fbpx

Kezdő és sokéves tapasztalattal bíró szakácsok is pontosan tudják, hogy az olívaolaj az egyik legfontosabb alapanyag a konyhában. Használható főzésre, salátaöntetekbe és mártásokba és megannyi más ételbe. Ennek ellenére lehet, hogy a korai szüretelésű olívaolajról még újdonság számodra. A mediterrán gyökerekkel rendelkező Katerina Mountanos, minősített olívaolaj szakértő saját Kosterina néven hozta létre saját márkáját, mely a főzés mellett a szépségiparban is felhasználja a korai szüretelésű olajban rejlő lehetőségeket.  

A korai szüretelésű olívaolaj egy olyan extra szűz típus, amelyet, ahogy a neve is sugallja, hamarabb kezdenek leszedni a fáról. A szüret időszaka általában októbertől februárig tart, ebben az esetben azonban már decemberben véget ér. Mountanos megjegyezi, hogy ebben az időben az olívák még éretlenek, melyre sötétebb zöld színűk is utal. De akkor mi a haszna? Nos, mint kiderült, egészségesebb és ízletesebb is a korábban leszedett bogyó.  

A korai szüretelésű olívaolaj előnyei

Bár úgy tűnhet, nincs nagy különbség október és mondjuk január között, ám nem is tévedhetnénk nagyobbat. Mountanos szerint: „A korai szüretelés (valamint egy nagyon specifikus őrlési folyamat) kulcsfontosságú a legjobb minőségű extra szűz olívaolaj előállításához.” Ennek egyik előnye, hogy amikor az olívák még éretlenek, akkor a legmagasabb polifenol tartalma, ami azt jelenti, ilyenkor van a legtöbb egészségügyi előnnyel. A polifenolok természetes vegyületek, amelyeket néhány növényi alapú élelmiszerben, találunk, és antioxidánsként is működnek – más szóval, a Nemzeti Egészségügyi Intézetek szerint segíthetnek megelőzni bizonyos betegségeket, beleértve olyan neurodegeneratív betegségeket, mint az Alzheimer-kór. 

Az egészségügyi előnyökön túl, a korai szüretelésű olívaolaj ízletesebb is, mivel ezek kevesebb levet adnak, ami azt jelenti, hogy több olívára van szükség egy üveg előállításához. Ennek köszönhetően ezek egészségesebb és ízletesebb lenni, hiszen magasabban koncentráltak – igaz ez az árukon is meglátszik. Nem meglepő módon tehát sokkal intenzívebb, robosztusabb ízzel is rendelkezik.   

Tags: , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE