fbpx

Ausztrália első mesterséges intelligencia által létrehozott éttermi koncepciója, a Luminary, július 29-én nyílt meg egy egyhetes pop-up étteremként Sydney északi részén.

A Rafi éttermet is birtokló ausztrál vendéglátóipari csoport korábban meghirdetett versenyének befutója a Luminary koncepciója. A nyertest több száz ötlet közül választották ki, és most a való életben is fogadni fogja a vendégeket egy korlátozott ideig tartó étkezési élmény keretében. 

Az MI által létrehozott éttermi koncepció egy hétig lesz fizikai formában is látogatható, az ételeket pedig az öt elem inspirálta.
Images courtesy of Rafi/Reelize Studio

A koncepciót egy Perth-ben élő nő, Stefanie Wee hozta létre, aki a ChatGPT és a Canva AI képgeneráló eszközöket használta a ‘fények művészete’ témájának kibontására. Az AI által generált menük, világítás és belső design most egy étterem térben kerül alkalmazásra. Az ételeket pedig az öt alap elem inspirálta.

Az étlapot azonban tapasztalt séfek alakították ki: az Applejack kulináris igazgatója, Patrick Friesen, és a Rafi vezető séfje, Matias Cilloniz együttműködnek az öt elemet megjelenítő ételek elkészítésében. A víz pl. kagyló ponzuval, tengeri szőlővel, kapribogyó levelekkel és algával kerül tálalásra. A földet sült hagyma fenyőmag, laposhal és Pyenganna Cheddar sajt jeleníti meg. A tűz grillen sült bárány mentás salsa verdével és birsalmával.  
A Luminary koncepciójának létrehozásához Wee olyan kiindulási pontokat adott meg a ChatGPT-nek, mint a ‘high-end’, ‘kísérleti’ és ‘egyedi’. Az eredményeket aztán a Canva segítségével felhasználták a koncepció vizuális képeinek létrehozásához. Ezeket a képeket azután az interdiszciplináris médiaművészeti csoport, a Reelize Studio hozta életre. Az egyedi atmoszférát világítás, köd és LED technológia is segíti a valóban egyedi atmoszféra érdekében.

Forrás

Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE