fbpx

Bármilyen eseményt még magasabbra tud emelni, ha egészben sült szárnyast helyezünk az ünnepi asztalra különösen igaz ez a Márton-napi liba esetében. Bár a szétosztás általában a családfő feladata, utána mehet a küzdelem, hogy kinek jussanak a legfinomabb falatok…

Hozzávalók 4 főre:

A Márton-napi liba elkészítése:

  • Az egészben sült libát minden esetben egy nappal előtte érdemes bepácolni. Erre azért van szükség mert a hosszú sütési idő miatt ha a libát közvetlenül sütés előtt fűszereznénk, akkor az könnyen ráégne, és nem lenne ilyen szép, egységes színű a bőrfelülete.
  • A páchoz a fűszereket, a hagymát, fokhagymát felforraljuk egy fazék vízben, hogy kijöjjenek az ízek, majd a leszűrt és kihűtött páclevet ráöntjük a libára úgy, hogy teljesen ellepje. Egy napra hűtőbe tesszük, hogy kellően átjárják az ízek.
  • Másnap kivesszük a pácléből, szárazra töröljük, majd a sóval kívülről-belülről átdörzsöljük a bőrét és a hasüregét. A hasüregbe teszünk egy csokor friss petrezselyemzöldet és a négybe vágott kimagozott almát. Sülés közben ezek belülről biztosítják a puhuláshoz szükséges páratartalmat, mindemellett a sült alma íze nagyon jól passzol a libahúshoz. 
  • A szárnyvégeket és a combokat külön betekerjük alufóliával, hogy ne égjenek meg. A tepsit kikenjük egy kevés libazsírral, majd belerakjuk az előkészített madárkát. Az egészet lefedjük alufóliával, majd másfél órára betesszük a sütőbe 140-150 °C-ra.
  • Ha lejárt az idő, kivesszük, megfordítjuk, jól meglocsoljuk a kiolvadt zsírral és újra lefedve sütjük tovább ugyanezen a hőfokon, újabb másfél óráig. Ez idő alatt a hús annyira megpuhul hogy könnyedén bele tudjuk szűrni a villát. (Ha mégsem, akkor még egy fél órát tovább süthetjük), a legvégén pedig már alufólia nélkül 190-200 ° körüli hőmérsékleten szép pirosra pirítjuk a bőrét.
  • Tálalás előtt kivesszük a hasüregből a petrezselyemzöldet és az almákat és a Márton-napi libát tetszés szerinti körettel tálaljuk.

Jó étvágyát!

Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE