fbpx

Azt már mindenki tudja, hogy halfogyasztásban komoly lemaradásaink vannak, még európai szinten is. Nálunk valahogy nem érett bele kellőképpen az étkezési szokásainkba, pedig hetente legalább kétszer minimum kéne fogyasztani. Ez a sanyarú tendencia az utóbbi időben kimozdult a holtpontról, és egyre többen fogyasztanak halat tudatosan. Az egyik legfinomabb és könnyen beszerezhető hal a pisztráng, melyhez manapság akkor is belebotlunk receptekbe, ha nem akarunk.

Fotó: Pixabay

A pisztráng

A pisztráng a Salmonidae család köznyelvben használt általános neve. Édesvízi halfaj. Testük általában rövid, oldalt összenyomott, az orr tömzsi, elmetszett. A külsejük a természet változatosságát tükrözik, mivel háta olajzöld, oldalai sárgászöldek, fekete és narancs-piros, néha kékes színnel szegett foltokkal, hasa pedig fehér. A pisztrángok közül a legnagyobbak akár 1 méter hosszúra és 25-30 kg tömegűre is megnőhetnek.

A szivárványos pisztráng kicsit egyedi életmódot folytat. Különlegessége abban áll, hogy eredetileg 2-3 évet is eltöltenek a tengerben (sós vízben), és csak később úsznak fel az édesvízi folyókba. A pisztráng alapvetően fontos része a táplálékláncnak, de mivel az ember is előszeretettel fogyasztja, a világ számos országába betelepítették. A megnövekedett kereslet miatt több halnevelde is megtalálható, ahol tenyésztik.

Fotó: Pixabay

Egy kis kultúra a pisztráng mellé

Franz Schubert zeneszerzőt is megihlette ez a csodálatos hal, melyet ő is előszeretettel fogyasztott. Több mint hatszáz romantikus dalt, több szimfóniát, szonátát, vonósnégyest, operát és egyéb darabot írt.

A pisztráng hazánkban

Európában szinte mindenütt megtalálható, Magyarországon is számos faja él, hegyi és havasi folyóvizeinkben, hideg tavainkban. Igen ügyesen és gyorsan úszik, roppant óvatos természetű, könnyen megriad, és már bottal üthetjük a nyomát. Rovarokkal táplálkozik, de megeszi a csigákat, férgeket és kisebb halakat is. Az egyik legértékesebb halfaj, ami hazánkban honos, mivel húsa igen ízletes.

Magyarországon a „sebes pisztráng” az őshonos faj, 1885-től a szivárványos pisztrángot pedig betelepítették az országba. Leginkább az Északi-középhegységben, az Alpokalja tavaiban és patakjaiban találhatjuk meg a sebes pisztrángot és a szivárványos pisztrángot. Lillafüreden, a Garadna-patak völgyében, 1933-tól alapított tenyészet tartja fenn a hazai állományt és védi a pisztrángpopulációt.

Fotó: Pixabay

Miért szeretjük a pisztrángot

Lehetne egyszerűen csak annyit mondani, hogy mert jó! A pisztráng ráadásul a hazai halaink egyik legnemesebbike: hófehér, sovány húsú és nagyon ízletes. Ami miatt viszont a gasztronómiában előszeretettel használják, hogy nincs tolakodó, erőteljes íze. Ennek köszönhetően rendkívül szerteágazó lehet az elkészítése, fűszerezése. Szinte nincs is teljesen egyforma pisztrángfogás az éttermek palettáján. Előnye az is, hogy az egészségtudatos táplálkozásba, diétázásba egyszerűen beilleszthető alapanyag.

Fotó: Pixabay

Aki ódzkodik a halfogyasztástól, annak ideális a pisztráng!

Abban az esetben, ha szokásrendszereink alapján nem kultiváljuk a hal ízét, a legjobb megoldás a „rászoktatásra” a pisztráng. Aki szeretné gyermekeit az egészségesebb táplálkozás felé terelni, és szépen lassan hozzászoktatni a halfogyasztáshoz, az kezdje ezzel a nemes hallal. A húsa mindig sovány, kellemes, hiszen folyamatosan mozgásba van, ez a lételeme. Nem véletlen, hogy tenyésztése során mesterséges áramlásokat hoznak létre. Előnye, hogy fehérjében gazdag, és nagyon fontos tulajdonsága, hogy nem túl szálkás!

Fotó: Pixabay

A halfogyasztás egészséges

Kétségtelen, hogy a halfogyasztás rendkívül egészséges, mivel a halak által bevitt tápanyag, illetve élettani hatásai nagyon kedvezőek a szervezetre. Könnyen boldogul vele az emésztőrendszer és telis-tele van fehérjével, vitaminokkal. Jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez, a szív- és agyműködéshez, ezen kívül tisztítják az ereket és erősítik az immunrendszert. A halhús tartalmaz foszfort, jódot, fluort, szelént, vasat, káliumot és kalciumot, A-, D-, B2-, B6- és B12-vitamint. Az tény, hogy a halfogyasztó nemzetek statisztikai adatai szerint, sokkal kevesebb szív- és érrendszeri megbetegedés fordul elő!#

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE