fbpx

Újra nyit a Centrál Kávéház. Régi értékek, megújult, de korhű enteriőr, igazi kávéházi hangulat! Kihagyhatatlan élmény! Hazánk egyik legprominensebb kávéháza immáron újra a nagyközönségé! Az Eventrend Group ezzel a második irodalmi kávéház üzemeltetését vállalta fel Budapesten.

Az Eventrend Group és az Özyer Csoport a Matild Palotában ünnepélyes keretek között írták alá a szerződést. Emre Pasli, vezető török üzletember az ügylettel kapcsolatban azt mondta: „Olyan csapatnak adom át a Centrál kulcsait, amely professzionális tudással, 30 éves tapasztalattal és elkötelezettséggel bír nem csak a gasztronómia, de különösen a történelmi kávéházak működtetése terén. Hiszem, hogy ma Magyarországon nem találtunk volna megfelelőbb partnert.”

A kávéházi tradíciók felélednek

A Centrál Kávéház az április 11-i héten nyitja meg a kapuit a nagyközönség előtt. Eleinte csak egy héten négy napot érint, csütörtöktől vasárnapig. Óriási dolog ez, hiszen a magyar kávéházi kultúra, polgári tradíciók és az irodalmi élet központja régi pompájában, de modern felfogással kiemelkedő színfoltja a budapesti életnek. A Centrál-élmény megteremtésében, újraalkotásában nagyon sok szakember vett részt, Hergenrőder Ildikó belsőépítész, Meskó Zsolt színházi rendező, Tihanyi Péter kreatív stratégiai vezető, valamint a belső csapat: Mancza Norbert ügyvezető, Juhász Dániel séf, valamint Nagy Gábor, Kőrössy Zoltán alapító partnerek. Ennek köszönhetően pompás terek jöttek létre.

A kialakítás során négy nagy térre osztották fel a kávéházat, mely minden igényt ki tud elégíteni. A terasz részben korhű, sok zöld növénnyel díszített, klasszikus francia grand café terasz kis asztalokkal, rattan székekkel, kényelmes beülőkkel, kanapékkal. A belváros egyik legvonzóbb kávéházi teraszával ajándékozták meg ezzel Budapestet.

A bejárattól balra eső bár és kávéházi rész, vagyis az eredetileg HÉT-nek hívott terület, amely inkább az esti, vacsorázni betérő vendégek kedvelt része. Központi eleme a félkör alakú, pezsgő, habzóborfókuszú bárpult, magasított asztalokkal és székekkel körülvéve.

A jobbra eső nagy kávéházi hajó a történelemben a NYUGAT nevet kapta, ez a terület látja el a napközben betérő vendégeket, igazi klasszikus, törzshelyérzést keltő miliővel. Itt írták műveiket a magyar irodalom nagyjai, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Molnár Ferenc, Heltai Jenő, Babits Mihály A galériát még nem nyitják meg, főként csoportok fogadására, rendezvények megtartására alkalmas, ad lehetőséget.

Néhány változtatás a belső térben

Jó néhány változtatást eszközöltek, mely előnyére vált a kávéháznak. Megtartva a tradíciókat, mégis a mai kor elvárásainak megfelelő enteriőrt hoztak létre. A korhű bejárat visszaállítása már magában élmény, hiszen így már az első pillanatban, ahogy belépünk, megkapjuk a „grand café” érzést. Megújult a teljes padozat és egyedi tervezésű térelválasztó elemek is helyet kaptak. Egy nagy közösségi körkanapé és ahhoz illeszkedő dohányzóasztalok szolgálják azok kényelmét, akik elsősorban kötetlen beszélgetésekre térnek be. A beltér meghatározó hangulata az eklektikus és szecessziós formavilág. Az ehhez tartozó tárgyi kultúra is megjelenik a kávéházban, így írógépek, könyvek, íráshoz használt eszközök, klasszikus kávéházi márványasztalok, korabeli thonet székek. A beltér átalakításaival egy könnyed hangulatot hoztak létre, sokkal világosabbá, kedélyesebbé téve a kávéházat.

A koncepció is ráncfelvarrást kapott

A Centrál Kávéház szellemiségének főbb jelenkori üzenetei a francia és magyar kávéházi kultúra találkozásának megteremtése mellett a progresszivitás/modernitás és a klasszikus értékek szimbiózisa. Természetesen a „grand café” életérzés megteremtését tartották szem előtt, így két zongora került a kávéházba. A jelen elvárásainak megfelelően pezsgőbárt hoztak létre, és a nyitott kávés konyhában végig is nézhetjük, hogyan készülnek az italaink. A koncepció ötletes része az irodalmi étlap és irodalmi főúr -még el is szavalják nekünk a kedvenc versünket, idézetünket.

Gasztronómia és vendéglátás

A vendégélményt természetesen nem csak az enteriőr adja át, hanem a professzionális vendéglátás is. Mancza Norbert igazgató mellett Juhász Dániel kreatív executive séf felel a konyháért. Az ő munkájukat Bán Balázs séf és Juhász Máté séf segítik, akik tulajdonképpen felváltva vezetik a Centrál konyháját. A csapat egyik legfontosabb tagja pedig Takács Judit patisserie séf mestercukrász, akinek pedig a fantasztikus desszerteket lehet majd megköszönni.

Az ételkínálat a párizsi és budapesti nagykávéházakra jellemző könnyed bisztrókonyha, megtaláljuk a progresszív, egyedi ételeket „comfortfood” stílusban. Ebben szerepel a nagyon hangsúlyos reggeli- és brunchkínálat egyedi süteményekkel, klasszikus és különleges tojásételekkel. A kínálat lehetővé teszi, hogy a nap bármely szakában, bármilyen alkalom, esemény mellett megtaláljuk a saját stílusunkat. Legyen szó baráti vagy üzleti találkozóról, vasárnapi családi ebédről, vagy egy péntek-szombat piano báros vacsoráról. Desszert fronton pedig megtalálhatóak a nagy klasszikusok, de találkozhatunk fantasztikus, mennyei, gyönyörű kivitelezésű modern desszertekkel is.

A Centrál Kávéház széles rétegeket szolgál

Valójában az újranyitásnak és az újragondolt koncepciónak köszönhetően a Centrál mindenkié. Ahogy régen is, most is idősek, fiatalok, magyarok, külföldiek, bárki jól érezheti magát az ódon falak között. Bár elegánsan modern, mégis teljesen feszengésmentes környezetet alkottak meg. Ahogy a nappalinkban, úgy a Centrál nagy terében is mindenki itthon érezheti magát. A jól elszeparálható elosztásának köszönhetően akár rendezvényekre is alkalmas, de szintúgy egy-egy üzleti megbeszélésnek is megfelelő a környezet. A galériát külön teremként fogják használni, mely alkalmas elszeparált rendezvények megtartására.#

Szerző: Budafoki Tamás

Forrás/ Fotó : Eventrend Group

Miért imádjuk a baconszeleteket?

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE