fbpx

Jelentős reformon esett át a szakképzés hazánkban, így a vendéglátást érintő is. Ez drasztikus változásokat eredményezett a felnőttképző intézmények, vállalkozások, magániskolák életében.

Az új szisztéma kialakítása azonban még nem zárult le, és még csak most tanulják a rendszert a diákok és a tanárok. Arról pedig egyelőre nincs tapasztalat, hogy milyen felkészültségű és tudású diákokat bocsát ki majd a rendszer.

Sorozatunk következő részében abba pillantunk be, hogy a nem iskolarendszerű, felnőttképző helyeket miként érintette az átalakulás, és mennyire változott a képzési kínálatuk.

Magániskola angol és magyar kurzusokkal

A Culinary Institute of Europe története magániskolaként öt évvel ezelőtt indult – ismertette Béky Endre, a CIE intézményvezetője.  Történetük azonban nem előzmény nélküli, hiszen a Maki Food főzőiskola az ország egyik első olyan helye volt tizenöt évvel ezelőtt, ahol a gasztronómia iránt érdeklődők mindenki számára elérhető, egyedi főzőkurzusok keretében sajátíthatták el a tudást. Az elmúlt években azonban annyira megnőtt az érdeklődés a gasztronómia iránt, hogy öt évvel ezelőtt belevágtak az akkreditált szakmai képzésekbe is. Ám ezen is változtatni kellett a megváltozott szakképzési szisztéma miatt.

„Az OKJ-s szakképzés megszűnte után a szakmajegyzékben szereplő szakmákat, így a szakács- és a cukrászképzéseket is már csak állami berkeken belül, iskolarendszerű képzésben lehet megvalósítani. Így most akkreditált szakácssegéd és cukrászsegéd részszakmák területén indíthatunk képzéseket” – magyarázta az intézményvezető.

Fotó: https://culinaryinstituteofeurope.com/

Béky Endre azt is elmondta, oktatóik neves nemzetközi és hazai séfek, cukrászok, akiktől a legmagasabb szintű gasztronómiai tudást sajátíthatják el a diákok a Culinary Institute of Europe képzésein.

A két féléves, 600 órás Kulináris Művészetek, valamint az egy féléves, szintén 600 órát felölelő Cukrász Művészetek felnőttképzési kurzusok az ételkészítés magas szintű elsajátítását lehetővé tevő elméleti és gyakorlati órákat is magukba foglalnak. Ezeken a főzési és sütési alaptechnikáktól az aktuális nemzetközi trendekig terjed a tananyag.

Kiknek ajánlják a cukrász és szakács képzéseket?

Azokat a jelentkezőket várják, akik már a gasztronómia valamely területén dolgoznak, szeretnék továbbképezni magukat, ám ehhez nem szeretnének külföldre utazni. Sokan azért iratkoznak be, mert gasztrovállalkozás beindítását vagy fejlesztését tervezik. Ugyanakkor az ínyenckedni vágyókat, a “lelkes amatőröket” is invitálják, akik az eddig megszerzett ismereteiket szeretnék rendszerbe foglalni és tökéletesíteni. Az utóbbi években előtérbe került otthoni sütés-főzés és egészséges táplálkozás igénye miatt egyre többen ragadnak  fakanalat, hogy remek ételeket készítsenek a családjuknak. Ráadásul igen széles azok tábora is, akik más területekről érkeznek, új szakmát szeretnének elsajátítani, amely jól hasznosítható a munkaerőpiacon.

Az oktatógárda

A Culinary Institute of Europe nemzetközi oktatógárdája a tizenkét év oktatási tapasztalattal rendelkező Maki Stevenson séf szakmai vezetésével dolgozik. Olyan szakemberek, akik közül többen jelentős külföldi gyakorlattal bírnak, jelenleg neves hazai éttermek sztárséfjei, vagy éppen sikeres cukrászdákat irányítanak.

Tananyag és trendek

A magániskola saját tananyagból oktat, előtérbe helyezve a fine dining vonalat és a trendek folyamatos nyomon követését. S ami még inkább különlegessé teszi a kurzusaikat, hogy a Culinary Institute of Europe a vendéglátás területén működő egyetlen magániskola hazánkban, amelynek képzései angol nyelven is futnak. A minőségről pedig mi sem árulkodhatna jobban, mint az, hogy bár számos díjmentes szakképzési forma létezik a vendéglátásban idehaza, ám a Culinary Institute of Europe kurzusai a több százezres, de akár milliós tandíj dacára telt házzal működnek, és rendkívül népszerűek a külföldiek körében is.#

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE