fbpx

Mindenki tudja, hogy a csokoládé íze finom. Szinte nincs is olyan ember, aki ne érezne vágyat a csokoládé elfogyasztására. Ennek vannak biológiai és társadalmi tényezői, melyek meghatározzák a csokoládé evés mértékét. Egy kutatócsoport azt vizsgálta, miért is olyan jó érzés egy falat csokoládé elfogyasztása.

Tudományos megközelítésben

A Leedsi Egyetem Élelmiszertudományi és Táplálkozástudományi Karának és Gépészmérnöki Karának csapata megállapította, hogy a csokoládé fogyasztása részben annak köszönhető, hogy a zsírok kölcsönhatásba lépnek a szánk különböző részeivel. Az ACS Applied Materials and Interfaces folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók kifejtették, hogy amikor ezek a csokoládéfalatok a nyelvünket érik, ellenállhatatlan érzés kerít minket hatalmába, hogy rágunk. Ha egy csokoládé 5% zsírt vagy 50% zsírt tartalmaz, akkor is cseppeket képez a szájban, és ez létrehozza a csokoládé-érzést.

Anwesha Sarkar, az Élelmiszertudományi és Táplálkozástudományi Iskola professzora:A csokoládé összetételében a zsír elhelyezkedése számít az étkezés minden szakaszában és ezt ritkán kutatták. A zsír mennyiségétől függetlenül a zsírrétegnek az édesség külső rétegén kell lennie, hogy ugyanazt az élvezetes érzetet keltse a szájban.”

A csokoládé egy kakaóbabból készített édesség, amit a leggyakrabban vékony táblákban készítenek el.
Fotó: Envatoelements

Mióta a kakaót ismerjük

A csokoládé egy kakaóbabból készített édesség, amit a leggyakrabban vékony táblákban készítenek el. A csokoládé a 16. század óta használt navatl indián nevéhez, a xocolātlhoz (sokoatl) névként került át a köztudatba és a világ legtöbb nyelvébe. Amerikában az aztékok már jóval az európai hódítók előtt is ittak csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolātllal kínáltak Cortést spanyol konkvisztádort, aki megdöntötte az Azték Birodalmat. Egy egyszerű ital volt. A kakaóbabot megpörkölték, ledarálták, vízzel habosra rázták, majd megitták a keserű italt. Cortés magával vitte hazájába a kakaót is, amely csak a 17. században terjedt el Európa egyéb részein. Eleinte maguk a spanyolok se itták szívesen, mert túl keserűnek találták. Először mexikói spanyol apácák kezdték el ízesíteni szerecsendióval, fahéjjal és cukorral.

Az anandamid, amelyet alapvetően az emberi agy is termel, boldogságérzetet, okoz.
Fotó: Envatoelements

Miért szeretjük a csokoládét

A kakaó összetevői hatással vannak a központi idegrendszerre. Az anandamid, amelyet alapvetően az emberi agy is termel, boldogságérzetet, okoz. Mindezek mellett azért is lehetünk kívánósak, mert a kakaóbabban található flavonoidok segítik a véredények működését, ez által a vérkeringést. Antioxidáns tartalma miatt rendkívül hasznos a szervezetünk számára, kálcium tartalma miatt pedig erősíti a csontokat, segíthet a csontritkulás megelőzésében. Boldogsághormont termel, és a történelem során gyakran használták vágyserkentőként.

Fotó: Envatoelements

A csokoládé folyamatos talányokat rejt

A kakaó villámgyorsan elterjedt a világban. A mai napig hoznak fel érveket és ellenérveket a fogyasztása kapcsán. Igazolták a benne lévő flavonoidok gyulladáscsökkentő tulajdonságát, a kognitív funkciók fejlettebb működését. Jobb vizuális képességeket, emlékezőképességet, frissességet, a rövid távú memória javulását, a gondolkodás gyorsaságát – mind pozitív irányba befolyásolja. A kutatások alapján, aki legalább heti egyszer csokoládét fogyaszt, jelentősen jobb eredményeket mutat ezeken a területeken, mint aki nem. A csokoládés termékek viszont a legtöbb esetben rengeteg cukrot tartalmaznak, ezért túlzott fogyasztásuk súlytöbbletet hoz létre. Hosszú távon a mértéktelen csokoládéfogyasztás nem egészséges, akár cukorbajt is okozhat.

Fotó: Envatoelements

Mesterséges nyelvet hoztak létre a csokikutatás miatt

Dr. Siavash Soltanahmadi, a Leedsi Egyetem és az Edinburgh-i Egyetem tudósai 2020 végén közösen kifejlesztettek egy mesterséges nyelvet. Ennek az a képessége, hogy megismételje azt, ami akkor történik, amikor a csokoládé és nyál keveredik a szánkban. Ez kulcsfontosságú volt a csapat kutatásában. „Az emberek csokoládéevése során fellépő fizikai mechanizmusok megértésével úgy gondoljuk, hogy a csokoládé következő generációi fejleszthetőek ki, amely a magas zsírtartalmú csokoládé érzését nyújtja, mégis egészségesebb választás. Kutatásunk lehetőséget teremt arra, hogy a gyártók intelligensen megtervezzék az étcsokoládét úgy, hogy közben csökkentsék az általános zsírtartalmat.” – mondta Dr. Siavash Soltanahmadi, a kutatás vezetője.

Forrás: https://www.foodandwine.com/why-chocolate-feels-so-good-to-eat-7095934

Tags: , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE