fbpx

Az nem kérdés, hogy vendégül látni valakit ősi szokás. Ezáltal a vendéglátásról nyugodtan el lehet mondani, hogy szinte egyidős az emberiséggel. A most ismert éttermek elődjei a fogadók voltak, ahol étellel, itallal és szállással látták el az utazókat. A régészek már az ókorból és a középkorból is találtak olyan leletet, melyek arra utalnak, hogy akkor is létezett a vendéglátás valamilyen formája. 

Európa legrégebbi éttermei

Fotó: Stiftskeller Facebook

Stiftskeller

Ez az étterem a Salzburgi Szent Péter templomban található. Egy szerzetes alapította 803-ban, vagyis 1219 éve működik. Mivel egy rend gondozásában volt, ezért még írásos emlékek is fellelhetőek róla. Különleges eredeti receptúrák alapján készült ételeket kínálnak még ma is a vendégek számára.

Wurstkuchl

1146-ban nyitott. Ekkor fejezték be Regensburgban a dunai-hidat, melynek kiszolgáló épületében működik. Ma is a vendégek rendelkezésére áll, így a világ egyik legrégebbi étterme. 1806-ban a Schricker család vette át az üzletet és főként faszénen sült kolbászt valamint savanyú káposztát kezdetek kínálni. Ma Wurstküche („kolbász konyha”) néven lehet megtalálni.

Fotó: Wurstkuchl Facebook

Az Old House

Egyesült Királyság, Llangynwyd, Maesteg. A fogadó és 1147 óta töretlenül üzemel egy félreeső helyen. Közvetlenül a falu templomkertjétől délre található, mely a templomkert falait körülvevő útról közelíthető meg. Mára az épület műemlékvédelem alatt áll. Llynfi-völgy szívében, gyönyörű környezetben található, ezért mint turisztikai célpont is sokan látogatják.

Az 1345-ben alapított La Couronne

Franciaország legrégebbi fogadója. Normandia régió fővárosában, Rouenben található, a történelmi városközpontban. 1948-ban itt szolgálták fel Julia Child séf, írónő első francia ételét, amely állítólag arra ösztönözte őt, hogy életét a francia konyha népszerűsítésének szentelje.

Fotó: Café Karpershoek Facebook

Café Karpershoek

Ez a patinás, jelenleg kocsmaként működő hely Amsterdamban a Martelaarsgracht 2 alatt található. 1606-ban nyitotta meg kapuit, eredetileg fogadóként üzemelt, a kereskedők és a tengerészek részére. Ha valaki igazán autentikus környezetben szeretne elfogyasztani egy kávét, vagy egy italt, nem szabad kihagynia. A falakat még ma is régi mondák és bölcsességek borítják, részletgazdag fafaragásokkal és színes képekkel festménygyűjteményekkel vegyítve.

Café du Soleil

Az étterem korát 400 év körülire becsülik. A fennmaradt adatok szerint 1620 -ban már működött és a Temple du Petit-Saconnex épületével szemben található. Érdekes tudni, hogy ez utóbbit a kávéház építése után emelték; ami abban az időben meglehetősen ritka volt.

Sobrino de Botín

Madridban található az 1725 -ben nyitott Sobrino de Botín elnevezésű étterem, amely nem véletlenül szerepel a Guinness Rekordok Könyvében. Az egységben még megtalálhatóak eredeti bútordarabok, sőt a mai napig működik a kemence, ahol az eredeti recept szerint készülő sült malacot is meg lehet kóstolni.

Fotó: A Százéves étterem Facebook

Százéves étterem

Budapest legrégebbi vendégfogadójaként 1831-ben nyílt meg. A korabeli hangulatot idéző, rusztikus bútorokkal berendezett elegáns környezetben 80 vendég élvezheti immáron 191 éve a magyar és nemzetközi konyha különlegességeit.

A legöregebb éttermek más földrészeken

Fotó: White Horse Tavern Facebook

Horse Tavern

Amerika legrégebbi, máig üzemelő étterme a White Horse Tavern, ami 1673 óta működik étteremként és kocsmaként. Az 1652-ben épült rezidencia megtartotta a múlt értékeit, a belső tér és a berendezések igazi New England-i hangulatot árasztanak. 1972-ben a kocsmát nemzeti, történelmi nevezetességként ismerték el és felvették a történelmi helyek nemzeti nyilvántartásába.

Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House

A kínai Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House Kaifengben, Henanban helyezkedik el, mely 1153-ban nyitotta meg kapuit. A legendák szerint eredetileg már a Jin-dinasztia (1115–1234) idején is üzemelt. A „Ma” család a mai Jiangsu tartományban, Nanjingban kezdett vödrös csirkével kereskedni, miután a Song-dinasztia délre költözött. Ezt 2007. februárjában Henan tartomány szellemi kulturális örökségének kiáltották ki. Itt a mai napig meg lehet kóstolni a több százéves eredeti recept szerint készített „Ma” csirkét.

Peking Kaoya

A Pekingi Kacsa (Peking Kaoya) nevéhez hűen a mai napig kacsából készült ételekkel foglalkozik. A rendelkezésre álló információk alapján ez Kína egyik legrégebbi étterme. Alapításának időpontja 1416, receptjeiket pedig 606 éve tökéletesítik. Vélhetően a világon náluk fogyaszthatjuk el a legjobb sült kacsát.

Fotó: Vu Phuong Facebook

Owariya

Japánban, 1465-ben nyitott meg az Owariya cukrászat. Honke Owariya miután Kiotóba utazott, cukrászdát hozott létre. A több, mint öt és fél évszázada működő, máig tartó vállalkozást egyik jellegzetes csemegéje, a soba mochi. Az Edo-korszak végén, 1860 – ban készült először, ez a finomság, a recept pedig azóta is változatlan. Hogy ez mit is takar? A soba mochi alapja az azuki (vörös) bab, amit gondosan megfőznek, majd soba (a hajdina japán megnevezése, de jelenthet bármilyen hajdinából készült tésztát) kéregbe csomagolják, és a tetejére fekete szezámmagot szórnak. Ez az étel szállóige is lett, ami így szól: „A Soba mochi az Owariya-san.”

Elképesztő csodái vannak a világban a gasztronómiának. Ezek a máig működő éttermek olyan bámulatos tradíciókkal bírnak, melyek előtt érdemes meghajolni. Hihetetlen, hogy már több száz éve üzemelnek túlélve a történelem viharait, és ugyan úgy fogadják a vendégeket, mint mikor annak idején megnyitottak.

Tags: , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE