Hozzávalók:
Csirkemell pác:
- 0,5 liter Gere & Weninger rozé 2016 (helyettesíthető bármilyen rozéval ami hordja a szamócás, gyümölcsös jegyeket)
- 0,4 kg virágméz, só
- 0,001 kg hela szemes zöldbors
- 0,2 liter víz
- 2 kg csirkemell filé
Saláta dresszing:
- 0,1 liter tokaji epres-rebarbarás borecet
- 0,1 liter a csirkemellhez való pácléből
- 0,2 liter oliva olaj
- 0,3 kg salátakeverék (rukkola, céklalevél, piros mangold, mizuna… mix)
- 0,5 kg friss eper
Rebarbara kompót:
- 0,2 kg vágott rebarbara
- 0,2 kg kristálycukor
- 0,3 liter víz
- 1 db vanília rúd
- só
- 0,1 kg belga vaj
- 0,05 kg parmezán
Elkészítés:
A csirkemell pác elkészítéséhez a virágmézet habzásig hevítsük, majd öntsük fel a borral és adjuk hozzá a sót és a borsot. Forraljuk ki, szűrjük át. Tegyünk félre belőle 0,25 liternyit a saláta dresszinghez és a csirkemell átfényezéséhez. A csirkemelleket a pácba helyezve és lefedve egy napig hagyjuk pácolódni. A csirkemell készre sütése 20 perc 180 C° fokon.
Rebarbara kompóthoz a kristálycukrot és a vizet forraljuk fel a kikapart vanília rúddal. Miután felforrt a vanília rudat vegyük ki belőle, a rebarbarát pedig ezután adjuk hozzá, majd főzzük 2-3 percig. A tűzről levéve adjuk hozzá a kikapart vanília magokat. Ezt is hagyjuk állni egy éjszakát a hűtőben.
Saláta dresszinghez közepes keverőtálba öntsük a Tokaji borecetet, 0,1 litert a félretett pácléből és a sót. Ezt követően egy habverővel folyamatosan keverve vékony sugárban lassan hozzáönthetjük az olíva olajat. Reszeljünk parmezán sajtot kislyukú reszelőn egy sütőpapírra és egyengessük el egy 10 cm sugarú körre. 2 percre rakjuk mikrohullámú sütőbe. Miután kivettük egy papírtörlővel itassuk fel a zsiradékot és hagyjuk kihűlni. A megmaradt páclevet gyorsforralóba melegítsük fel és adjuk hozzá a vajat. Addig keverjük, amíg a vaj el nem elolvad és egynemű lesz a folyadék. A salátamixet forgassuk át a dresszingben és keverjük hozzá a lecsepegtetett rebarbarát. A salátát a parmezántallérra halmozva szórjuk meg a felezett eperrel (eper méretétől függően lehet negyedelni is). A megsült csirkemellet ujjnyi vastagságúra vágva és a saláta köré rendezve tálaljuk félkörívben. Végül a vajas lével fényezzük át.