fbpx

A sportesemények mindig is összehozták az embereket, amire a mostani Foci VB is jó példa. Rengetegen érkeznek Katarba a világ minden pontjáról, így a kultúrák nem mindennapi keveredése elkerülhetetlen. Egy ilyen eseménnyel a gasztronómia is látványos lehetőséget kap arra, hogy egyedülállóan színes felhozatallal szolgálja ki a résztvevőket, akik rengeteg féle ételt kóstolhatnak.

Nem csak a futball kap óriási lehetőséget Katarban

A 2022-es labdarúgó-világbajnokság a 22. világbajnokság. Az időjárás miatt a szokásos időszaktól eltérően, november 20. és december 18. között zajlik. Ez az első alkalom, hogy a világbajnokságot egy arab országban tartják, és 2002 óta az első, amelyet Ázsiában. Mivel több, mint hárommilliárd fős nemzetközi közönség figyeli a világbajnokságot, Katarnak lehetősége nyílik gazdag kulturális örökségét bemutatni a világnak. A változatos földrajzi hatásokat, valamint a nemzet történelmét képviselve a katari kultúra és a gasztronómia is kiemelkedő szerepet kap. Csaknem hárommillió ember érkezett a világbajnokságra, hogy élőben kövesse az eseményeket, és bár főleg a futball jár a fejükben, az ételek is fontos szerepet kapnak. A kis Öböl-menti ország számára ez esély arra, hogy a világ színpadán mutassa meg egyedülálló kulináris örökségét.

Fotó: Flickr

Színes ételkínálat

A Perzsa-öbölben található Katar kultúráját a beduin, az indiai és a Kelet-afrikai hagyományok hatásai jellemzik. Emellett 2,3 millió nemzetközi emigránsnak ad otthont, így számos kultúra és konyha olvasztótégelyévé vált. Az is mérvadó, hogy a világbajnokságra nagyon sok szakács érkezett, akik a világ távoli sarkaiból utaztak el Katarba, hogy a sportesemény idején főzzenek a focirajongóknak. A gasztronómia szereplőinek találkozása lehetőséget biztosítva arra, hogy a szakácsok inspirációt meríthessenek egymástól.

Fotó: Flickr

Katar a kulináris élmények tárháza

Az Öböl híres a fúziós élelmiszereiről, amelyekben a számtalan jelenlévő kultúra keveredik. A szakácsok és a futballrajongók egyaránt számíthatnak arra, hogy ezek az egyedi ételek a világbajnokság étkeztetési kínálatának alappillérei lesznek. Doha (Katar fővárosa) gasztronómiája a közelmúltban úgy fejlődött, hogy magában foglalja a rendkívül divatos növényi alapú ételeket és a fenntarthatóságon alapuló étkezési lehetőségeket. Középpontban ettől függetlenül a tradíciók állnak, az arab hagyományok, a helyi ízek erősen befolyásolják az ételeket. Tipikus az agyagedényekben, tűz fölött készített fogás és mivel a katari gazdaság alapját a tenger adja, a kulináris örökség is erre épül. Az általuk készített ételek gyakran tartalmaznak halat, tipikus fűszereik a szegfűszeg, fekete bors, fahéj és sáfrány. Az ország emellett az egyik legnagyobb cukor, tea, gyümölcs fogyasztó az arab világban, mely nagymértékben meghatározza az étkezési szokásaikat.

Fotó: Flickr

Tipikus katari fogások

A hagyományok iránt érdeklődő látogatók számára a ’machboos’ Katar nemzeti étele, a ’basmati rizs’ és a grillezett hús vagy hal kombinációja jelentheti az autentikus táplálkozást. Ezeket az ételeket főleg fokhagymával, paprikával ízesítik, érdekes egybecsengés ez a magyar konyhával, viszont előszeretettel használnak sok – sok gyömbért. Érdemes megkóstolni a ’khobez ragt’, Katar tipikus lapos kenyerét, amelyet olyan ételek mellé kínálnak, mint például a ’thareed’, az alapleves és a paradicsomszószos pörkölt. További fontos ételek közé tartozik a mezei nyúl, a lassan főtt búza bárány vagy csirkehússal, valamint a ’madrouba’ (felvert rizs), mely egy nagyon hosszú ideig tartó főzés után pépesített étel. Egyfajta fűszerezett rizs, zabkása, hallal vagy hússal keverve.

Fotó: Flickr

Stadion gasztronómia

A világbajnokság számos gasztronómiai lehetőséget kínál, beleértve az afrikai, ázsiai és európai konyhát. Megtalálhatóak a vegetáriánus és nem vegetáriánus ételek és hétköznapi ételek egyaránt. Az Aspire Katara Hospitality vendéglátó cég, több mint 400 egységet bocsátott rendelkezésére az élelmiszerrel, italokkal és vendéglátással foglalkozó vállalkozásoknak. A stadionokon belül a vendéglátás a luxus Pearl Lounge-tól, az egyszerűbb étkezőkig, a menza konyháktól a street food stílus lehetőségekig végtelen megoldást kínálnak az éhes szurkolók számára. 

Fotó: Flickr

Doha vendéglátása

A rendezvény határain túl a „mini Dubai” néven ismert Doha városa közel 3000 étteremnek és étkezési élménynek ad otthont. A világbajnokságra való felkészülés során számos nemzetközi név terjeszkedett Dohára, köztük a helyszíneket üzemeltető 7 Management, az ADRIFT Anda és az IHOP amerikai reggeliző lánc. Dohában a csúcskategóriás lehetőségek közé tartozik a modern mediterrán konyha, az IDAM arab ízeivel, a Nobu által felszolgált japán ételek, a hagyományos arab ételek modern megjelenését kínáló SMAT, valamint a Parisa étterem perzsa ízei. A gyors kiszolgálás érdekében nemzetközi üzletláncok állnak rendelkezésre, köztük a McDonald’s, a MOOYAH, a Fatburger, a Papa John’s, a Shake Shack és a Lissan Al Asfour, amely pizzát és shawarmát kínál.

Fotó: Flickr

Azok számára, akik pedig tényleg a helyi ízeket szeretnék megkóstolni, a leginkább kézenfekvő lehetőség a „piac” a Souq Waqif – souq és a Katara Cultural Village, ahol hagyományos stílusú menüket szolgálnak fel.

Fotó: Pixabay

Az alkoholfogyasztás szabályai

Mivel ez az első alkalom, hogy a világbajnokságot a közel-keleti muszlim országban rendezik meg, ez okozott némi fejtörést. Katarban az alkoholfogyasztás törvényes korhatára 21 év, valamint tilos nyilvános helyen inni és részegnek lenni. Az alkohol általában korlátozott számú, speciális engedéllyel rendelkező helyiségben kapható, de az esemény alkalmából kivételt tettek. A 2022-es világbajnokság hivatalos szponzora az amerikai Budweiser sörfőzde, így az eseményen sörben ezúttal sincs hiány.

Forrás: https://www.ktchnrebel.com/foodservice-football-world-cup-2022/

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE