fbpx

A libamáj zsírjában egész évben tökéletes előétel, de talán karácsony közeledtével a legaktuálisabb. Természetesen kacsamájjal is tökéletesen működik, a lényeg, hogy hízott alapanyaggal dolgozzunk. Akár otthon, akár a séfajánlat fogásaként készítjük el, ezzel a recepttel nem hibázhatunk!

A libamáj hozzávalói

A hagymalekvár hozzávalói

  • 0,5 kg lilahagyma
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 dl whiskey (scotch)
  • 2,5 dl kóla
  • 1 ek só
  • ízlés szerint bors
  • 1 ek almaecet

A libamáj elkészítése

  • A libamájat szedjük szét lebenyekre, majd szükség esetén erezzük ki. Sózzuk és borsozzuk. Kevés zsiradékon pirítsunk tört fokhagymát és adjuk hozzá a friss rozmaringágat. Ezen az aromatizált zsíron körbe pirítjuk a libamájat és előmelegített sütőben 180 °C-on 15 perc alatt készre sütjük, félidőnél pedig nyakon öntjük Tokaji Aszúval.
  • Közben készítsük el a lilahagymalekvárt, amihez kevés zsiradékon karamelizáljuk a kristálycukrot. Hozzáadjuk a vékony, félfőre vagy szeletekre vágott lilahagymát, sózzuk, majd felöntjük whiskey-vel és flambírozzuk. Mikor a hagyma már kicsit összeesett, fűszerezzük őrölt fekete borssal és öntsük fel a kólával. Addig főzzük, míg be nem sziruposodik a lekvárunk. A végén pedig kevés almaecettel fényesítsük.
  • A zsír elkészítéséhez, melegítsük fel a libazsírt. Tegyük bele az egész fokhagymát, rozmaringágat, főzzük össze pár percig, hogy az illóolajak elkezdjenek dolgozni.
  • Miután megsült a máj, válasszunk egy szép üvegedényt, aminek az aljára kevés őrölt piros fűszerpaprikát szúrunk. Erre ráhelyezzük a libamájat és rászűrjük az aromatizált sült zsírt, a sült fokhagymákat pedig a máj mellé tesszük és így hagyjuk kidermedni.

Tálaláskor tálaljuk pirított vajas kaláccsal és a lilahagymalekvárral.

Jó étvágyat!

Tags: , , , ,
Matusz-Vad technikai séfje azóta szakács szeretne lenni, hogy hatéves korában elkészítette élete első rántottáját. Mindig is ambiciózus volt, több szakmai versenyen is részt vett, melynek eredményekeként ösztöndíjat nyert Valenciába, majd később Ausztriában is tapasztalatot szerzett. Hazatérve már konyhafőnökként állt több ismert étterem élén és a rendezvényszervezésbe is belekóstolt. A Matusz-Vaddal még szakácsként ismerkedett meg, majd pár évvel később területi képviselőként csatlakozott a céghez. Jelenlegi pozíciója számára az igazi álommunka. Technikai séfként folyamatosan fejlődhet, ötletelhet, és jobbnál jobb receptekkel kényeztetheti olvasóinkat, melyek nem csak a szakmát, de gasztronómiára fogékony „amatőröket” is főzésre csábítja.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE