Menu

Mézes-rozés pácolású csirkemell

Hozzávalók:

Csirkemell pác:

  • 0,5 Liter Gere & Weninger rozé 2016 (Helyettesíthető bármilyen rozéval ami hordja a szamócás, gyümölcsös jegyeket)
  • 0,4 kg virágméz
  • 0,001 kg szemes zöldbors
  • 0,005 kg só
  • 0,2 l víz
  • 2kg extra csirkemell filé

Saláta dresszing:

  • 0,1 l Tokjai Epres-Rebarbarás borecet
  • 0,1 l a csirkemellhez való pácléből
  • 0,2 l olívaolaj
  • 0,001 kg só
  • 0,3 kg salátakeverék (rukkola, céklalevél, piros mangold, mizuna… mix)
  • 0,5 kg friss eper

A csirkemell pác elkészítéséhez a virágmézet habzásig hevítem, majd felöntöm a borral és hozzáadom a sót és a borsot. Kiforralom, majd átszűröm. Félreteszek belőle 0,25 liternyit a saláta dresszinghez és a csirkemell átfényezéséhez. A csirkemelleket a pácba helyezem és lefedve egy napig pácolom. A csirkemell készre sütése 180 C° – 20 perc.
Rebarbara kompóthoz a kristálycukrot és a vizet felforralom a kikapart vanília rúddal. Miután felforrt a vanília rudat kiveszem belőle és a rebarbarát belerakom. 2-3 percig főzöm. Leveszem a tűzről és hozzáadom a kikapart vanília magokat. Hűtőbe rakom 1 éjszakára.
Saláta dresszinghez keverőtálba öntöm a Tokaji borecetet, 0,1 litert a félretett pácléből és a sót. Ezt követően egy habverővel folyamatosan keverve vékony sugárban lassan hozzáöntöm az Oliva olajat.
Parmezán sajtot kislyukú reszelőn egy sütőpapírra reszelem. Elegyengetem 10 cm sugarú körre. Mikrohullámú sütőbe rakom 2 percre. Miután a mikróból kivettem egy papírtörlővel a zsiradékot felitatom és hagyom kihűlni.
A megmaradt páclevet gyorsforralóba felmelegítem és hozzáadom a vajat. Addig keverem, amíg a vaj el nem elolvad és egynemű lesz a folyadék.
A salátamixet átforgatom a dresszingben és hozzákeverem a lecsepegtetett rebarbarát. A salátát a parmezántallérra halmozom és megszórom a felezett eperrel (eper méretétől függően lehet negyedelni is). A megsült csirkemellet ujjnyi vastagságúra vágom és a saláta köré rendezem félkörívben. Végül a vajas lével átfényezem.