fbpx

Ha valaki gasztronómiai céllal utazna, a legjobb, ha a MICHELIN Guide-ra bízza magát, amiben évről évre a legjobb éttermeket és a legtehetségesebb séfeket listázzák. Kétségtelen, hogy az új kiadvánnyal jelentkező útmutató megjelenése az egyik leginkább várt gasztronómiai esemény a világon.

Fotó: Flickr

A kezdetek

Mint minden nagyszerű dolog, amely megváltoztatta a történelem menetét, a MICHELIN Guide sem úgy indult, mint a legikonikusabb étkezési kalauz. A gyökerei valójában ennél sokkal szerényebbek voltak. A kis piros útikönyvet eredetileg pusztán azért alkották meg, hogy több autóst ösztönözzenek az útra.

Az egész, a közép-franciaországi Clermont-Ferrandban kezdődött,1889-ben, amikor is Andre és Edouard Michelin testvérek megalapították gumiabroncs-cégüket. Ekkor mindössze 3000 autó volt az országban. Hogy segítsék az autósokat utazásaik gondtalan kivitelezésében, ösztönözzék az autóeladásokat és ezzel együtt a gumiabroncsok vásárlást a Michelin testvérek egy kis útmutatót készítettek. Ebben benne voltak azok a helyek, ahol lehet tankolni, gumiabroncsot cserélni, térképek és útvonalak, illetve azok az vendéglátóhelyek, amik étkezési lehetőséget, vagy szállást biztosítanak. A kiadvány hosszú ideig teljesen ingyenes volt, 1920-ban viszont piacra dobtak egy vadonatúj MICHELIN Guide-ot, amelyet hét frankért adtak el. Ebben már a párizsi szállodák és éttermek is szerepeltek.

Sikerének köszönhetően a Michelin-testvérek tovább fejlesztették a kiadványt, és hogy még pontosabb és hitelesebb információkkal szolgáljanak, egy titkos csapat kezdte járni és véleményezni az éttermeket. 1926-ban kezdték el csillagokkal jutalmazni őket és öt évvel később bevezették a nulla, egy, kettő és három csillagból álló hierarchiát, 1936-ban pedig közzétették a csillagozott rangsor kritériumait.

A MICHELIN Guide mára a gasztronómiai etalon

Az útmutató az évek során egyre jobban fejlődött, és egyre nagyobb nívóra tett szert. Ma már több, mint  30 000 intézményt értékel három kontinens több, mint 30 területén és több mint 30 millió MICHELIN Guide-ot adnak ki világszerte.

Forrás: https://guide.michelin.com/en/about-us

Az idei Michelin – csillagokat jobban vártuk, mint valaha

A szakmai berkekben évek óta dédelgetett álom vált valóra. Idén először nem csak Budapesti éttermeket mértek fel, hanem teljes Magyarország gasztronómiáját. Ez óriási dolog, hiszen így hazánk konyhaművészetének teljes palettájával ismerkedhet meg a kiadvány közönsége. Ezzel újabb nagy előrelépés történt a hazai gasztronómia nemzetközi szintű elismerésében, ezzel segítve a turisztika fellendülését.

A MICHELIN Guide többféle elismerést is kioszt. Egy, kettő vagy három Michelin-csillagot, a Bib Gourmand elismerést, és a 2020-ban vezette be a MICHELIN Guide a Zöld csillagot, mely a fenntartható gasztronómia jelképe.

Nagy örömmel tesszük közzé a 2022. MICHELIN Guide által díjazott éttermeket.

Két Michelin – csillag

  • Platán Étterem / Pesti István séf
  • Stand / Sulló Szabina, Széll Tamás

Egy Michelin -csillag

  • 42 Restaurant & Bár / Barna Ádám
  • Bábel / Kaszás Kornél
  • Borkonyha / Sárközi Ákos
  • Costes / Koppány Levente
  • Esszencia / Tiago Sabarigo
  • Rumour / Rácz Jenő
  • Salt / Tóth Szilárd

MICHELIN Green Star a fenntartható gasztronómia érdekében végzett tevékenységről szól. Az otthon termesztett és helyi termelésű alapanyagok mellett, megújuló energiát használva törekszenek az ökológiai lábnyom csökkentésére. Az Almalomb, a Graefl Major Kétútköz, az Onyx Műhely és a Salt tette le leginkább a fenntarthatóbb gasztronómiához és jövőhöz vezető út alapköveit.

Tags: , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE