fbpx

Vannak olyan éttermek, ahova még a leggazdagabbak sem járnak rendszeresen, viszont ők azok, akik egyáltalán kipróbálhatják. No nem azért, mert szelektálnak a vendégekből, hanem egyszerűen egy kisebb vagyont kell a vacsora végén leszurkolni. A hazai átlag pénztárcához mérten 2 – 3, de akár több havi kereset ellenértékéről beszélünk. Ezekben a csoda éttermekben a világ legjobb, legismertebb séfjei a gasztronómia lélegzetelállító kincseit teszik le az asztalra. Megdöbbentő fogásokkal, elképesztő tálalással találkozhatnak náluk a látogatók. Néhol az összes érzékszervünkre egyszerre gyakorolnak hatást a brilliánsan megkomponált környezettel. Összeszedtük a világ öt leglenyűgözőbb éttermét, ahol a tökéletességen túlmutató, egyedi kulináriát vonultatnak fel.

Fotó Per Se Facebook

Per Se – New York City

Thomas Keller’s amerikai séf, vendéglős és szakácskönyv író 2004-ben nyitotta meg éttermét, 2005-ben pedig megkapta a három Michelin – csillagos minősítést, ezzel az egész világon másodikként tehette ki ezt az elismerést éttermére. A Per Se a Columbus Circle 10. szám alatt található jellegzetes kék bejárata a Central Parkra néz. Az étterem három étkezővel rendelkezik. A másik két szoba bejárataként szolgáló East Room-ban az ötfogásos menüt szalonszékekben és alsó asztalokban szolgálják fel. A West Room -ban pedig privát, egyénre szabott étkezéseket kínálnak, aminek persze az átlagosnál is magasabb árai vannak

Fotó Per Se Facebook

Két kilencfogásos kóstoló menüt kínál 355 dollárért, amelyek közül az egyik vegetáriánus, és egy ötfogásos menüt, amely 245 dollárba kerül – a legutolsó adatok szerint. Ezek a menük fixek, de a vendégek választhatnak olyan frissítéseket, amelyek akár 800 dollárig is növelhetik az étlapon található árakat. Ehhez még óriási, nagyjából 2000 féle bor közül lehet válogatni, hogy minél jobban illeszkedjen az ételsorokhoz, illetve a vendégigényekhez. Azt nem is kell mondani, hogy vannak olyan tételek, ahol a határ a csillagos ég is lehet.

Fotó: Sublimotion Facebook

Sublimotion

A világ legdrágábbnak emlegetett étterme Ibizán, a Hard Rock Hotelben található. Ha valaki itt szeretne eltölteni egy estét, akkor számítson rá, hogy fejenként minimum 900 ezer forintot fog fizetni mielőtt hazaindulna. A megdöbbentő árhoz megdöbbentő élményt is jár, a 2014 -től működő étteremben. A Sublimotion jóval több mint egy étterem, inkább egy páratlan, gasztronómiai utazás, ami a vendégek minden érzékszervére hatással van. Maximum 12 személy foglalhat helyet ebben a csodaországban, körülöttük pedig 360 fokos képernyők helyezkednek el, ahol folyamatosan az adott ételhez megalkotott képi hatások erősítik az élményt, ahogyan az asztaloknál is. Ezekhez a képi hatásokhoz, melyek állandó hatással vannak a vendégekre, még a megfelelő hanghatások is hozzá járnak. Mindeközben egy élő show is zajlik, hol felbukkan egy hintázó lány az égből, hol elsötétül minden, és egy varázsló ereszkedik le az ételekkel együtt.

Fotó: Sublimotion Facebook

A virtuális valóság szemüvegén, a fizikai látványon át, itt minden meg van komponálva, mint egy csodálatos komolyzenei műben. Természetesen Paco Roncero, a két Michelin-csillagos séf húszfogásos menüjéhez kapjuk mindezt, aki a molekuláris gasztronómiát használja ételei elkészítésére. A Sublimotion -ban a csúcsgasztronómia és a csúcstechnológia együtt életre szóló élményt adhat annak, aki ki tudja próbálni.

Fotó: Masa, New York City Facebook

Masa

A világ egyik lejobb sushiját New York -ban találjuk. A Masa egy japán és sushi étterem a Time Warner Center negyedik emeletén, amit Masa Takayama séf nyitott meg, 2004-ben. Az étterem mellett található egy bár is (Bar Masa), ahol jóval elérhetőbb áron próbálhatjuk ki a különleges ételeket. A tökéletes sushi-k titka az egyszerűség, és az ízek játéka. A séf mindennap az éppen adott friss alapanyagokból találja ki az ételeket, ezért, ha a hét napból hétszer még el is megy valaki hozzá, biztos lehet abban, hogy új ételt fog enni. Egy menü hat fogást jelent, és az előzőekhez képest nem is olyan vészes, megúszhatjuk 2-300 ezer forintból. Az étteremben igazi családias hangulatot teremt, hogy a séf mindenkivel külön – külön is foglalkozik.

Fotó: Ultraviolet by Paul Pairet Facebook

Ultraviolet

Egy asztal, mely mellé maximum tíz ember tud helyet foglalni. Ennyiből áll a Shanghi-ban található szuper étterem. Ebből és az exkluzivitásából adódóan itt sem könnyű asztalt foglalni. Ha mégis sikerül, akkor pedig készüljünk fel arra, hogy itt is 3 – 400 ezer körüli lesz a fogyasztás ára. Ha a legnívósabb menüt szeretnénk kérni, 15-20 fogásra számíthatunk, ami mellé itt is egyedi fényjáték, és hanghatás dukál. A vacsora alatt az egész tér folyamatosan változik, amit high -tech berendezésekkel irányítanak. Az ételek váltakozásának játéka, és az ízek mesteri kombinálása a térhatásokkal.

Fotó: Guy Savoy Facebook

Guy Savoy

Guy Savoy francia séf, mint tulajdonos és konyhafőnök vezeti a nívós éttermet. Sokan tudják róla, hogy ő volt Gordon Ramsay egyik mentora, akit a mai napig is annak tart. Az étteremben változó 13 – 14 fogásos kóstoló menükkel kényeztethetjük magunkat, amennyiben úgy döntünk, hogy kifizetjük érte a 2 -300 ezer forintot. A környezet pompája semmiképpen sem vonja el a séfe figyelmét küldetésétől, hogy a fine diningot igazi ünneppé, a francia konyha előtti tisztelgéssé alakítsa. Öröm az étlapon felfedezni emblematikus articsókát és a szarvasgombalevest, melyben a szarvasgombás vajjal bőségesen megkent brióst is megízlelhetjük. A Caesars Palace-ban található Guy Savoy éttermet Las Vegas legjobb éttermének nevezték, és elegáns francia konyhát szolgál fel finom étkezési környezetben. A Guy Savoy Caesars Palace étterem párizsi éttermének étlapját követve számos klasszikus savoyai ételt tartalmaz.

Fotó: Guy Savoy Facebook

Ezeken a nem mindennapi éttermeken kívül is még bőven van mit csemegézni a világ gasztronómiai palettáján. Rengeteg különleges, és egyben drága helyet lehet találni, amelyek olyan élményt nyújtanak a vendégek számára, amit, ha megtapasztalnak, soha nem fogják elfelejteni.

Tags: , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE