fbpx

A lila káposztát sok módon készíthetjük el. Használhatjuk köretnek, ehetjük magában, salátának. Kiegészíthetjük almával, szilvával, sőt, a merészebbek meggyel. Párolt káposztaként megspékelhetjük borral, pezsgővel, sőt, még jó fajta pálinkával is. Abban egészen biztosak lehetünk, hogy sikert fogunk aratni vele, ha elkészítjük.

Fotó: Pixabay

Káposztatörténelem

A fejes és a vörös káposzta őshazája Kis-Ázsia. Az évszázadok során elterjedt a világban. Európában szakértők szerint a kelták terjesztették el. Ez a népcsoport a bronzkorban alakult ki, feltehetőleg két kultúra összeolvadásából született. Őshazájuk Közép-Európa nyugati része. Mivel életmódjuk leginkább helyhez kötött volt, az általuk alkalmazott alapanyagok és ételkészítési módok nagy jelentőséggel bírtak. Több nemzedékes család egy nagy kunyhóban élt együtt, amely kőből, sövényfonadékból és vályogból készült. Az ennivalót agyagedényekben tárolták és tálalták. A nyílt tűz fölött vasüstben főztek. A káposztát már akkor termelték, mivel jó termőképessége, hidegtűrése és tárolhatósága miatt. Már i.e. 4000-ben ismerték Kínában, de egész Ázsiában is. A zárt fejű káposzta a XIII-XIV. században vált ismertté Európában.

A fejes káposzta jellegzetes felhasználása a savanyítás. Igen sok nép étrendjében megtalálható, köztük a magyarokéban is. A módszer hazánkba a XVI-XVII. században török közvetítéssel került.

Fotó: Pixabay

A lila káposzta

A vörös káposzta a vadkáposzta termesztett változata. Sötétvörös vagy lilás színét az antocián adja, ami a talaj pH-értékétől függően változik. Savasabb talajon lilásabb, lúgosabb talajon zöldes-sárgás színűek a levelei. Sötétvöröses, lilás színéről kapta a nevét. Feltevések szerint az ókori Rómából származik, bár erre konkrét bizonyítékok nincsenek.

Fotó: Pixabay

A lila káposzta igazi vitaminbomba

Sok egészséges alapanyag létezik, de olyan kevés van, mint a lila káposzta. Magas a rosttartalma, jó minőségű szénhidrátokat, rengeteg vitamint, káliumot, és egyéb nélkülözhetetlen ásványi anyagokat rejt magában. Az egyik csodálatos hatása az emésztéshez kapcsolódik. A lila káposztában több a C-vitamin, mint a narancsban. Antioxidánsokban gazdag, daganatos megbetegedések megelőzésére ajánlják. A hölgyek számára pedig tökéletes fiatalító szer, mivel segíthet fiatalon tartani a bőrt, és megakadályozni a ráncok kialakulását. Kiemelkedő A-vitamin tartalma erősítheti az immunrendszer működését, a méregtelenítésben roppant hasznos, így javíthatják az anyagcsere-folyamatokat. Nyersen fogyasztva hozzájárulhat a csontok erősítéséhez, az ízületi fájdalmak és gyulladások megelőzéséhez.

Fotó: Pixabay

Lila káposzta az étrendben

Fogyaszthatjuk magában, salátának, hirtelen sütve. Grillezve vagy párolva köretként jó társa lehet a húsoknak. Készíthetünk belőle savanyúságot. Mivel kevesebb kalóriát, viszont sok tápanyagot tartalmaz, ideális diétához, fogyókúrához.

Fotó: Pixabay

A párolt káposzta

A párolást lassú tűzön végezzük. Az alapanyagok legtöbb esetben saját levükben főnek. Amennyiben ez nem elegendő, vízzel, borral, vagy egyéb receptek által javasolt folyadékkal egészítjük ki. Fedő alatt történik, aminek köszönhetően megpuhulnak. Megtartják a színüket, az aromákat, állaguk rugalmas marad.

Fotó: Pixabay

Fontos a fejes káposztáról eltávolítani a sérült leveleket. Ezek elronthatják az ízeket. Leöblítjük, megszárítjuk, majd vékony csíkokat vágunk belőle. A kemény közepét nem használjuk. Használjunk nagyobb űrtartalmú edényt, olajat melegítünk, majd hagymát pirítunk üvegesre. Ezzel készen is vannak az alapok. Ekkor jöhet bele a cukor, melyet folyamatosan kevergetve karamellizálunk, figyelve, nehogy megégjen.

A káposzta párolással való elkészítése egyszerű. Ettől függetlenül véthetünk hibákat, ezért kötelezzük el magunkat a lábas mellett, és figyeljük. Az egész idő kérdése, melynek a lényege, hogy megfelelően puha legyen a káposzta. Az edénybe hozzáadjuk a feldarabolt káposztát, jöhet a só és a kömény. Alaposan összekeverjük, figyelve arra, hogy ne törjön meg. Amennyiben a káposzta kevesebb lével rendelkezik, szükség szerint felönthetjük vízzel. 20-30 percig fedő alatt dinszteljük, időnként érdemes megkeverni, és kóstolni. Igény és ízlés szerint még fűszerezhetjük.

Használhatunk hozzá vörösbort vagy pezsgőt. Mivel az alkohol elpárolog, az egész családnak megfelel. A párolt káposzta sültek, zsírosabb húsok tökéletes kísérője. Egész évben tökéletes étel, mely velünk van már több száz éve. Mivel egyike azoknak a zöldségeknek, amik megtartják a teljes tápanyagtartalmukat hőkezelés közben, ajánlott a fogyasztása.#

Tags: , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE