fbpx

Újra nyit a Centrál Kávéház. Régi értékek, megújult, de korhű enteriőr, igazi kávéházi hangulat! Kihagyhatatlan élmény! Hazánk egyik legprominensebb kávéháza immáron újra a nagyközönségé! Az Eventrend Group ezzel a második irodalmi kávéház üzemeltetését vállalta fel Budapesten.

Az Eventrend Group és az Özyer Csoport a Matild Palotában ünnepélyes keretek között írták alá a szerződést. Emre Pasli, vezető török üzletember az ügylettel kapcsolatban azt mondta: „Olyan csapatnak adom át a Centrál kulcsait, amely professzionális tudással, 30 éves tapasztalattal és elkötelezettséggel bír nem csak a gasztronómia, de különösen a történelmi kávéházak működtetése terén. Hiszem, hogy ma Magyarországon nem találtunk volna megfelelőbb partnert.”

A kávéházi tradíciók felélednek

A Centrál Kávéház az április 11-i héten nyitja meg a kapuit a nagyközönség előtt. Eleinte csak egy héten négy napot érint, csütörtöktől vasárnapig. Óriási dolog ez, hiszen a magyar kávéházi kultúra, polgári tradíciók és az irodalmi élet központja régi pompájában, de modern felfogással kiemelkedő színfoltja a budapesti életnek. A Centrál-élmény megteremtésében, újraalkotásában nagyon sok szakember vett részt, Hergenrőder Ildikó belsőépítész, Meskó Zsolt színházi rendező, Tihanyi Péter kreatív stratégiai vezető, valamint a belső csapat: Mancza Norbert ügyvezető, Juhász Dániel séf, valamint Nagy Gábor, Kőrössy Zoltán alapító partnerek. Ennek köszönhetően pompás terek jöttek létre.

A kialakítás során négy nagy térre osztották fel a kávéházat, mely minden igényt ki tud elégíteni. A terasz részben korhű, sok zöld növénnyel díszített, klasszikus francia grand café terasz kis asztalokkal, rattan székekkel, kényelmes beülőkkel, kanapékkal. A belváros egyik legvonzóbb kávéházi teraszával ajándékozták meg ezzel Budapestet.

A bejárattól balra eső bár és kávéházi rész, vagyis az eredetileg HÉT-nek hívott terület, amely inkább az esti, vacsorázni betérő vendégek kedvelt része. Központi eleme a félkör alakú, pezsgő, habzóborfókuszú bárpult, magasított asztalokkal és székekkel körülvéve.

A jobbra eső nagy kávéházi hajó a történelemben a NYUGAT nevet kapta, ez a terület látja el a napközben betérő vendégeket, igazi klasszikus, törzshelyérzést keltő miliővel. Itt írták műveiket a magyar irodalom nagyjai, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Molnár Ferenc, Heltai Jenő, Babits Mihály A galériát még nem nyitják meg, főként csoportok fogadására, rendezvények megtartására alkalmas, ad lehetőséget.

Néhány változtatás a belső térben

Jó néhány változtatást eszközöltek, mely előnyére vált a kávéháznak. Megtartva a tradíciókat, mégis a mai kor elvárásainak megfelelő enteriőrt hoztak létre. A korhű bejárat visszaállítása már magában élmény, hiszen így már az első pillanatban, ahogy belépünk, megkapjuk a „grand café” érzést. Megújult a teljes padozat és egyedi tervezésű térelválasztó elemek is helyet kaptak. Egy nagy közösségi körkanapé és ahhoz illeszkedő dohányzóasztalok szolgálják azok kényelmét, akik elsősorban kötetlen beszélgetésekre térnek be. A beltér meghatározó hangulata az eklektikus és szecessziós formavilág. Az ehhez tartozó tárgyi kultúra is megjelenik a kávéházban, így írógépek, könyvek, íráshoz használt eszközök, klasszikus kávéházi márványasztalok, korabeli thonet székek. A beltér átalakításaival egy könnyed hangulatot hoztak létre, sokkal világosabbá, kedélyesebbé téve a kávéházat.

A koncepció is ráncfelvarrást kapott

A Centrál Kávéház szellemiségének főbb jelenkori üzenetei a francia és magyar kávéházi kultúra találkozásának megteremtése mellett a progresszivitás/modernitás és a klasszikus értékek szimbiózisa. Természetesen a „grand café” életérzés megteremtését tartották szem előtt, így két zongora került a kávéházba. A jelen elvárásainak megfelelően pezsgőbárt hoztak létre, és a nyitott kávés konyhában végig is nézhetjük, hogyan készülnek az italaink. A koncepció ötletes része az irodalmi étlap és irodalmi főúr -még el is szavalják nekünk a kedvenc versünket, idézetünket.

Gasztronómia és vendéglátás

A vendégélményt természetesen nem csak az enteriőr adja át, hanem a professzionális vendéglátás is. Mancza Norbert igazgató mellett Juhász Dániel kreatív executive séf felel a konyháért. Az ő munkájukat Bán Balázs séf és Juhász Máté séf segítik, akik tulajdonképpen felváltva vezetik a Centrál konyháját. A csapat egyik legfontosabb tagja pedig Takács Judit patisserie séf mestercukrász, akinek pedig a fantasztikus desszerteket lehet majd megköszönni.

Az ételkínálat a párizsi és budapesti nagykávéházakra jellemző könnyed bisztrókonyha, megtaláljuk a progresszív, egyedi ételeket „comfortfood” stílusban. Ebben szerepel a nagyon hangsúlyos reggeli- és brunchkínálat egyedi süteményekkel, klasszikus és különleges tojásételekkel. A kínálat lehetővé teszi, hogy a nap bármely szakában, bármilyen alkalom, esemény mellett megtaláljuk a saját stílusunkat. Legyen szó baráti vagy üzleti találkozóról, vasárnapi családi ebédről, vagy egy péntek-szombat piano báros vacsoráról. Desszert fronton pedig megtalálhatóak a nagy klasszikusok, de találkozhatunk fantasztikus, mennyei, gyönyörű kivitelezésű modern desszertekkel is.

A Centrál Kávéház széles rétegeket szolgál

Valójában az újranyitásnak és az újragondolt koncepciónak köszönhetően a Centrál mindenkié. Ahogy régen is, most is idősek, fiatalok, magyarok, külföldiek, bárki jól érezheti magát az ódon falak között. Bár elegánsan modern, mégis teljesen feszengésmentes környezetet alkottak meg. Ahogy a nappalinkban, úgy a Centrál nagy terében is mindenki itthon érezheti magát. A jól elszeparálható elosztásának köszönhetően akár rendezvényekre is alkalmas, de szintúgy egy-egy üzleti megbeszélésnek is megfelelő a környezet. A galériát külön teremként fogják használni, mely alkalmas elszeparált rendezvények megtartására.#

Szerző: Budafoki Tamás

Forrás/ Fotó : Eventrend Group

Miért imádjuk a baconszeleteket?

Címkék: ,,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE