fbpx

Ki ne szeretné a süteményeket, hát még ha mandulás. Köztudottan a marcipán egyik alapösszetevője, melynek ízét szinte mindenki kivétel nélkül imádja. Elmaradhatatlan a cukrászatban, és számos egyszerű, otthon elkészíthető receptet lehet fellelni vele. A mandula egyedi aromái miatt megint virágkorát élő finomság.

Fotó: Envato Element

Süteményt egész évben

Régi idők közkedvelt édessége a mandulás szelet. Ez a tészta nem ragadós, könnyű elkészíteni, és még könnyebb elfogyasztani. Egyszerűen nagyszerű! -és már hozzájuthatunk kész formában, így a MATUSZ – Vad kínálatában is. Egyértelmű, hogy egy valamire való étterem repertoárjában megtalálhatóak a desszertek, egy kellemes ebéd igazán stílusos befejezését jelentik. Szinte mindenki vágyik arra, hogy kényeztesse magát, és a jóllakottságot megkoronázza velük. Mivel nem minden étteremben van lehetőség cukrászséfet alkalmazni, óriási segítséget jelenthetnek a minőségi, előre elkészített sütemények.

A mandulás édességek ugyan nem a legolcsóbbak közé tartoznak, de a leginkább közkedveltek táborát erősítik. Ezektől sem fogunk fogyni, de mivel roppant egészséges alapanyag, bűntudat nélkül kérhetjük.

Fotó: Envato Element

A mandula világa

A mandula a csonthéjasok közé tartozik, melynek őshazája Ázsia. Nem is gondolnánk, hogy az olajos magvak közül az egyik legősibb fajta. Legközelebbi rokona az őszibarack, távolabbi rokonai a szilva és a kajszibarack. A mandula a kedvező életkörülmények között eléggé nagy fává fejlődik. Erős, gyakran vastag törzset nevel, koronája hajlamos az elsűrűsödésre. Fája jó talajon és megfelelő ápolás mellett akár 6-8 méter magasra is nőhet, koronája pedig elérheti 4-8 méter közötti átmérőt. A faj páratlan szívósságánál fogva megtelepszik a napégette, száraz, sziklás lejtőkön is. A számára nem ideális környezetben bokor alakban nő.

Fotó: Envato Element

Hazai mandula

Magyarországon a termesztése a 19. század végén kezdődött. A filoxéravész miatt kipusztult szőlők helyére leginkább barackféléket ültettek, de mellette mandulát is telepítettek. A második nagy telepítési hullám az 1930-as években történt, a már nemesített magyar fajtákkal. Legjobb termőhelyei a déli fekvésű, mediterrán hatású domboldalak, Baranyában, a Balaton-felvidéken, Vértesalján, Buda környékén, és Mátraalja vidékén ideálisak számára a körülmények.


Fotó: Envato Element

A mandula egészséges

Gazdag rostokban, telítetlen zsírsavakban és ásványi anyagokban. Nem véletlenül mondják az egyik legegészségesebb olajos magnak, mivel zsírösszetétele miatt hozzájárulhat a koleszterin csökkentéséhez. Előnyös a fogyasztása keringési betegségek megelőzésében, agrigin, magnézium, réz, kalcium, kálium, mangán tartalma a szív egészségét támogatja. Jótékony hatást fejt ki a cukorbetegség és a gyulladások megelőzésében. Javasolják magas koleszterinszint esetén, és a csontok állapotára is jótékony hatással van. A mandula fogyasztását kifejezetten javasolják stressz ellen, mivel a benne található B2 -vitamin, az L -karnitin, aminosav támogatja az idegrendszer működését.

Fotó: Envato Element

Rengeteg energiával látja el a testet, viszont zsiradéktartalma miatt oda kell figyelni, hogy mekkora mennyiséget fogyasztunk belőle. Vizsgálatok szerint javasolt a heti 2-4 alkalom. Viszont óriási előnye, hogy számos formában ehetjük. Magában, joghurttal, süteményben, müzliben, sőt még salátákhoz is keverhetjük, de főleg cukrászkészítményekhez használjuk. Csak képzeljünk el egy könnyed piskótát, vaníliás tejszínes krémmel töltve, karamellizált, szeletelt mandularéteggel a tetején. Ez a sütemény biztosan mindenkit elvarázsol. A mandulával rengetegféle ételt tehetünk különlegesebbé. Fantasztikus aromákat kölcsönözhet a pulykahúsnak, de bármilyen sültnek és a halaknak is. Készíthetünk vele mandulás panírt és remekül áll a gyümölcsleveseknek is. Nem véletlenül a háziasszonyok, a cukrászok, és a szakácsok egyik kedvelt alapanyaga.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE