marinara szósszal vagy ranch öntettel tálalják, így az amerikai mozzarella rudakhoz hasonlítanak. A skót tojást szalonnával és sajttal szokták kiegészíteni, hogy laktató reggeli legyen. 

A skót tojásokat általában sertéskolbász és zsemlemorzsa keverékébe forgatják
fotó: 123rf.com

Chilaquiles (Mexikó)

A Chilaquiles egy mexikói reggeli étel, amely néhány amerikai reggelizőbe is beszivárgott. Alapvetően nachos – tortillachips alapon szolgálják fel, mexikói krémmel, sült tomatillóval és paprikával, salsával, cotija sajttal, avokádóval, retekkel és korianderrel halmozva. A Chilaquiles sem lenne teljes tükörtojás nélkül a tetején, de rántottával is elkészíthetjük.

Spanyol tortilla (Spanyolország)

Ez egy frittata szerű tojásétel, burgonyával és hagymával, ami leginkább az omletthez hasonlít. Sokféle burgonyát használnak a spanyol tortillák ízesítésére. Elkészítéséhez erős, tapadásmentes serpenyőt érdemes használni, hogy a tortilla könnyedén kicsússzon az edényből.

Portugál tojástorta (Portugália)

A portugál tojásos torták puha, tojáskrémmel töltött leveles tésztából készülnek. Ez az édes, tojásos desszert az 1200-as évekből, a Jeronimos-kolostor szerzeteseitől származik. A szerzetesek ismerték a francia péksüteményeket, a tojásfehérje leválasztása után visszamaradt sárgáját ruhák keményítésére használták. 

pastel de nata, a portugál finomság
Fotó: Envatoelements

Osztrigás tojásos omlett (Tajvan)

Ez a tojásétel zellerlevélből, frissen kivágott osztrigából és tojásból készül. Az osztriga omlettet ketchupból, rizsecetből, cukorból, kukoricakeményítőből és szójaszószból készült édes-savanyú paradicsomos szósszal tálalják. Míg a zellerlevél általános az ételhez, ki szokták egészíteni apróra vágott bébi bok choi -al és a svájci mángolddal.

Fotó: 123rf.com

Tojáscseppleves (Kína)

Ez a leves néhány igen egyszerű összetevőből áll. Csirkehúslevesből, mogyoróhagymából és szójaszószból készül, nevét onnan kapta, amikor a tojásokat beleejtik és megforgatják a levesbe, jellegzetes tojásszerű szálakat képezve. A Windchimes Chinese Restaurant megjegyzi, hogy a tojáscsepplevest általában amerikai kínai éttermekben szolgálják fel, amelyek közül néhányan úgy is hivatkoznak rá, mint tojásvirágleves.

Gyeran Jjim (Korea)

Párolt tojásétel, amelyet általában köretként fogyasztanak reggelire, ebédre vagy vacsorára. A tojásokat hagyományosan frissen vágott zöldségekkel, szardellapürével vagy zöldséglevessel ízesítik. Sütőben, kerámia edényekben készítik, tetejére szezámmagot vagy apróra vágott mogyoró hagymát tesznek. 

Egg bhurji (India)

Fűszeres tojásrántotta kurkumával, köménymaggal és zöldségekkel. Egyes változatok garam masalát használnak, de jellemzőbb a házi fűszerkeverék. A tojásos bhurjit rotival, rizzsel vagy kenyérrel tálalják, vagy töltelékként használják szendvicsekhez. Fűszerezése, csípőssége, Indiában is régiónként változik.

Loco Moco (Hawaii)

Hawaii-szigeteken őshonos étel. Fehér rizs, burger pogácsa, tükörtojás és marhahús az alapja. A tojást folyósan hagyják, hogy az étel minden részét ízesítse.

Hawaii-n mindennapos étel a loco moco
Fotó: 123rf.com

Száznapos tojás (Kína)

A száznapos tojás talán a legextrémebb módja annak, hogy az emberek tojást fogyasztanak.  Úgy készül, hogy a tojást hetekig vagy hónapokig tárolják agyag, hamu és mész keverékében. Ahogy a tojás öregszik, a külső textúra áttetsző zöld színűvé válik, míg a sárgája a beton színűvé. Ezek a tojások sósak, krémesek.

Kwek kwek (Fülöp-szigetek)

Filippínó utcai étel, amely nem csirketojással, hanem fürjtojással készül. Ezeket a tojásokat keményre főzik, majd kukoricakeményítős tésztába forgatják, ezután aranybarnára sütik, és ecettel vagy halszószos mártogatós szósszal tálalják. Rendszeresen adnak mellé tintahalat és csirkét.

A tojás elkészítési módjai ezekkel a receptekkel még korántsem merültek ki. Akár több könyvet is meg lehetne tölteni velük. Egy biztos, hogy tanulságos az, mennyi féle módon készíthető el.  

Forrás:

Tags: , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE