fbpx

A nagy hőségben egyre nehezebb kitalálni, mi az, amit szívesen ennénk, főznénk, nem tart sokáig, és még laktató is. Diétázóknak, vegánoknak, gyerekeknek, és hús mellé is tökéletes a djerba. Mutatom is, mi az!

Ennyire jó és mi nem ismertük?

A neve idegen, az étel már kevésbé, csak sokkal izgalmasabb a „djerba” kifejezés, mintha azt mondanánk: qunioa vagy bulgursaláta. Bármivel variálhatjuk, akár zöldségekkel, akár hússal, a gabonaféléket is cserélhetjük benne, de még halakkal és tenger gyümölcseivel is finom. A lényeg, hogy csupa tartalmas és könnyen emészthető, színes egytálétel legyen. A djerba laktat, de nem telít el a meleg napokon sem, viszont energiát ad, és még egészséges is.

Bulgur és zöldségek. www.pixabay.com

Marokkóban nem csak az étel színes

A djerba Marokkóból származik, ezért is ilyen tarka, változatos és gazdag étel egyszerre. Marokkó az a hely, ahol találkozik a keleti misztikum a nyugati szemlélettel, a sivatag a hegyekkel és a tengerparttal. Az épületek pedig színesebbek, mint egy festékpaletta. A piacok, bazárok hatalmasak és hangosak, ahol nem csak kelmék, ékszerek, szőnyegek, de sok-sok djerba is készül. Akkor az igazi, ha az aranysárga quinoa, vagy más gabonaféle körül minél több minden van a tálban. Ami talán a legjobb  benne, hogy ez az egytálétel hidegen, langyosan és melegen is fogyasztható, így anélkül lehet utaztatni, hogy a minősége romlana. Összeállítható diétásan, de nagyon gazdagon is, attól függően, épp mit kíván a szerveztünk.

Marokkói piac. www.pixabay.com

A tökéletes munkaebéd

Este is elkészíthető, hűtőben tartható, dobozolható, és nem folyik ki a szatyorból. Ezek mind olyan érvek, amiket végiggondolunk, mielőtt munkába menet főznénk, vagy pakolnánk magunknak egy kis ebédet. A djerba egy szál villával kényelmesen megehető a rövid szünetekben a munkatársakkal szemben, vagy a gép előtt is. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ráadásul mindez tápláló is a szervezetünknek, könnyen felszívódik vacsoráig.

Gabonák, fűszerek a marokkói piacról. www.pixabay.com

Éheznek a felsővezetők?

Nem csak legenda, de láttam is, hogy miként képezik az igazán profi munkaerőt. A felsőbb vezetők gyakran csak könnyed ebédeket engednek meg maguknak és kollégáiknak egyaránt, hogy ne érje el őket a híres „kajakóma”. Ezek az ebédek általában gyümölcsből, felszeletelt zöldségből, humuszból vagy például djerbából állnak. Éppen csak annyit esznek, hogy energiájuk legyen a délutáni műszakhoz. A djerba alapja a sok zöldség, bulgur, kuszkusz, vagy rizs, esetleg quinoa, amihez még húst és halat is szoktak keverni. Ilyen a pulyka, csirke, rák vagy tofu, és már készen is van a tökéletes, egy villával gyorsan fogyasztható ebéd. Érdemes kipróbálni!

Tudtad? A quinoa nem valódi gabona, csak álgabona. Könnyebben emészthető, mint a valódi gabonafajták, ezért a diétázók szívesen fogyasztják.#

Tags: , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE